enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4779
EURO
34,8880
ALTIN
2.407,18
BIST
10.391,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
26°C
İstanbul
26°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
28°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
21:02 Nevşehir Belediye başkanı Rasim Arı, bugün çok sayıda esnaf, genç ve vatandaşı konuk ederek hem talep ve önerilerini dinledi hem de istişarelerde bulundu
21:01 ‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Geçmişten Geleceğe Osmangazi’ çalıştayı
21:00 İzmir ve ABD arasında ticaret ve yatırım ilişkileri geliştirilecek
20:58 Başkan Tugay Sosyal Denge Tazminatı tartışmasına açıklık getirdi “Bu bir tasarruf tedbiri değil, yasaya uyma zorunluluğu”
20:56 Başkan Özyiğit, Fikir Otobüsü Yarışması’nın jüri üyeliğini yaptı
20:55 Özgür Çocuk Evi ilk mezunlarını verdi
19:22 Başkan Aydın: Osmangazi’de konaklama süresini 1 haftaya çıkartacağız
19:21 Habur’da 2 terörist teslim oldu
19:20 İzmir’de bayram öncesi satış, kesim yerleri ve yol denetimleri tam gaz
19:06 Başkan Bozbey’den ikinci basın buluşması… Bursalılara yeni müjdeler
18:36 Aile Hekimliği çalışanlarına yapılan haksız ücret kesintisine AHESEN tepkisi
18:14 Nevşehir Belediyesi ekipleri, bayram öncesi temizlik çalışmalarını tüm mahallelerde yoğun bir şekilde sürdürüyor
18:13 Ürünlü ve Alaaddinbey’de kaçak yapılara müdahale
18:11 Avcılar’da belediyenin sunduğu hizmetleri daha etkin hale getirmek için Avcılar Belediyesi Meclis Üyeleri Çalıştay’ı yapıldı
18:06 Manisa Meclisi’nden hasar gören üreticilere destek
17:56 Kurban Bayramı öncesi camilerde temizlik
17:55 Kurban Bayramı’nın huzur içinde geçirilmesi ve herhangi bir problem yaşanmaması için hazırlıklarını tamamlayan Karaman Belediyesi, bayram süresince tüm ekipleriyle hizmet vermeye devam edecek
17:54 Şile sahili 2 can aldı!
17:52 Gebze Zabıtası’ndan bayram denetimi
17:36 BORAN sevkiyat öncesi testten geçti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Onlarca ağacın kesildiği çevre yolunun izni yokmuş

Muğla’nın Ula ilçesindeki sakin kent unvanlı Akyaka Mahallesi’nde yapımına başlanan ve onlarca ağaç kesilen çevre yolunun henüz izninin olmadığı …

Onlarca ağacın kesildiği çevre yolunun izni yokmuş
16.02.2022
190
A+
A-

Muğla’nın Ula ilçesindeki sakin kent unvanlı Akyaka Mahallesi’nde yapımına başlanan ve onlarca ağaç kesilen çevre yolunun henüz izninin olmadığı CİMER üzerinden gelen cevaplarla ortaya çıktı. Söz konusu cevapta, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi başvurusunun da bulunmadığı yer aldı. Çevreciler ayakta.

Muğla’nın Ula ilçesi sakin kent unvanlı Akyaka Mahallesi’nde “Kesin Korunacak Hassas Alan” statüsündeki orman alanında yapımına başlanan ve onlarca ağaç kesilen çevre yolunun henüz izninin olmadığı CİMER üzerinden gelen cevaplarla ortaya çıktı. 2021 yılı içerisinde bilinmeyen tarihlerde ağaçlar kesilerek 18-20 metre genişliğinde bir otoyol güzergahının açılmasına karşı çıkan vatandaşlar, yol çalışması için iznin olmamasına da tepki gösterdi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NA ŞİKAYET EDİLECEK

