enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5364
EURO
35,9581
ALTIN
3.004,62
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Antep el işlemesine UNESCO adımı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara’da “Antep İşi El İşlemesi” nin UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için çalışmalara başladı.

Antep el işlemesine UNESCO adımı
03.08.2023
3
A+
A-

GAZİANTEP (İGFA) – Yapımı büyük emek ve dikkat isteyen, Gazi şehirde çeyizlerin olmazsa olmazı Antep El İşi’nin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk hamle yapıldı.

Bu kapsamda Başkan Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş’i ziyaret ederek, Antep El İşi’nin insanlığın ortak mirası olarak ilan etme konusunda UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne girmesi için yürütülecek çalışmaları konuştu.

Ziyarette Başkan Fatma Şahin’e Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Genel Sekreter Yardımcısı Oya Alpay ve Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Zafer Okuducu eşlik etti.

Beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek el emeği ile yapılan Antep El İşi, çekilmiş ipliklerin beyaz, sarı, krem rengi ipliklerle sarılması ve örülmesi ile ajurları tamamlanır. İlk örneklerinin tarihi kesin bilinmese de Gazi şehirliler tarafından yaygın olarak yapılır. Eski Türk işlemeleri karakterini taşıyan Antep El İşi’nin günümüzde işleme tekniği bozulmadan sim, renkli iplikler ve yardımcı nakış iğneleri kullanılarak üretimi devam etmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.