enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6618
EURO
35,3920
ALTIN
2.506,19
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
31°C
Pazar Açık
31°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
32°C

Ahlat’a özgü yaylar yurt dışı pazarında

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki ahşap ustası Bülent Akarsu, kendi imkanlarıyla kurmuş olduğu atölyede yay üretiyor. Bitlis’in Ahlat ilçesinde …

Ahlat’a özgü yaylar yurt dışı pazarında
15.02.2022
145
A+
A-

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki ahşap ustası Bülent Akarsu, kendi imkanlarıyla kurmuş olduğu atölyede yay üretiyor.

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Selçuklu Okçuluk Spor Kulübü Derneği Başkanı olan ahşap el sanatları ustası Bülent Akarsu, kendi imkanlarıyla oluşturmuş olduğu atölyede yay üretimi yapıyor.

Sanal ortamdan aldığı derslerle yay yapmayı öğrendiğini belirten Akarsu, severek devam ettirdiği yay üretimini ilerleyen süreçte hediyelik eşya olarak ilçe turizmine kazandırmayı hedefliyor.

2 yıldır geleneksel okçuluğa yönelik yay üretimi yaptığını söyleyen Akarsu, ‘Emir Bayındır Han’ modeli ve ‘Hürremşah’ modeli olmak üzere Ahlat’a özgü iki ayrı yay modeli üretimi yaptığı anlattı.

Akarsu, ürettiği yayları siparişlere göre Türkiye’nin birçok iline ve yurt dışına sattığını ifade etti.

“ZOR BİR İŞ”

Akarsu, “Ahlat’ta bir ilk yaparak yay yapımına başladım. Gerek değerli ustalarım olsun bana uzaktan eğitimle, gerekse takıldığım yerde onları arayarak ve videolar izleyerek bu işi çözmeye çalıştım. Yay yapımı hakikaten zor bir iş. Yapmak isteyenler ve gerçekten bu işe gönül vermek isteyenlere de biz bildiğimiz kadarıyla ne biliyorsak öğretmeye çalışırız ki bu spor devam etsin bu gelenek devam etsin. Ahlat’a özgü yay üreteyim dedim. ‘Ahlat Yay’ ismi altında geleneksel Türk yayını değiştirmeden sadece üzerinde değişik oynamalar yapılarak ‘Ahlat’ ismini verdiğim yayların iki tane de modelini çıkardım. Ahlat’ımıza sembol olmuş Emir Bayındır kümbetinden esinlenerek ‘Emir Bayındır Han’ modeli ve Sivas Divriği Ulu Camii’nin mimari olan ‘Hürremşah’tan esinlenerek diğer yaptığım model yaya da ‘Hürremşah’ ismini bıraktım” dedi.

Amacının yaptığı yayları turizme kazandırmak olduğunu söyleyen yay ustası Bülent Akarsu, “Ahlat yaylarını marka haline getirip turizme kazandırmayı hedefliyorum. Yaptığım yayları siparişler üzerine Türkiye’nin çeşitli illerinde bu sporla uğraşan kişilere gönderiyorum. Bunun yanında yurt dışından da talepler oluyor. Yurt dışına da istekler doğrultusunda göndermeye çalışıyorum” diye konuştu. (İHA)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.