enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5177
EURO
36,1920
ALTIN
2.972,15
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Hekimler, “Aşı Gelmiyor, Bulaşıcı Hastalıklar Artabilir”

“Aşı gelmiyor, bulaşıcı hastalıklar artabilir” uyarsında bulunan Türk Tabipler Birliği Hekimler Kolu, Sağlık Bakanlığı’nı uyardı.

Hekimler, “Aşı Gelmiyor, Bulaşıcı Hastalıklar Artabilir”
29.10.2024
5
A+
A-

“Aşı gelmiyor, bulaşıcı hastalıklar artabilir” uyarsında bulunan Türk Tabipler Birliği Hekimler Kolu, Sağlık Bakanlığı’nı uyardı.

Hepatit B, Tetanos, Yetişkin Aşıları Çok Az Dağıtılıyor Ya da Hiç Gelmiyor

“Ülkemizde tüm illerde aylardır yapılması zorunlu çocukluk dönemi aşıları ve özellikle Hepatit B, Tetanos gibi bebek/çocuk, yetişkin aşıları çok az dağıtılıyor ya da hiç gelmiyor. Bazı illerde gebelere yapılacak tetanos aşıları acillere yaralanma ile gelen hastalar için hastanelere çekiliyor ancak bu da yeterli olmuyor. Bu durumun yıl sonuna kadar böyle devam edeceğini duyuyoruz”

Aşı Temini Sorunu, “Aşı”lamıyor!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pratisyen Hekimler Kolu, bulaşıcı hastalıkları önlemede kullanılan aşıların temininde yaşanan yetersizliğin aşılama hizmetlerinde yarattığı sorunlar ile ilgili Adana Dağlıoğlu Aile Sağlığı Merkezi’nde bir basın açıklaması düzenledi. Dr. Doğan Barbaros toplantıda şunları söyledi, “Aşılama hizmetleri, temel olarak birinci basamak sağlık kuruluşlarında yürütülen bir hizmettir. Bu hizmet, ülkemizin her yanında her yıl dünyaya gelen yaklaşık bir milyon bebeği kapsar. Aşılama hizmetleri, birinci basamağın en önemli hizmetlerinden biridir ve sağlık çalışanlarının büyük özverisi ile yürütülmektedir. Günümüzde Türkiye’de çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşı yapılmaktadır. Sağlık çalışanlarının özverisi ile yürütülen aşılama çalışmaları sayesinde bugün Türkiye’de aşıyla önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme oranı oldukça azdır. Ancak son yıllarda artan aşı kararsızlığının yanına bugünlerde Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla yerleşen piyasacı sağlık sisteminin etkisi ile birincibasamak ve diğer sağlık kuruluşlarında yeterli aşı temin edilememesi de eklendi ve bu sorun giderek büyüyor ve derinleşiyor”

Aşılar Aşı Takvimine Uygun Yapılmalı

“Geçmiş yıllarda da zaman zaman aşı temininde sıkıntılar yaşanmakta ve çözülmekteydi fakat artık aşı temini sorunun çözüleceğine dair umudumuz da, dayanma gücümüz de tükeniyor! Çünkü Sağlık Bakanlığı aşı temini sorunuyla ilgili hiçbir açıklama yapmıyor, sorunun tüm yükünü birinci basamağın üzerine yüklüyor! Aile sağlığı merkezlerinde aşı yapmakta olan ebe ve hemşirelerimiz yasal sınırlardaki aşı ertelemelerini artık daha çok yapıyorlar. Bilimsel olarak ertelenme mümkün olsa da, “aşı takvimi”ne uygun olarak zamanında yapılmasının tercih edileceği ortadadır. Sağlık Bakanlığı’nın aşı teminindeki yetersizlik, aşılama hizmetlerinde ciddi boyutlarda kesintiye yol açmaktadır. Bu durumun yıllardır birinci basamağın özverisi ve gayretiyle ulaştığımız bağışıklama oranlarını düşüreceği aşikardır. Bununla beraber toplumda her geçen gün artan aşı kararsızlığını da körükleyebilecek, bebekler/çocuk ve yetişkinlerin aşılanamaması toplumda bulaşıcı hastalıkları artıracaktır. Sağlık Bakanlığı’nı koruyucu sağlık hizmetlerinin sürekliliği ve devamı için, bebeklerimizin boğmacadan, kızamıktan ölmemesi için ivedilikle aşıları temin etmeye davet ediyoruz. Sadece tedavi edici sağlık hizmetlerine yatırım yapan, sağlığı kamusal bir anlayıştan uzaklaştırıp piyasacı anlayışa teslim eden politikaların bugün geldiği son nokta yenidoğan ölümleridir. Bebeklerin önlenebilir hastalıklarla ölmesine, yılların birinci basamak emeğinin heba edilmesine izin vermeyeceğiz”

Aşılanma Yaşam Hakkıdır

“Bu nedenle; Sağlık Bakanlığı’na tekrar hatırlatıyoruz:  Aşılanma doğrudan yaşam hakkıyla ilişkilidir. Yeterli ve düzenli aşı temin etmek Sağlık Bakanlığı’nın en temel görevidir.  Sağlık Bakanlığı derhal çözüm bulmalı, aşılarımızı göndermelidir. Bundan sonrasında benzer aksaklıkların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirleri almalıdır.” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.