enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3578
EURO
34,7548
ALTIN
2.437,05
BIST
10.013,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

Tarihi su terazisi apartmanlar arasında varlığını koruyor

Bizans döneminden günümüze uzandığı tahmin edilen Acıbadem Su Terazisi, kentleşmeye karşın varlığını sürdürüyor. Sonradan yapılan binalar …

Tarihi su terazisi apartmanlar arasında varlığını koruyor
29.12.2021
185
A+
A-

Bizans döneminden günümüze uzandığı tahmin edilen Acıbadem Su Terazisi, kentleşmeye karşın varlığını sürdürüyor. Sonradan yapılan binalar arasında kalan su terazisi, apartmanlar arasında tarihe ışık tutuyor.

Eski adı Khalkedon (Körler Ülkesi) olan ve köklü tarihiyle İstanbul’un nadide adreslerinden olan Kadıköy’de, tarihi günümüze taşıyan eserlerden biri olma özelliği taşıyan Acıbadem Su Terazisi’nin Bizans döneminde yapıldığı, hatta Khalkedon kentini çevreleyen ve bugüne hiçbir izi kalmayan Khalkedon Surları’ndan kalma bir parça olduğu düşünülüyor.

Yapının Bizanslılar tarafından su deposu, Osmanlılar tarafındansa su terazisi olarak kullanıldığı da iddia ediliyor.

12 metre yüksekliğindeki Acıbadem Su Terazisi’nin, üstünde kemerli bir yapı içinde 10-12 metreküp hacminde su deposu olduğu görülüyor.

Yapı, küfeki taş ve tuğla ile örülmüş yığma almaşık duvardan oluşmakta olup bir yüzünde pencere ve sonradan açıldığı düşünülen günümüzde var olan bir kapıya da sahip.

Günümüzde ise apartmanlar arasında kalan tarihi su terazisi, kimi vatandaş tarafından fark edilmiyor. Kimisi ise apartmanlar arasında kalan su terazisini şaşkınlıkla karşılıyor.

Su terazisinin binalar arasında kalmasına tepki gösteren Savaş Aktay, “Her gelip geçtiğimde bu binalara izin veren insanları kınıyorum” diye konuştu. (İHA)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.