enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5783
EURO
35,2727
ALTIN
2.469,74
BIST
10.839,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
16:38 Çayırova Yaz spor okullarında eğitim başladı
16:36 İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Beylikdüzü’ne 3 Yeni Hat Müjdesi
16:34 Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM Uyardı Akşam Şiddetini Artıracak
16:33 Nilüfer Belediyesi kırsal mahallelerde halkla buluşuyor
16:32 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ile TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP’li büyükşehir belediye başkanlarıyla Florya’daki İPA yerleşkesinde bir araya geldi
16:31 İzmir Büyükşehir’den Üçyol Metro İstasyonu’ndaki yürüyen merdivenlere detaylı kontrol ve inceleme
16:22 Eskişehir’de asfalt onarım çalışmaları sürüyor
16:09 Cumhur İttifakı Marmaris: “Belediye Marmaris’in malını satamaz”
16:08 Yazık değil mi kamu malına; Engelli vatandaşları mağdur ettiler
16:07 Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, Geyve Belediye Başkanı Selçuk Yıldız’ı makamında ziyaret etti
16:06 Başkan Görkem Duman mahalle ziyaretlerine devam ediyor
16:04 Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Başkan Selçuk Yıldız’ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun temennisinde bulundu
16:02 Bilgehanelerde Yaz Etkinlikleri 10 Bin Öğrenciyle Başladı
15:46 İzmir, sağlık turizminde farkını ortaya koyacak
15:42 Beylikdüzü’ne 3 yeni hat geliyor
15:40 Öğretmenlere ikinci yer değiştirme müjdesi
15:39 Yenişehir Belediyesi halk kartın aylık tutarlarını yatırdı
15:38 İnegöl Belediyesi’nden Eğitime Dev Destek
15:37 Serik ve Alanyalı üreticilere 8 ton kaolin kili dağıtıldı
15:33 Warcraft Rumble’ın 7. Sezonu, Yeni Bir Aile ve Beş Yeni Miniyle Geliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FED faiz toplantısı ne zaman? FED faiz artırımı kararı ne olacak?

Yılın ilk toplantısını ocak ayı sonunda yapan ve politika faizini sabit bırakan Fed bir sonraki faiz kararını mart ayında açıklayacak. Fed’in bu …

FED faiz toplantısı ne zaman? FED faiz artırımı kararı ne olacak?
21.02.2022
147
A+
A-

Yılın ilk toplantısını ocak ayı sonunda yapan ve politika faizini sabit bırakan Fed bir sonraki faiz kararını mart ayında açıklayacak. Fed’in bu toplantıda faiz artırım döngüsüne başlaması öngörülüyor. Kritik karar 16 Mart saat 22.00’de açıklanacak. Bu yılın üçüncü toplantısı ise 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

Piyasalar, beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan ABD TÜFE verilerinin, FED toplantısı sonrasında faizleri tam 50 baz puan artırabileceği beklentilerine yol açmasından bu yana sarsılmış durumda. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, dünkü açıklamalarında yarım puanlık faiz artışı gibi bir hamleye ihtiyaç duyulmadığına işaret etti ve para politikasında çok “ani ve agresif” hareket etmenin geri tepebileceğini söyledi.

FED TOPLANTISI NE ZAMAN?

FED faiz toplantısı 15-16 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. FED faiz kararı 16 Mart saat 21:00 itibari ile açıklanması bekleniyor.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed’in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed’in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.

FED FAİZ ARTTIRMA KARARI NE ZAMAN ALINACAK?

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs’ın ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022 yılında mart, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere dört faiz artırımı yapacağı yönünde tahminde bulundu.

Banka’nın baş ekonomisti Jan Hatzius tarafından kaleme alınan araştırma notuna göre, ABD iş gücü piyasasındaki toparlanma ve 14-15 Aralık’ta gerçekleşen Fed toplantı tutanaklarındaki şahin sinyaller daha hızlı bir normalleşmeye işaret ediyor.

Hatzius araştırma notunda, bilanço küçültmesine ilişkin tahmini aralıktan temmuza çektiklerini belirtirken enflasyonun yüksek ihtimalle hedeflenenin çok üzerinde kalacağını aktardı. Hatzius, “Mart, haziran ve eylül aylarında görmeyi beklediğimiz faiz artırımlarına aralık ayını da ekledik” dedi.

FAİZ KARARI 50 BAZ PUAN ARTABİLİR

Piyasalar, beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan ABD TÜFE verilerinin, Fed’in Mart ayında faizleri tam 50 baz puan artırabileceği beklentilerine yol açmasından bu yana sarsılmış durumda.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, dünkü açıklamalarında yarım puanlık faiz artışı gibi bir hamleye ihtiyaç duyulmadığına işaret etti ve para politikasında çok “ani ve agresif” hareket etmenin geri tepebileceğini söyledi.

Faizler hakkında açıklamalar ABD Hazine tahvillerinin getirilerini en son 2019’da görülen zirve seviyelere taşıdı. Tahvil getirileri Cuma günü ise jeopolitik gerilimlerin güvenli liman varlıklarda yarattığı taleple geriledi.

‘TÜM TOPLANTILARDA FAİZ ARTIŞI OLACAK’

JP Morgan Başekonomisti Bruce Kasman liderliğinde bir araştırma notu kaleme alan ekonomistler, “Şimdi Fed’in önümüzdeki dokuz toplantının her birinde politika faizini 25 baz puan artırmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. JP Morgan’ın daha önceki tahmini Fed’in mart, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere dört faiz artırımı yapacağı yönündeydi.

Ocak ayı ABD enflasyonunun “yukarı yönlü sürpriz” olduğunu belirten ekonomistler “Son çeyreğin rekor hızından bir yavaşlama görmüyoruz” dedi.

WALL STREET’TE TAHMİNLER YÜKSELİYOR

JP Morgan ekonomistleri böylece Wall Street’teki diğer meslektaşlarının tahminlerine katılmış oldu. Goldman Sachs daha önce faiz artışı sayısına ilişkin yaptığı tahmini 5’ten 7’ye çıkarmıştı. Morgan Stanley ise 6 faiz artışı tahmin ediyor.

Bu gelişmelerle birlikte, Fed yöneticilerinin de şahin mesajları devam ediyor. Cuma günü New York’ta düzenlenen bir konferansta konuşan Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD’nin son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, “Para politikasının mevcut duruşunun temelleri yanlış ve önemli ayarlamalar gerekiyor” dedi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.