enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5322
EURO
35,9686
ALTIN
3.005,28
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Tokat’ta dirençli üzüm çeşidi geliştirildi

Tokat’ın Narince üzümüne dayanan yeni ve hastalıklara dirençli üzüm çeşitleri geliştirildi. Dirençli üzümler Tokat ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Tokat’ta dirençli üzüm çeşidi geliştirildi
07.06.2024
0
A+
A-

Nurhan İçmez – Tokat Haber / TOKAT (İGFA) – Doç. Dr. Adem Yağcı liderliğindeki araştırma ekibi, Narince üzümüne dayanan yeni ve hastalıklara dirençli üzüm çeşitleri geliştirdi. Bu çalışma, Tokat’ın Almus, Zile ve Erbaa ilçelerindeki üreticilere büyük umut vadediyor.

Doç. Dr. Adem Yağcı ve ekibi, 1 yıl boyunca 10 bin aşı yaparak 4 bin ila 6 bin arasında fidan elde ederken, bu fidanların üçte biri Almus, Zile ve Erbaa ilçelerindeki üreticilere ücretsiz olarak dağıtıldı.

YENİ ÇEŞİTLERİN EN BÜYÜK AVANTAJI, KÜLLEME HASTALIĞINA KARŞI DAYANIKLI OLMALARI

“Bu çeşitlerden 5-6 tanesi, Narince üzümünden daha iyi kaliteye sahip ve külleme hastalığına karşı dayanıklı” diyen Doç. Dr. Yağcı, söz konusu çeşitlerin Tokat ekonomisine yıllık 150 milyon lira katkı sağlayabileceğini belirterek, tescil işlemlerinin yaklaşık 8-9 yıl süreceğini kaydetti.

Narince üzümünün annesi olduğunu, babalarının ise küllemeye dayanıklı Rejent, Kişbiş, Vatkana ve Bitiş Stabluska çeşitleri olduğunu belirten Doç. Dr. Yağcı, “Tokatlı bir anası olsun ama hastalıklara dayanıklı bir çeşidi olsun istiyoruz. Bu çalışmalar sayesinde Tokat, üzüm üretiminde önemli bir yere sahip olacak. Sürecin hızlı tamamlanması için çeşitli ampliorafik çalışmaların yapılması gerek. Doğumlu tescil test merkezine başvurulması gerek. Bu süreç ilaçsız bir üretim anlamına gelmiyor. Şu anda 5 ilaç kullanıyorsak, belki bu sayı 1 ya da 2’ye düşecek” diye konuştu.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.