enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Almanya’da üretici enflasyonu tüm zamanların en yükseğinde

Almanya’nın üretici enflasyonunda 1949 yılından bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Tüketici enflasyonu ise son 30 yılın en yükseğinde. Avrupa …

Almanya’da üretici enflasyonu tüm zamanların en yükseğinde
20.01.2022
139
A+
A-

Almanya’nın üretici enflasyonunda 1949 yılından bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Tüketici enflasyonu ise son 30 yılın en yükseğinde.

Avrupa yüksek enerji fiyatlarının getirdiği fiyat artışlarıyla baş etmeye çalışıyor.

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından bugün açıklanan verilere göre aralık ayında üretici fiyatları endeksi önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,2 arttı.

Rapora göre üretici fiyatlarındaki artışın ana sebebi enerji fiyatlarındaki artış oldu.

Dün açıklanan tüketici enflasyonu da aralık ayında yıllık yüzde 5,3’e çıkarak 1992’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Almanya’da enerji fiyatları Aralık 2021’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,0, Kasım 2021’e göre yüzde 15,7 arttı. Enerji fiyatlarındaki yüksek artışın temel nedeni, Aralık 2020’ye göre yüzde 121,9 olan doğal gaz fiyatları oldu. Elektrik fiyatları ise bir yılda yüzde 74,3 arttı.

Enerjiyi dikkate almayan genel endeks, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 arttı. Bu artışlara da metaller, hammaddeler, gübre ve odun gibi ara mallardaki fiyat artışları sebep oldu. Gübre kereste gibi malzemelerin fiyatları önceki aya göre yüzde 65’e yakın zamlandı.

Yağ, kahve ve et gibi ürünlerdeki yıllık fiyat artışları da dikkat çekti.

EURO’NUN PATRONU: ENFLASYON DÜŞECEK

Euro’nun patronu ise geçici enflasyon tezini yineledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde enflasyonun 2022’de kademeli olarak düşeceğini söyledi.

Lagarde enerji fiyatlarının sonsuza dek yükselmeyeceğini, arz zinciri sıkıntılarının da çözüleceğini belirterek enflasyondaki düşüşün 2023 ve 2024’te devam edeceğini ifade etti.

Lagarde konuşmasında Fed’e atıfta bulunarak “Fed’in yaptığı gibi hızlı tepki vermemek için nedenlerimiz var. ABD’de enflasyon daha yüksek” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.