enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2750
EURO
37,6361
ALTIN
2.916,29
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
26°C
İstanbul
26°C
Açık
Salı Çok Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Çiçek aşısını kim buldu? Çiçek aşısı ne zaman bulundu? Çiçek aşısı tarihçesi…

Çiçek hastalığı insanlara çok çabuk bulaşan solunum yolu ile bulaşan insanlara duruma göre öldürücü olabilen tehlikeli bir hastalıktır. Tarihte …

Çiçek aşısını kim buldu? Çiçek aşısı ne zaman bulundu? Çiçek aşısı tarihçesi…
15.02.2022
196
A+
A-

Çiçek hastalığı insanlara çok çabuk bulaşan solunum yolu ile bulaşan insanlara duruma göre öldürücü olabilen tehlikeli bir hastalıktır. Tarihte çiçek hastalığı sebebiyle hayatını kaybeden binlerce insan bulunmaktadır. Çiçek hastalığının belirtileri neler olduğu ve aynı zamanda çiçek aşısını kimin bulduğu merak ediliyor. Bu tehlikeli hastalık aşı sayesinde kontrol altına alınmıştır. Çiçek aşısı bulunması sonrası dünya genelinde bu hastalık azalma göstermiştir. Çiçek aşısını kim buldu? Çiçek aşısı ne zaman bulundu? Çiçek hastalığı belirtileri nelerdir? Çiçek hastalığı tedavisi nedir?

ÇİÇEK AŞISINI KİM BULDU?

Çiçek aşısını Edward Jenner bulmuştur. Edward Jenner 17 Mayıs 1749 doğumlu olup 26 Ocak 1823 tarihinde vefat etmiştir. Çiçek aşısını bulan İngiliz bir cerrahtır.

Bir köy papazının çocuğu olarak dünyaya gelmiştir, İngiltere’de Gloucestershire’da bir operatörün yanında uzun süre çıraklık yapmış daha sonra tıp öğrenimini geliştirmek için Londra’ya gitmiş ve orada John Hunter’in öğrencisi olmuştur. Hocasının tavsiyesiyle 1775 yılında, o dönemlerdeki en yaygın ve can alan hastalık olan çiçek hastalığı ile ilgili araştırmalara başlamıştır. Araştırmaları sonucu çiçek hastalığına aşı bulan Jenner aynı yıl köyünde baş gösteren çiçek hastalığı salgını karşısında çocuklar üzerinde aşısını denenmiş ve olumlu sonuçlar aldığını ispat etmiştir. Daha sonra 1796’da buluşu ile ilgili ayrıntılı bir rapor yayınlamış ve buluşu gerek Avrupa’da gerek ise Amerika’da ilgiyle karşılanmış ve benimsenmesi de dönemin tıp bilginleri aşıya karşı çıkmışlardır. Elde edilen sonuçların başarısı sebebi ile 1870 yılına gelindiğinde binlerce insan aşılanmıştır. Daha sonraki yıllarda çiçek aşısı İngiltere’nin dışında da yaygınlaşmıştır. Bugün ise tüm dünyada kullanılmaktadır.

ÇİÇEK AŞISI NE ZAMAN BULUNDU?

Edward Jenner çiçek aşısını 1775 yılında, o dönemlerdeki en yaygın ve can alan hastalık olan çiçek hastalığı ile ilgili araştırmalara başlamıştır. Araştırmaları sonucu çiçek hastalığına aşı bulan Jenner aynı yıl köyünde baş gösteren çiçek hastalığı salgını karşısında çocuklar üzerinde aşısını denenmiş ve olumlu sonuçlar aldığını ispat etmiştir. Bu önemli buluş sonrasında dünya genelinde çiçek hastalığı, aşı sayesinde ciddi bir azalma sonucunda kontrol altına alınmıştır.

ÇİÇEK HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tarihte dünya genelinde bulaşma oranı oldukça yaygın olan çiçek hastalığı belirtileri nelerdir ve bu belirtiler nasıl tedavi edilir haberimizdedir… Çiçek hastalığı belirtileri şu şekildedir :

  • Kusma
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Hazımsızlık
  • İshal
  • Üşüme
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • İrinli kabarcıklar
  • Kaşıntı

ÇİÇEK HASTALIĞI TEDAVİSİ NEDİR?

Çiçek hastalığı ortaya çıktığı zamanlarda tedavisi henüz bilinmiyordu. Bu hastalık yüzünden tarihte binlerce insanın hayatına mal olmuştur. Tedavisi henüz tam olarak bilinmediği yüzünden insanlar alternatif birçok yola başvurmuştur. Dünyada bazı toplumlar hastalığa karşı direnç kazanmak için birçok farklı yolu denemiştir. Hatta bunlardan biri kırmızı renkli kıyafetler giyilmeye başlanmıştır. Tedavi yöntemleri arasında sık sık duş almak ve istirahat etmek gibi birçok yöntem vardır. Aşı bulunmadan önce hasta basınçlı bir odada izole bir şekilde tedavi görürdü aynı zamanda deri ve göz bakımına oldukça dikkat edilirdi. Hastalığın ilk evresinde hasta ve hasta yakınlarının aşılanması gerekirdi.

Aşı, Gündem – Longtail, Sağlık, Haberler

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.