enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2163
EURO
34,9839
ALTIN
2.401,22
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Açık
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
27°C
SON DAKİKA
09:20 Silah kaçakçılarına Konya’dan ‘Mercek’
09:06 Şanlıurfa’da Suriyeli istismarı iddialarına açıklama
08:50 Haftayı sıcak günler bekliyor! Sıcaklıklar yükseliyor
21:14 Konya’da güzel havayı fırsat bilen vatandaşlar Selçuklu’nun sembol mekanlarına akın etti
21:13 Burhaniye Belediyesi, yaptığı denetimler sonucunda bazı iş yerlerinde ruhsat eksikleri tespit etmiş ve bu konuda esnafı uygun şekilde ruhsatlarını çıkarmaya davet etmiştir
21:11 Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında incelemelerde bulunduktan sonra, gazetecilere konuyla ilgili açıklama yaptı
19:21 Bursa’da hastalıktan ari işletmelerin sayısı artıyor
19:20 OGM’nin ‘yapay zekâsı’na Birleşmiş Milletler’den çevre ödülü
19:06 Aile değerlerinin korunması zorunluluk haline geldi
18:36 Bakan Yerlikaya’dan Aygözel bebeğe hastane ziyareti
18:20 Sokak hayvanları konusunda temel kaynak kırsal!
18:06 Rize’den ‘Özel’ seslendi! Çay kanunu mutlaka çıkarılmalı!
17:36 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör bataklıklarını kurutacağız
17:20 Bursa Mudanya’da süneyle kimyasal mücadele başladı
16:06 Birgi ÇEKÜL Evi 21 yaşında
15:36 Irak ve Suriye’de 16 terörist etkisiz!
15:06 Bakan Özhaseki: Çöken bina 36 yıllık… 1,5 katı kaçak!
15:01 Büyükşehir, deniz ekosistemini koruyor
15:00 Başkanı Ekrem İmamoğlu iş arayanlarla işverenleri kendi ilçelerinde bir araya getiriyor
14:58 İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden öğrencilere LGS desteği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pera Müzesi’nde Ensemble Rûm ile Erken Dönem Osmanlı Müziği Konseri

“Nicesün Venedik Frengi? Osmanlı-Venedik, Girit Savaşı (1645-1669) ve Müzikal Yansımaları”

Pera Müzesi’nde Ensemble Rûm ile Erken Dönem Osmanlı Müziği Konseri
30.04.2024
2
A+
A-

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP) kapsamında erken dönem Osmanlı müziği topluluğu Ensemble Rûm’un konserine ev sahipliği yapıyor. Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek konser, Girit Savaşı’na (1645-1669) odaklanarak müziğin bilgi dolaşımına katkısı ile sosyal ve tarihsel rolüne ilişkin konuları ele alıyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü çatısı altında faaliyet gösteren “İstanbul ve Müzik” Araştırma Programı (İMAP), arşiv çalışmaları, konserler, yayınlar, eğitsel çalışmalar ve konuşmalarla kentin çok yönlü müzik kültürünü odağına alan etkinliklere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.

Osmanlı erken dönem müziği kapsamında kendi tarihsel icra yaklaşımını geliştirmeyi amaçlayan Ensemble Rûm, İMAP kapsamında 5 Mayıs’ta Pera Müzesi Oditoryumu’nda “Nicesün Venedik Frengi? Osmanlı-Venedik, Girit Savaşı (1645-1669) ve Müzikal Yansımaları” başlıklı bir konser verecek. 

Saray sınırlarının ötesinde, on altı ve on yedinci yüzyıl Rûm coğrafyasında yankılanan farklı müzik üsluplarını keşfetmeyi amaçlayan, sanat yönetmenliğini Hasan Baran Fırat’ın üstlendiği Ensemble Rûm, Enes Durceylan, Hasan Kiriş, Murat Tırnak, Eray Cinpir, M. Enes Üstün, Avni Özaydın, M. Salih Yıldırım, Murat Yerden ve Mevlüt Gökhan Başin’den oluşuyor.

24 yıl süren savaşın müzikal yansımaları ilk kez seyirciyle buluşuyor

Osmanlı-Türk müziğinin erken dönemi, bugünkü modern “Klasik Türk Müziği”ne kıyasla oldukça farklı bir üslup ve müzikal anlayış sergiler. En başta mehter, “halk müziği” ve klasik müzik ya da Rauf Yekta’nın tabiriyle “alimâne müzik” arasındaki farklar daha muğlaktır. Ali Ufkî Bey’in (1610-1675) Mecmua-i Sâz ü Söz’ü bu farkı en açık şekilde ortaya koyan kaynaklar arasındadır. 

Mecmua-i Sâz ü Söz gibi kaynaklara odaklanarak Osmanlı erken dönem müziği kapsamında kendi tarihsel icra yaklaşımını geliştirmeyi amaçlayan Ensemble Rûm, İMAP kapsamında ilk kez seyirciyle buluşacak. Konserde, bu uzun süreçli üslup arayışının yanı sıra, Osmanlı-Venedik arasındaki Girit Savaşı üzerinden müziğin sosyal ve tarihsel rolü, bilgi dolaşımına katkısı gibi konular da ele alınacak. 

Ufkî’nin nota külliyatını üslupsal olarak kronolojik bir çizgiye oturtmak mümkün olmasa da bestekârın kayda aldığı eserler dönemin sosyal, kültürel ve siyasi birçok olayı hakkında bilgi veriyor. Bu kayıtlar arasından konser için bir araya getirilen, doğrudan ya da dolaylı olarak Girit Savaşı ile ilgili 10’u aşkın eser, savaşın payitahttaki müzikal yansımalarını ortaya koyuyor. Akdeniz’deki güç savaşlarından Sultan İbrahim’in işret meclislerine, Girit’e sefer kararından ilk kale ve şehirlerin fethine, askerin cephedeki zor halinden Sultan IV. Mehmed’in cülûsuna, birbirine düşen vezirlerden Girit’teki son kale Kandiye’nin fethine, 24 yıl süren savaşın çeşitli aşamaları ile ilgili türkü, varsağı ve peşrevler, anlatılar ve görseller eşliğinde ilk kez bu konserde dinleyicilerle buluşacak. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.