Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından, EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile “Uluslararası Hemşirelik Araştırmalarında İşbirliği Sempozyumu-2” gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından, EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile “Uluslararası Hemşirelik Araştırmalarında İşbirliği Sempozyumu-2” gerçekleştirildi.
Hemşirelik araştırmalarındaki işbirliklerini, farklı disiplin ve kurumları da kapsayacak şekilde teşvik etmek ve bu araştırmaların uygulamalara olan etkisini artırmayı amaçlayan sempozyuma, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri, akademisyenler ve lisansüstü öğrenciler katıldı.
Çevrimiçi gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Hemşirelik Fakültemiz, eğitim ve araştırmada ulusal ve uluslararası başarılara imza atmıştır. Lisans programımız, Mayıs 2016 tarihinden Eylül 2026 tarihine kadar Hemşirelik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (HEPDAK) tarafından akredite edilmiştir. Fakültemiz bünyesinde, 2022 yılından itibaren sadece öğretim üye ve elemanlarımızın yürütücü ve araştırmacı olduğu TÜBİTAK projelerimiz başta olmak üzere çok sayıda dış kaynaklı proje, TÜBİTAK projeleri ve Türk Patent ve Marka Kurumundan tescilli 6 adet Faydalı Modele sahip çalışma yürütülmüştür. 2006 yılından itibaren Hemşirelik Fakültemiz önemli bir uluslararası hemşirelik ağı olan Florance Network üyesi olmuş, bununla birlikte Erasmus ve Orhun hareketliliği ile Avrupa ve Türk Devletleri değişim programlarında, İrlanda, ABD, Almanya, Özbekistan ve Gürcistan ile işbirliği protokolleri imzalanmıştır. İlki 2022 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Hemşirelik Araştırmalarında İşbirliği Sempozyumu, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın tensipleriyle üniversitemizde ‘İyi Uygulama Örneği’ olarak seçilmiştir. Bu sempozyumun da aynı etkiyi göstermesi temennisinde bulunuyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Son yıllarda Hemşirelik mesleğinin önemi daha iyi anlaşılmıştır”
Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şafak Dağhan ise, “Son yıllarda dünya genelinde yaşanan pandemiler, savaşlar, göçler sağlık alanında yürütülen hizmetleri oldukça etkilemiştir. Yaşanan bu zorluklarla başa çıkarken, sağlık sistemleri içerisinde hemşirelik hizmetlerinin ne denli önemli olduğunun hepimiz bir kez daha farkına vardık. Bu noktada, hemşirelik araştırmalarının sadece hemşirelik mesleğinin bilimsel temelini güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda uygulamalar yoluyla toplum sağlığının geliştirilmesine ve sağlık hizmet alanında etkili çözümler sunulmasına da önemli bir katkı sunmaktadır” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, “Hemşirelik Araştırmalarında Proje Süreçleri” isimli panel gerçekleştirildi. Panel kapsamında EÜ Bilim Teknoloji ve Uygulama ve Araştırma Merkezinde (EBİLTEM) uzman olarak görevli Dr. Ayşe Durğan Dbyes tarafından “Araştırma Fonlarına Erişimde Uluslararası Proje Ortaklıkları” isimli konuşma gerçekleştirilirken, Paracelsus Medical University’de görevli Prof. Piret PAAL tarafından da “Hemşirelik Araştırmalarında COST Projeleri ve İzlenecek Yollar” isimli konuşma gerçekleştirildi.
“Hemşirelik alanındaki çalışmaların yüzde 65’i atıf almaktadır”
Moderatölüğünü; Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman ve Doç. Dr. Aslı Kalkım’ın yaptığı konferansta ise, Clarivate Kıdemli Çözüm Danışmanı Uzm. Derya Soğuksu “Web of Science: Hemşirelik Araştırmalarında Yayınlar, İşbirliği ve Atıf Değerlendirmesi” konulu konuşma gerçekleştirdi. Uzm. Soğuksu, Clarivate ve Web of Science veritabanının araştırmacılara sunduğu ayrıntılı bilgilerden bahsederek, uygulamalı bir şekilde araştırmacılara bu bilgilere erişimi ve kullanımını gösterdi. Araştırmaların, yapılan atıflarla değerli olduğunun altını çizen Derya Soğuksu, “Araştırmaların yüzde 8 gibi bir oranı uluslararası iş birlikli araştırmalardan oluşurken binde 5’i endüstri ortaklı araştırmalardan oluşmaktadır. Hemşirelik alanında gerçekleştirilen çalışmaların ise yüzde 65’i atıf almaktadır” dedi.
“Üniversitelerin Ulusal/ Uluslararası Kuruluşlarla Araştırma İşbirliği Örnekleri” isimli panelde ise EBİLTEM bünyesinde uzman olarak görevli Serkan Yalçın, “Medikal Sektör için Enterprise Europe Network-Avrupa İşletmeler Ağı Fırsatları” isimli konuşmasında Enterprise Europe Network hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Panelde, Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Burcu Akpınar Söylemez, “Üniversite ve Endüstri Ortaklıkları: İşbirliğine Dayalı Araştırmalardan Çıkarılan Dersler” isimli konuşmasında, giyilebilir kıyafetler ve simülasyon yöntemini kullanarak ileri yaş bireylerle yürüttüğü proje sürecini ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Panelde, üçüncü konuşmacı olarak yer alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Hemşirelik Fakültesi/Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Teknoloji Transfer Ofisi öğretim üyesi Doç. Dr. Yeliz Doğan Merih ise “Bir Kamu Örneği: Hemşirelik Araştırmaları için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Destekleri” isimli konuşmasında hemşirelikte inovasyon çalışmaları ve bu çalışmaların hayata geçirilmesinde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Proje Desteklerinin neler olduğu ve başvuru süreçlerine ilişkin bilgi verdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı