Tatlı veya tuzlu abur cuburlar her ne kadar yemesi zevkli olsa da yapılan yeni bir araştırma, abur cubur severleri üzecek cinsten sonuçlara …
Tatlı veya tuzlu abur cuburlar her ne kadar yemesi zevkli olsa da yapılan yeni bir araştırma, abur cubur severleri üzecek cinsten sonuçlara ulaştı. Neurology dergisinde yayınlanan araştırma, içecekler ve çikolata gibi aşırı işlenmiş gıdaları tüketen kişilerde bunama görülme riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Araştırmaya göre günde yarım elma eşdeğeri kadar işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıda tüketenler, ultra işlenmiş gıdaları tüketenlere göre %3 daha az bunama riskine sahip. Ultra işlenmiş gıda yerine az işlenmiş veya işlenmemiş gıda tüketmek ise bu riskin azalmasına yardımcı oluyor.
Sadece 50 gram daha fazla tüketmek bile bunama riskini artıyor:
Yapılan araştırma, küçük çaplı bir araştırma değildi. Bilim insanları, UK Biobank bünyesinde bulunan 72 bin 83 kişinin sağlık verilerini inceledi. 55 yaşından büyük olan bu kişiler, ilk başta bunama belirtileri göstermezken 10 yıl sonra 518 kişiye bunama teşhisi konuldu. Bu kişiler, aşırı işlenmiş gıdaları tüketen kişilerden oluşuyordu.
Bunama tanısı konan 518 kişinin 150’si günde ortalama 814 gram aşırı işlenmiş gıda tüketiyordu. Tanı konan kişiler arasından 105’iyse çok az miktarda aşırı işlenmiş gıda tüketenlerden oluşuyordu. Bu grup, günde ortalama 225 gram aşırı işlenmiş gıda tüketiyordu. Yani bu gıdaların tüketiminin sadece 50 gram kadar, ya da bir elmanın yarısına denk gelecek miktarda artırılması bile bunama riskini yükseltiyordu.
İlave şeker, yağ ve tuz bakımından yüksek, protein ve lif bakımından düşük olan ultra işlenmiş gıdalar, alkolsüz içecekler, tuzlu ve şekerli atıştırmalıklar, dondurma, sosis, derin yağda kızartılmış tavuk, konserve kuru fasulye, ketçap ve aromalı tahıllar gibi gıdaları kapsıyor.