enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5754
EURO
36,0631
ALTIN
3.009,73
BIST
9.468,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Almanya, ‘Doğalgaz Acil Durum Planı’nın ikinci aşaması olan alarm düzeyini etkinleştirdi

Almanya’nın Yeşiller’den Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın Ukrayna operasyonu sonrası Rus gazı tedarikinin kesilmesi …

Almanya, ‘Doğalgaz Acil Durum Planı’nın ikinci aşaması olan alarm düzeyini etkinleştirdi
23.06.2022
107
A+
A-

Almanya’nın Yeşiller’den Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın Ukrayna operasyonu sonrası Rus gazı tedarikinin kesilmesi ihtimaline karşı oluşturulan ‘Doğalgaz Acil Durum Planı’nın üç seviyesinden ikincisine geçildiğini açıkladı.

Berlin’de basın toplantısı düzenleyen Habeck, haziran ortasından beri Rus gazı tedarikinin azalması ve piyasada gaz fiyatlarının artması nedeniyle sıkıntılı bir durum oluştuğunu belirtti. Ekonomi Bakanı “Almanya’da gaz arzında aksama var. Gaz artık Almanya’da kıtlığı çekilen bir emtia” dedi.

Habeck, bununla birlikte ‘arz güvenliğinin garanti altına alındığını, halihazırda istikrarlı gaz tedarik edildiğini ve gaz depolama tanklarının yüzde 58 oranında dolu olduğunu’ söyledi.

‘Gaz, Almanya’ya karşı silah olarak kullanılıyor’

“Ancak bu durum bize yanlış bir güvenlik hissi vermemeli” uyarısında bulunan Ekonomi Bakanı, kışı atlatmanın daha sıkıntılı hale geldiğine dikkat çekerek “Gaz, Almanya’ya karşı silah olarak kullanılıyor” iddiasında bulundu.

‘Kanada’da Rusya yaptırımlarına takılan türbin yüzünden’

Acil durumda ikinci aşamaya geçilmesi, Gazprom’un geçen hafta Almanya’ya doğal gaz dağıtımını yüzde 60 oranında azaltma adımından sonra geldi. Berlin, Rus devletinin enerji şirketinin kararını ‘siyasi’ diye eleştirdi. Moskova ise “Sorun pompalanacak bir şeyin olmamasından ibaret” yanıtını vererek Gazprom’un Siemens tarafından bakım için Kanada’ya gönderilen ve iade edilmeyen bir türbin olmadan gaz akışını güvenli şekilde sürdüremediğini belirtti. Zira Rusya yaptırımlarına takılan türbin, Kanada’dan çıkamıyor.

Kanada hükümeti, ‘sorunu çözmenin yollarını araştırdığını’ söyledi. Bloomberg’e konuşan Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson, “Yaptırımların amacı, en yakın dostlarımızdan ve müttefiklerimizden biri olan Almanya’ya ciddi ıstırap çektirmek asla değildir” dedi.

Fatura vatandaşa çıkacak

Ekonomi Bakanlığı, ikinci aşamaya geçerek, halihazırda dünya piyasasından pahalı fiyatlara satın aldığı gazı, uzun vadeli sözleşmeler nedeniyle ticari ve özel hanelerdeki müşterilere düşük maliyetle ileten enerji şirketlerinin elini rahatlatabilecek. Zira mayıs ayında parlamentoda kabul edilen Enerji Güvenliği Yasası’nda yapılan değişiklik, enerji tedarikçilerine uyarı seviyesinde mevcut sözleşmeleri atlayarak müşterilere güncel fiyatları iletme imkanı tanıyor.

Faturalara yansıması için Federal Ağ İdaresi’nden yeşil ışık lazım

Ancak bugünkü basın toplantısında “Bu otomatik kol değil ve bu yüzden bugün çekmeyeceğiz” diyen Habeck, bunun olabilmesi için önce enerji piyasasını düzenleyen Federal Ağ İdaresi’nin (Bundesnetzagentur), ‘Almanya’nın toplam gaz ithalat hacminde önemli bir azalma saptaması ve bunu resmi gazetede yayımlaması gerektiğini, o takdirde şirketlerin fiyatları ‘makul seviyeye’ yükseltmelerine izin verileceğini’ belirtti.

‘Fiyatların daha da artmasına kendimizi hazırlamamız gerekiyor’

“Fiyatlar zaten yüksek ve daha fazla artış için kendimizi hazırlamamız gerekiyor” uyarısında bulunarak “Bu, endüstriyel üretimi etkileyecek ve pek çok tüketici için büyük bir yük olacak” vurgusunu yapan Habeck, hem sanayiye hem hanelere enerji tasarrufu çağrısı yaptı. Hükümetin elektrik üretiminde doğalgazın payını azaltmak için kömürle çalışan termik santralleri yeniden devreye sokma tasarısının 8 Temmuz’da parlamentoda yasalaşması bekleniyor.

Ne olduğunda 2. aşamaya geçiliyor?

Doğalgaz Acil Durum Planı’na göre uyarı seviyesine gaz tedarikinin sekteye uğraması veya gaz arzı durumunda önemli bozulmaya yol açan istisnai yüksek gaz talebi olduğunda geçiliyor. Ancak, piyasa hala bu aksama veya talebi kaldırabilecek durumda oluyor.

3. aşamada ne yapılıyor?

Plan, erken uyarı, uyarı ve acil durum olmak üzere üç seviyeden oluşuyor. Habeck, 30 Mart’ta planın ilk aşaması olan erken uyarı düzeyini etkinleştirdiğini duyurmuştu. Üçüncü ve son aşama olan acil durum seviyesinde, devlet, gaz piyasasına aktif olarak müdahale edebiliyor. Acil durumda konutların ısıtılması ve hastaneler veya itfaiyeler gibi acil durum altyapısına öncelik veriliyor.

31 Mart’tan beri en yüksek fiyatlara çıkıldı

Doğalgazın megavat fiyatı, 16 Haziran’da günü 124.36 eurodan tamamlayarak 31 Mart’tan bu yana en yüksek kapanış seviyesini görmüştü. Doğalgaz fiyatlarındaki artışta, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği doğal gaz miktarının düşmesi ve ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Freeport LNG terminalinin yangın sebebiyle kapatılması etkili oldu. Gazprom, 14 Haziran’da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatının 167 milyondan 100 milyon metreküpe düşürüldüğünü, 16 Haziran itibarıyla hat üzerinden günlük 67 milyon metreküpe kadar doğalgaz sağlanabileceğini bildirmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.