enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1128
EURO
38,2269
ALTIN
2.918,31
BIST
10.020,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
28°C
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Yağmurlu
22°C

Sağlık Memuru Trans Bireyin Hukuk Zaferi  (Özel Haber)

Sağlık Bakanlığı İzmir Sağlık Müdürlüğü’nün hazırladığı rapor doğrultusunda yuvada büyüyüp memur olan trans bire D.A.U.’nun memuriyetten çekilmiş sayılmasına karar verdi.

Sağlık Memuru Trans Bireyin Hukuk Zaferi  (Özel Haber)
25.09.2024
3
A+
A-

Sağlık Bakanlığı İzmir Sağlık Müdürlüğü’nün hazırladığı rapor doğrultusunda yuvada büyüyüp memur olan trans bire D.A.U.’nun memuriyetten çekilmiş sayılmasına karar verdi. SES Sendikası İzmir 1 No’lu Şube tarafından açılan davada makkeme D.A.U.’yu haklı bularak, sağlık memurunun memuriyetine dönmesi yönünde karar verdi.

Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na konuşan D.A.U., başta SES sendikası olmak üzere, kendisine destek veren tüm sağlık personeline teşekkür eti.

Sağlık Bakanlığı, ’10 gün kesintisiz, izinsiz ve mazeretsiz işe gelmediği’ iddiasıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kanunu gereğince istihdam edilen trans birey D.A.U.’nun memuriyetlikten çekilmiş sayılmasına karar verdi.

Mahkeme, “Memuriyetten Çıkarılma Kararı Hukuki Değil”

İzmir 2. İdare Mahkemesi, D.A.U.’nun 10 günlük süre içerisinde bir gün göreve geldiğini ve 10 günlük göreve gelmeme döneminin böylelikle kesintiye uğradığını bu yüzden memuriyetten çıkarılma kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Mahkemenin karar yazısında, şu ifadelere yer verildi, “Davacının kesintisiz göreve gelmediğinden bahisle çekilmiş sayılmasına karar verilmiş ise de, davacının 06.02.2024 tarihinde göreve geldiği dolayısıyla davacının 10 gün kesintisiz göreve gelmemesinden bahsedilemeyeceği, davacı her ne kadar 06.02.2024 tarihinde mesai saati bitmeden görevden ayrılmış ise de memurun görevinden çekilmiş sayılmasına karar verilebilmesi için memurun görevini terk etmesinin kesintisiz 10 gün devam etmesi gerektiği, davacının 06.02.2024 tarihinde göreve gelmesi nedeniyle 10 günlük göreve gelmeme süresinin kesintiye uğradığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır. Öte yandan dava konusu işlemin davacının müstafi sayılmasına ilişkin olduğu dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç ya da imkansız zararlar doğabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 21/08/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi”

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün İtirazına Bölge İdare Mahkesinden Red!

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü 2. İdare Mahkemesi’nin kararına itiraz etti. İzmir Bölge İdare Mahkemesi İzmir Sağlık Müdürlüğü’nün itirazını reddetti.

SES Sendikası, “Memurluktan Çekilmesi Hukuka Aykırı”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi olan D.A.U. hakkında verilen kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Sendikanın mahkemeye sunduğu dilekçede, “Olayımızda davacının mazeretsiz ve kesintisiz olarak görevine gitmediği gerekçesiyle memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmiştir. Ekli belgelerden açıklıkla anlaşılacağı üzere davacı 5 şubat  tarihinde çalışmakta olduğu Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, 6 şubat  tarihinde ise  İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde muayene ve tetkikleri yaptırmıştır. Bu durum sağlık hakkı kapsamında geçerli bir mazerettir. Ayrıca davacı işe gitmediği iddia edilen diğer günlerde de işine gitmiş, kartını basarak işyerine giriş ve çıkış yapmıştır. Bu husus davacının dilekçe ile talep etmesine rağmen kendisine verilmeyen mesai takip kart sistemi listesinden anlaşılacağı gibi hastanenin kamera sisteminin incelenmesi ile de tespit edilebilir durumdadır. Tüm bu gerçekliğe rağmen davacı hakkında tutunaklar düzenlendiği gerekçesiyle İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı’na yazılan yazı dayanak alınarak her hagbir bir inceleme veya araştırma, soruşturma yapılmadan davacının 10 gün süreyle kesintisiz ve mazeretsiz olarak işine gitmediğinin kabulü ile memurluktan çekilmiş sayılmasına karar verilmesi açıkça hukuka aykırıdır” ifadelerine yer verilmişti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.