enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3486
EURO
37,3990
ALTIN
3.016,61
BIST
8.663,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C

ABD’li şirketten Karadeniz raporu: 1 trilyon metreküp onaylanmıştır

Petrol ve Doğal Gaz endüstrisinde dünyanın önde gelen danışmanlık kuruluşlarından olan Teksas merkezli DeGolyer and MacNaughton (DeMac) Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında toplam 1 trilyon metreküplük doğal gaz rezervine ilişkin teyit raporu yayınladı.

ABD’li şirketten Karadeniz raporu: 1 trilyon metreküp onaylanmıştır
28.12.2022
63
A+
A-

Yılın son kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fatih Sondaj gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti.” diyerek yeni doğal gaz rezervi bulunduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni rezerv ile Türkiye’nin Karadeniz’deki rezervi toplam 710 milyar metreküpe çıktı. Uzmanlar bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulan rezervin daha daha yukarı çıkmasını beklerken ABD merkezli DeGolyer and MacNaughton’un Karadeniz gazıyla ilgili raporundaki “1 trilyon metreküp” detayı dikkat çekti. Raporda gaz miktarının yukarı yönde güncellenmesinin beklendiği açıklanırken; 1 trilyon metreküp doğalgazın şu anki piyasaya değeri 1,5 trilyon doları aşıyor…

Karadeniz’in gazıyla ilgili DeGolyer and MacNaughton şirketinin raporu şöyle:

“Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yapılan Karadeniz ultra derin deniz hidrokarbon aramaları kapsamında 21 Ağustos 2020 tarihinde Tuna-1 kuyusu ile keşfedilen Sakarya Gaz Sahası ve 4 Haziran 2021 tarihinde Amasra-1 kuyusu ile keşfedilen Amasra sahasında toplam 540 Milyar m3 üretilebilir rezerv hesaplanmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Tüm bu rezerv tahmin çalışmalarının bağımsız bir firma tarafından değerlendirilmesi için Ortaklığımız, Petrol ve Doğal Gaz endüstrisinde dünyanın önde gelen rezerv değerlendirme kuruluşlarından olan DeGolyer and MacNaughton (DeMac) şirketi ile 14 Aralık 2021 tarihinde yaptığı anlaşma kapsamında Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarının rezerv değerlendirmesi için bağımsız bir çalışma başlatmıştır.

Sakarya Projesi tarafından hazırlanan ve rezerv hesaplarının yapıldığı, üç boyutlu dijital rezervuar modeli baz alınarak oluşturulan saha geliştirme planı, DeMac’ın detaylı incelemesine sunulmuştur. DeMac değerlendirmeleri neticesinde Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında “yerinde gaz” ve “üretilebilir rezerv” miktarlarını resmi olarak raporlanmıştır.

“1 TRİLYON METREKÜP REZERV ONAYLANMIŞTIR”

Yapılan tüm bu değerlendirmeler sonucunda, saha bazlı geliştirme planı ve ekonomik modelin yanı sıra Sakarya ve Amasra Gaz Sahalarında toplam 1 trilyon m3 tahmini yerinde gaz miktarı DeMac tarafından onaylanmıştır. Amasra sahasında açılması planlanan tespit kuyuları ile yerinde gaz miktarının yukarı yönde güncellenmesi öngörülmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.