enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6700
EURO
35,1110
ALTIN
2.443,53
BIST
10.343,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Hafif Yağmurlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
27°C
Cuma Az Bulutlu
29°C

Renk değişimine plankton patlamaları neden oldu

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretmesi nedeniyle deniz sularındaki aşırı ısınma, İzmir Körfezi’nde çeşitli organizmaların üremesine ve çoğalmasına neden oldu.

Renk değişimine plankton patlamaları neden oldu
13.06.2024
0
A+
A-

“Plankton” türü organizmaların aşırı üremesi ve Körfez’in bazı noktalarında denizin renginin değişmesiyle ilgili açıklamada bulunan İZSU Genel Müdürlüğü, “Planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

İzmir’de son günlerde artan hava sıcaklıkları Körfez’de farklı türlerdeki mikroorganizmaların ani patlamalarına sebebiyet verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Körfez Şube Müdürlüğü tarafından körfezde meydana gelen renk değişimleri izlenmektedir. Hava sıcaklığındaki ani artışlar deniz suyu yüzey sıcaklığını da arttırmakta, bu durum farklı türlerdeki mikroorganizmaların patlamalarına sebep olmakta. makro ve mikro alg patlamaları şeklinde deniz yüzeyinde suyun rengini değiştirerek kırmızı, sarı, beyaz ya da yeşil renkli tabakalar oluşturmaktadır. Yaşanan durum İzmir Körfezi gibi sığ ve su sirkülasyonunun az olduğu, dalga ve rüzgar etkisinin az görüldüğü bölgelerde, yüksek hava sıcaklıklarına bağlı olarak dönemsel dalgalanmalar şeklinde görülebilmektedir. İZSU Genel Müdürlüğü,  Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve TÜBİTAK MAM uzmanları ile plankton türlerinden numuneler alarak gerekli incelemeleri yapmaktadır. Görülen planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.