Akyaka’ya yapılmak istenen çevre yolu hakkında yurttaşlar olarak CİMER üzerinden verilen bilgi edinme dilekçelerine değişik kurumlardan gelen cevaplar çevrecileri şaşkına çevirdi. Bunun üzerine çevreciler, “Yapılan çalışmanın yasaya aykırılığını ortaya koyuyor (Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hala cevap verilmedi). Bugün bu cevaplar doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’na CİMER üzerinden bir şikayet dilekçesi gönderiyoruz” bilgilendirmesiyle şu  açıklama yapıldı:
“Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde, Kesin Korunacak Hassas Alan statüsündeki orman alanında ağaçlar 2021 yılı içerisinde bilinmeyen tarihlerde kesilerek 18-20 metre genişliğinde bir otoyol güzergahı açılmıştır. Muğla Valiliği’nin web sitesinde 11 Aralık 2021 tarihinde yer alan bir haberde, ağaçların kesildiği alanda çektirilen bir fotoğrafa yer verilerek ‘Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Ula Kaymakamı Baha Başçelik ve Ula Belediye Başkanı Özay Türkler ile Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı destekleriyle Ula Belediyesi tarafından yapılacak Akyaka Çevre Yolunda incelemelerde bulundu’ denilmiştir.”

CİMER CEVAPLARI ŞAŞIRTTI

Söz konusu çalışmanın yasalara uygunluğunu anlamak üzere yurttaşların CİMER’e yaptıkları başvurulara gelen cevaplar ise şöyle:
* Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED ve Çevre İzinlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü ‘Muğla İli Ula İlçesi Akyaka Mahallesinde Çevre Yolu Projesi kapsamında herhangi bir Çevresel Etki Değerlendirmesi başvurusu bulunmuyor.
* Ula Belediyesi ‘Onaylanmış, Akyaka İmar Planına işlenmiş bir Akyaka Çevre Yolu Projesi bulunmuyor.
* Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi ‘264-2 kod no.lu Akyaka Yolu ve Akyaka Orman Yolunun tamir ve bakım yapılarak kullanılması talebinin; 109 sayılı ilke kararında kesin korunacak hassas alanlarda yapılabilecek faaliyetlere ilişkin hükümler arasında yer alan ‘d’ bendindeki, orman yangın yolu açılmasına, ormanların bakım ve onarımı, orman zararlıları ile mücadele edilmesi amacıyla çalışmalar yapılmasına izin verilebilir’ hükmü doğrultusunda uygun olduğuna karar verildiği” bilgisini verdi.

ORMAN YOLUNUN BAKIMI İÇİN VERİLEN İZİN İLE İŞE BAŞLANMIŞ

Açıklamanın devamı ise şöyle:
* İlgili kurumların verdikleri bilgiler doğrultusunda; Muğla Valiliği’nin web sitesinde duyurusunu yaptığı çevre yolu projesinin Akyaka İmar Planında yer almadığı, ÇED izninin alınmadığı, söz konusu yol çalışmasının yapıldığı alanda yalnızca Orman Bölge Müdürlüğü’nün 264-2 nolu orman yolunun bakımı için talep ettiği izne TVK Şubesi tarafından verilen onayın bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu izin yalnızca mevcut orman yolunda bakım amaçlı çalışmayı kapsamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatı, en geniş orman yolunun 7 metre genişliğinde olmasına izin verirken söz konusu güzergahta yasalara aykırı olarak ağaçlar kesilmiş, taşlar kırılmış ve 18-20 metre genişliğinde bir otoyol güzergahı açılmıştır.
* Ağaçların kesildiği, doğal yapının değiştirildiği alan aynı zamanda Gökova ÖÇKB içerisinde ve Kesin Korunacak Doğal Koruma Alanı statüsünde olup, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan nesli tükenme tehdidi altındaki bitki ve hayvan türlerinin yaşam alanıdır. Yapılan bu tahribat ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Hükümleri de ihlal edilmiştir.
* Yukarıda açıklanan eylemler TCK ve KTVKK na göre suç teşkil etmektedir. Sorumlu gerçek ve tüzel kişiler hakkında soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.