enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2364
EURO
34,8709
ALTIN
2.422,49
BIST
10.764,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
10:22 Şile’de Genç Yazarlar, Genç Kalemler Fuarı açıldı
10:21 İletişim: Özel okulda müfredata uyulmuyor iddiaları manipülasyon
10:20 Havsa’da aranan terör örgütü üyesi yakalandı
10:08 FETÖ’cülere ‘Kıskaç’! 45 gözaltı
10:07 Manisa’da yağış sonrasında MASKİ’den anında müdahale
10:06 Avrupa Obezite Günü’nde sağlıklı yaşam vurgusu
09:51 Edirne’de 21 düzensiz göçmen yakalandı
09:50 Talas’ta stratejik plan eğitimi
09:36 Tokat’ta Başkan Çeltek’den İsli Demlik’te samimi açıklamalar
23:25 Başkan Tugay BASİFED’in Network Buluşması’na katıldı “Yolunuza yoldaş olmaya hazırız”
22:38 PERYÖN, Çalışma Hayatında Kadın ve Anne Olmayı Konuştu
22:26 UBYS’de Yeni Dönem: “Entegrasyon Değil Bütünleşme”
22:26 Horasan Belediye Başkanı Hayrettin Özdemir, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu
18:25 Başkan Ertaş, yağmurla mücadelede sahada
18:22 Düzce’de dolu yağışı hayatı olumsuz etkiledi
18:21 Sıfır Atık Projesi ile geri dönüşümde öncü adımlar
18:20 Çiğli Belediyesi’nden Kaçak Barınak ve İskeleye Sıfır Taviz
18:19 Kutuplara Bilim Üssü! İklim Değişikliğinin Başladığı Yerdeyiz
18:17 Papa Francis’in gelecek yıl Birinci İznik Konsili’nin yıldönümü dolayısıyla İznik’i ziyareti planlama çalışmalarının ilk ziyareti İznik Belediyesi’nde gerçekleşti
18:16 Başkan Kınay’dan Atatürk Gençlik Merkezine ziyaret: Bölgenin en büyük spor tesisi olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BA.2 Varyantı, Daha Ciddi Hastalıklara Neden Oluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ/WHO) geçtiğimiz günlerde yayımladığı haftalık rapora göre COVID-19 virüsünün Omicron mutasyonunun BA.2 varyantının …

BA.2 Varyantı, Daha Ciddi Hastalıklara Neden Oluyor
19.02.2022
171
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ/WHO) geçtiğimiz günlerde yayımladığı haftalık rapora göre COVID-19 virüsünün Omicron mutasyonunun BA.2 varyantının 10 farklı ülkede baskın hale geldiği belirtilmiş; Omicron’un BA.1 varyantına göre daha bulaşıcı olduğu belirtilen BA.2’nin Omicron vakalarındaki oranının yüzde 21,09’a yükseldiği kaydedilmişti.

Bunun üzerine Omicron varyantının bir alt varyantı olan BA.2’ye olan merak ve endişe de doğal olarak iyice arttı. Japonya’da BA.2 üzerine yapılan yakın tarihli bir araştırmada ise BA.2’nin, diğer mutasyonlara kıyasla daha hızlı yayılmasına ek olarak çok daha ciddi hastalıklara yol açabileceği tespit edildi.

BA.2, bazı tedavilere karşı dirençli

Laboratuvar deneyleri ile birlikte detaylı bir şekilde mercek altına alınan BA.2 varyantının, COVID-19 virüsüne karşı alınan ilaç ve önlem yöntemlerini etkisiz hale getirebileceği ifade edildi. Buna göre araştırmada BA.2’nin, Omicron’a benzer bir şekilde, aşıların sağladığı bağışıklık ve korumadan büyük oranda etkilenmediği aktarıldı.

Güçlendirici COVID-19 aşısı dozunun üzerindeki etkisinin yüzde 74 olduğunu belirtilen varyantın, Omicron ile mücadele kapsamında kullanılan bir monoklonal antikor olan sotrovimab gibi bazı tedavilere karşı ise dirençli olduğu kaydedildi.

Araştırmaya dair değerlendirmeler yapan ABD’nin Ohio eyaletinde bulunan Cleveland Clinic mikrobiyoloji bölüm başkanı Dr. Daniel Rhoads ise, BA.2’nin BA.1’den daha kötü bir virüs olabileceğini belirterek, “Daha çok bulaşabilir ve daha kötü hastalığa neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Omicron’a göre yüzde 30 ila 50 daha bulaşıcı

Çalışmanın liderliğini yapan Tokyo Üniversitesi’nden araştırmacı Kei Sato ise yaptığı açıklamada, elde ettikleri bulguların BA.2’nin Omicron’un bir alt varyantı olarak kabul edilmemesi gerektiğinin ve varyantın daha yakından takipten edilmesi gerektiğinin bir kanıtı olduğuna vurgu yaptı. Buna ek olarak Sato, BA.2’nin “Gizli Omicron” olarak tanımlanmasının sebebinin, BA.2’nin PCR testlerinde tıpkı Omicron gibi S-gen hedef hatası olarak görünmemesi olduğuna da dikkat çekti.

Orijinal COVID-19’a neden olan virüse kıyasla daha fazla mutasyona uğradığı ve Omicron’dan daha farklı gen değişikliğine sahip olduğu belirtilen BA.2 varyantının, şu an 74 ülkede tespit edildiği ve bulaşma gücünün Omicron’a göre yüzde 30 ila 50 daha fazla olduğu biliniyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.