<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
38,1154
EURO
43,5021
ALTIN
4.031,58
BIST
9.393,79
DOLAR
38,1154
EURO
43,5021
ALTIN
4.031,58
BIST
9.393,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
08:50 Sıcaklıklar artıyor! Meteoroloji’den zirai don uyarısı!
19:07 Bursa kent belleğine yeni bir kaynak daha… Atatürk Bursa’sında Modernleşme…
19:06 Mobilyanın Başkenti İnegöl’de 52’nci buluşma
18:50 Kruvaziyer turizminin yükselişi sürüyor… Potansiyelin üzerine çıkıldı
18:36 Kayısının başkentini de ‘don’ vurdu! Başkan Er, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü
18:20 Bursa Karacabey Belediye Başkanı İYİ Parti’den istifa etti!
18:07 Düzce’de yabancı öğrencilerin rahatsızlığına ceza kesildi!
18:06 DEÜ ve İzmir Valiliği’nden aileyi güçlendirme hamlesi
17:52 Muğla turizminin geleceği üniversite panelinde ele alındı
17:51 Filistin davasına destek için TBMM buluşturuyor
17:50 Sakarya’da alternatif kaynaklar şehrin güvencesi olacak
17:20 Tekirdağ’da rüzgar enerjisi tartışmasına ses oldu… Projeye köylülerden tepki!
16:51 Artvin Valiliği ‘Bağımlılıkla Mücadele’ için toplandı
16:50 İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu belli oldu… O caddeler popülerliliği yitirdi mi?
16:07 CHP’li Sarıgül: 35-40 yıllık öğretmenleri öğrencilerinden ayırmayın
16:06 Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 75 bin TL tazminat ödeyecek
15:50 MASKİ’den Manisa’ya kesintisiz su için yoğun çalışma
15:37 Bursa Büyükşehir’den ‘Deprem Parkı’ çalıştayı
15:36 Antalya Kumluca’da kaza: Kurye yaralandı, sürücü kaçtı
14:20 Hizmet üretiminde gayrimenkul revaçta
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aile Hekimi mi? Aile Müteahhiti mi?

Aile Hekimi mi ? Müteahhit mi ? Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimliği sistemindeki kiralama sistemini eleştirdi. 

Aile Hekimi mi? Aile Müteahhiti mi?
11.09.2024
5
A+
A-

Aile Hekimi mi ? Müteahhit mi ? Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimliği sistemindeki kiralama sistemini eleştirdi.

Aile Hekimlerinin İş Yükü

Konu hakkında basın açıklaması yapan Doğruyol, “2005 yılında ilk olarak Düzce ilimizde pilot uygulama ile başlayan aile hekimliği sistemine, 2010 yılında tüm Türkiye’de kademeli olarak geçilmiştir. Öncelikle vurgulamak gerekir ki, aile hekimlerimiz kamu hizmeti veren devlet görevlileridir. Kamu hizmeti verdiği halde, içinde hizmet verdiği kamu binalarına kira veren tek kiracı konumundaki devlet memurları da Aile Hekimleridir. Ayrıca verilen talimat gereği, aile hekimlerimizin binayla ilgili, baca temizliği, boya badana yapımı, kanalizasyon temizliği, hidrofor bakım ve onarımı gibi, hekimlikle alakası olmayan bir sürü iş yükü de yine aile hekimlerimizin görev tanımlarına eklenmiştir. Aile hekimliğinin en büyük sıkıntılarından bir tanesi, hekimlerimize yüklenen hekimlik dışı yükler ve kötü çalışma koşullarıdır” dedi.

Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Doğruyol, sözlerine şöyle devam etti, “Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri sunumunu yapması gereken hekimlerimize her geçen gün eklenen yeni görevler daha doğrusu iş yükü, aile hekimliği sisteminin geleceğini dolayısıyla vatandaşlarımızın da sağlığını geri plana atmaktadır. Aile hekimliğinde çalışan hekim ve hemşirelerimiz yasal hakkı olan yıllık izinlerini aldıklarında ücretleri kesilmektedir. Ancak, yerine bir başka hekim ve hemşire bakmak zorundadır ki, ücretleri kesilmesin. Yani hekim ve hemşire, arkadaşının yerine baktığında iki kişilik iş yapmak zorunda bırakılmaktadır. Arkadaşı izinliyken yerine bakan hekime arkadaşının aldığı ücretin %50’si, Hemşireye ise %25’i ödenmektedir ki, ödenen ücret nüfusa göre de değişmektedir. Ancak bu güne dek hekim ve hemşireye ödenen ücret, hiçbir zaman %50 si olmamıştır. İçinde bulunduğumuz şu dönemde bir hemşireye bir aylık ödenen 7-8 bin TL seviyelerindedir. Yani Sağlık Bakanlığı, eksik olan bir hemşirenin yerine 8 bin TL’ye hemşire çalıştırmaktadır”

ASM Hemşirelerinin Maaşları Emsallerine Göre Düşük Kaldı

“Aile Hekimliği Sistemi Sağlık Bakanlığının yanlış politikaları, İllere göre değişen uygulama farklılıkları ve her geçen gün tek taraflı arttırılan iş yükü nedeniyle, Aile Hekimlerini ve Aile Sağlığı Çalışanlarını tükenme noktasına getirmiştir. Aile hekimliğinde çalışan bir hemşirenin maaşı emsallerine göre oldukça düşük kalmıştır.
Aile hekimliğinde ücretlerin düşük olmasından dolayı özellikle hemşireler kadrolarının olduğu kurumlara geri dönmekteler ve pek çok hekim hemşiresiz çalışmak zorunda kalmakta ve hemşiresi olmayan hekimin iş yükünü bir başka hemşire çekmek zorunda kalmaktadır. 2021 tarihinde çıkarılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sistemde çalışan hekim ve hemşirelere tam bir ceza yönetmeliği getirilmişti.
Hekimin görevi olmayan birçok iş hekime yüklenmiş, artan iş yükü altında hekimler ve sağlık çalışanları ezilmiş, cari giderler için verilen ödenek enflasyon düzenlemesi yapılmadığı için yetersiz kalmıştı. Cumhurbaşkanımız bir 14 mart tıp bayramında “Aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacak.” müjdesini vermişti. Olmadı”

AİLE HEKİMİNE BIÇAKLI SALDIRI

İş Yükü Arttı

2022 yılında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü “Aile Sağlığı Merkezlerinin Asgari Fiziki Şartları ve Teknik Donanımı ile Bakımı ve Onarımı” konulu bir yazı yazarak aile hekimlerinin iş yükünü bir kat daha arttırmıştı.
Aile Hekimliği uygulaması temel hedefinin, her bir bireyin koruyucu sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlamak, aile hekimliği uygulamasının Avrupa örneklerinde olduğu gibi kaliteli ve sağlıklı bir düzeye getirilmesini sağlamak olması gerekirken, ülkemizde, hekime yüklenen hekimlik dışı yükler ve kötü çalışma koşulları ile ne yazık ki hekimlik mesleğinin geleceğini ve dolayısıyla halkımızın sağlığı geri plana atmaktadır. Aile hekimliği ile ilgili çıkan her yeni yönetmelik, genelge, yönerge, görüş yazıları ve mevzuatlar sistemin problemlerini çözmek yerine mevcut problemlere bir yenisi daha eklemektedir” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.