enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6016
EURO
36,3386
ALTIN
2.927,65
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

AIDS nedir? AIDS belirtileri nelerdir? AIDS nasıl bulaşır? Tedavi yöntemleri nelerdir? AIDS teşhisi nasıl konur?

Açılımı Acquired Immune Deficiency Syndrome Türkçe anlamı, Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu olan bu hastalık çoğunlukla cinsel yolla …

AIDS nedir? AIDS belirtileri nelerdir? AIDS nasıl bulaşır? Tedavi yöntemleri nelerdir? AIDS teşhisi nasıl konur?
21.03.2022
161
A+
A-

Açılımı Acquired Immune Deficiency Syndrome Türkçe anlamı, Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu olan bu hastalık çoğunlukla cinsel yolla bulaşmaktadır. Elbet her hastalık gibi bu hastalığında korunma yolları, tedavi yöntemleri mevcuttur. Yazımızda AIDS konusunu sizlere aktaracağız. AIDS nedir? AIDS belirtileri nelerdir? AIDS nasıl bulaşır?Tedavi yöntemleri nelerdir? AIDS teşhisi nasıl konur? Detaylar haberimizde..

AIDS NEDİR?

AIDS yani Kazanılmış Bağışıklık yetersizliği sendromu bir çeşit HIV virüsüdür.Vücudun savunmasını yok ederek bağışıklık sisteminin etkilemesini mecbur kılar.Bu durum insan yaşamını büyük ölçüde tehdit edebilir. Virüs vücuda girdikten sonra tedavi edilmeme durumunda 10-12 yıl içerisinde bağışıklık sistemi savunma işini yerine getirmemeye başlar.Bu durumda vücudumuz enfeksiyona açık hale gelir.AIDS,HIV virüsüne bağlı olarak gelişmekte.Ama her HIV virüsü taşıyan AIDS olmayabilir.

AIDS BELİRTİLERİ NELERDİR?

AIDS yıllarca HIV virüsünün tehdidiyle vücudumuzda bulunabilir.Önemli olan hastalığın belirtileri görüldüğü an tedaviye başlamaktır.AIDS belirtileri nelerdir?

  • Depresyon
  • Hafıza Kaybı
  • Yorgunluk
  • Akciğer infeksyonları
  • Ağız,Makat ve Genital bölgede oluşan yaralar
  • Ciltte ve Yüzde lekeler
  • Kasık,boyun ve koltuk altı bezelerinde büyüme
  • Nörolojik Bozukluklar

AIDS NASIL BULAŞIR?

AIDS olan birinin vücudundaki sıvılar olmayan birine hızla bulaşabilir.3 farklı yolla bulaşma ihtimali vardır.

Cinsel ilişki yoluyla bulaşma

AIDS virüsü genelde cinsel yolla bulaşmaktadır. Korunmasız cinsel ilişki AIDS olma ihtimalini büyük bir oranda artırmaktadır.Cinsel ilişki sırasında bütünlüğü bozulmuş vücut mukozlarından içeri girer.Özellikle korunmasız anal cinsel temas da risk daha fazla yükseltmektedir.

Kan yoluyla bulaşma

AIDS kan yoluyla da bulaşabilir. Enfekte olmuş hastaların kanında bulunan HIV virüsü sağlıklı bireylere bulaşarak yayılması hızlanır. Ufak bir yaralanmada bile yara almış deriden içeri girerek enfekte olmuş kanın deri veya mukoza sıvılarıyla teması sonucunda yayılım gösterir.

Anneden Bebeğe Bulaşma

Virüse maruz kalmış her birey gibi anne adayları ve anneler de maruz kalabilirler.Virüsün Enfekte olması durumunda gebelik zamanında, doğum sırasında ve doğumdan sonra bulaşabilir.

AIDS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

AIDS hastalığının kesin tedavisi yoktur.Ancak kullanılan ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.Hastalığın şiddetine göre bu ilaçlar Ömür boyu kullanılmasına gerek olabilmektedir.

AIDS TEŞHİSİ NASIL KONUR?

AIDS teşhisi için ELISA adı verilen bir test uygulanır.Bu test infeksiyon hastalıklarının çoğunu saptadığı gibi AIDS teşhisini de koyabilir.Bireyin virüs teması ile birlikte 3-8 hafta sonra bağışıklık sistemi ilk tepkiyi verir ve kandaki antikor sayısı hızla artar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.