enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2141
EURO
34,7252
ALTIN
2.452,26
BIST
10.312,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Açık
21°C
SON DAKİKA
16:20 Talaslı kursiyerlerden Huzurevi’ne ‘Anneler Günü’ ziyareti
16:08 Stres Yok, ZEYGEM Var..!
15:57 Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu’ndan turistlere İzmir daveti
15:56 Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı namaz sonrasında vatandaşlarla hasbihal etti
15:55 Nevşehir Belediyesi’nin Otolife Dergisi iş birliği ile düzenleyeceği 1. Nevşehir Oto Show etkinliği 13 Mayıs Pazartesi günü başlıyor
15:36 Gemlik halkı, Başkan Deviren’den çözüm istiyor
15:23 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Arapapıştı Kanyonu 11 Mayıs Cumartesi günü turizme açılıyor
15:21 Sanayide çarklar dönüyor!
15:20 Başkan Aras: “Öğrenciler için sefer ağını genişletiyoruz”
15:01 Canik’te Annelere Özel Seminer
15:00 Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı M. Rahmi Koç’tan Başkan Mesut Ergin’e ziyaret
14:58 Başkan Altay: “Engelleri Hep Birlikte Kaldırıyoruz”
14:57 Başkan Büyükakın: Amatör spor kulüplerimize destek olmak için buradayız
14:56 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay 83. Dünya SKAL Kongresi’nin tanıtım toplantısında konuştu İzmir turizmde sıçrama yaşaması gereken bir dönemde
14:38 Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir: Zafer Kalaycı’nın Yardımına Koştu Zafer Kalaycı Protez Bacağına Kavuşuyor
14:36 Başkan Özel: “Yenişehir halkının zararını minimize etmeye çalışıyoruz”
14:11 “Uluslararası Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı” Konya’da Başladı
14:10 EÜ Hemşirelik Fakültesinden “Araştırma Ekosistemini Güçlendirme Atölyesi”
14:06 Sıcak hava balonculuğunda zirvedeyiz
13:51 Gölcük’te trafik haftası duyarlılığı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Müsilaj geri mi dönüyor?

İzmit Körfezi’nin belirli bir bölgesinin kırmızıya dönmesi sonrasında inceleme başlatıldı. Moleküler Biyoloji ve Genetik Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, “deniz salyası” olarak da bilinen müsilajın son günlerde yeniden gündeme gelmesi üzerine değerlendirme bulundu.

Müsilaj geri mi dönüyor?
15.03.2024
3
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Marmara Denizi’nin müsilaj olayı ile felaketin yaklaştığını haber verdiğini kaydeden Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, “Doğanın sesine kulak vermedikçe bütün bu felaketlerin sebebi olan küresel ısınmanın sonuçlarını anlamamız mümkün olamayacak.” dedi.

“Deniz karı veya deniz salyası” olarak da bilinen müsilajın; bitkilerde tohum kabuğu ve köklerden salınan karbonhidrat ağırlıklı jölemsi zararsız organik bir salgı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, “Stres koşullarında nemin korunmasını sağlayarak bitkilerde besin depolaması, fide gelişimi ve çimlenme gibi yaşamsal olaylara yardımcı olur. Bu salgı okyanus, deniz ve göllerde yaşayan fitoplanktonlarca stres koşullarında (besin kıtlığı, kolonizasyon gibi) bolca üretebiliyor.” dedi.

“ZAMANLA ASİTLEŞEN DENİZ SUYU BOLCA MÜSİLAJ ÜRETMESİNE NEDEN OLUYOR”

Dünyanın oksijenin önemli bir kısmını üreten bu mikroskobik canlıların müthiş bir çevre felaketinin oluşmasına sebep olduğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, şunları dile getirdi:

“Bu fitoplanktonlar azot ve fosforca zengin durgun deniz sularını seviyor ve böyle ortamlarda hızlıca çoğalmaya başlıyor. Ancak azot ve fosfor yüzünden zamanla asitleşen deniz suyu aşırı artan fitoplanktonları strese sokar ve bolca müsilaj üretmelerine sebep olur. Ortamda bol oksijen, müsilaj ve fitoplanktonun varlığı onlara tutunan, beslenen, oksijeni tüketen zararlı bakterilerin (Kolera, Kolibasili-kolit vb. hastalıkları yapan), protozoa (amip vb.) ve virüslerin artışına sebep oluyor. Zamanla denizin içinde başlayan bu anormal besin ağı dev bir pıhtıya dönüşerek hem deniz yüzeyini hem de deniz tabanını kaplıyor.” diye anlattı.

“DEV BİR JÖLEYE DÖNÜŞEREK YÜZEYDE TABAKALAŞIYOR”

Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, 4-8 ay boyunca fitoplankton artışıyla artan müsilajın, deniz suyunun aşırı ısınmasıyla beraber pıhtılaşmış dev bir jöleye dönüşerek yüzeyde tabakalaştığını ve böylece havadaki oksijenin geçişi ile güneş ışığını engellediği gibi fitoplanktonların ölümüne de sebep olduğunu anlatarak, “Hem oksijensizlik hem de metrelerce derinliğe ulaşan bu deniz karı denizde oksijene bağlı yaşayan balıkların, kabukluların, sünger ve mercan gibi canlıların kitlesel ölümlerine, bu ölü canlılar ise korkunç bir kokuya ve çevresel felaketin oluşmasına yol açıyor. Ayrıca zamanla deniz tabanına çöken müsilaj deniz yaşamına ve balıkçı ağlarına ciddi zarar veriyor.” dedi.

“MÜSİLAJ OLAYI FELAKETİN YAKLAŞTIĞINI BİZE HABER VERİYOR”

“Bunca yıl Çanakkale ve İstanbul Boğazı akıntıları sayesinde kendini korumayı başaran bir iç deniz olan Marmara Denizi artık müsilaj olayı ile felaketin yaklaştığını bize haber veriyor.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Esma Ulusoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Artan sanayileşme, artan nüfus, gemi trafiğindeki artış, tarımsal faaliyetlerde kullanılan gübre ve ilaçlardan kaynaklı kirlilik sıkı denetimlerle mutlaka engellenmelidir. Bunun için halkın atık yönetimiyle ilgili bilinçlendirilmesi, ileri atık su tesislerinin geliştirilmesi ayrıca atık suların, balıkçılık faaliyetlerinin, gemi sintine sularının, tarımsal kimyasal ve gübrelerin denetlenmesi hayati önem taşıyor. Tüm bunların da ötesinde ölmeye başlayan Marmara Denizinin, son 60 yılda kuruyan yetmiş gölümüzün, son yıllarda çokça görülen hortumların, sellerin ve depremlerin çığlığını duymalıyız. Doğanın sesine kulak vermedikçe bütün bu felaketlerin sebebi olan küresel ısınmanın sonuçlarını anlamamız mümkün olamayacak”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.