enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1857
EURO
34,9793
ALTIN
2.507,04
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
01:50 Başkan Bozbey: Bakkal amca hikayesini yok etmemeliyiz
01:20 Bursa’da bıçaklanan ve yağmalanan taksici saldırganı yakalandı!
23:10 Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş Ankara’da CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü
23:08 Kadırga Sanat Galerileri’nin Bez Kumaş Üzerine Soyut Sanat Atölyesi’nde Kendi Desenlerimizi Oluşturuyoruz
22:56 Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, ekibiyle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti
21:50 Murat Hançer konuklarını ağırlamaya devam ediyor
21:13 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın göreve gelmesinin ardından uygulamaya başlattığı ‘Mobil Başkanlık Ofisi’ ile gönülleri yine fethetti
21:11 CHP Kemer Gençlik Kolları’ndan Başkan Topaloğlu’na ziyaret
21:10 Ekrem İmamoğlu’ndan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’ya ziyaret
21:09 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, kentte yaşayan sığınmacılar için su tarifesi ve nikâh işlemi ücretlerine zam yapacakları açıklamasına vatandaşlardan büyük destek geldi
21:08 Senua’s Saga: Hellblade II ve Serum DLSS 3 Desteği alıyor
19:20 Havalimanlarından aranmadan geçilmeyecek! Uçuşlarda yeni dönem
18:50 Engelli Hakları ‘Ulusal Eylem Planı’nı değerlendirdi
18:36 Evlilik desteğinin ilk ödemeleri başladı
18:20 Romanya Başbakanı Ankara’da
18:06 Düzce Bıçağı’na coğrafi tescil
17:36 Yaban Hayatı Derneği: “Soruşturmanın takipçisi olacağız”
17:20 Emekliler yüzde 15 indirimli yararlanacak
17:06 Bursa’nın yeni OSB’sine ADD’den itiriaz
16:57 Nilüfer’deki evden 8 ton çöp çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beslenme alışkanlığınız obeziteye neden!

Dünya Obezite Fedarasyonu 2023 verilerine göre dünyada 4 milyar insanın fazla kilolu veya obez olduğu bildiriliyor. En hızlı artışın olduğu grup ise 2020 yılına göre iki kat artışın görüldüğü çocuklar.

Beslenme alışkanlığınız obeziteye neden!
07.03.2024
2
A+
A-

İSTANBUL (İGFA)- Vücuttaki yağ dokusunun, sağlığımıza zarar verecek kadar artması olarak tanımlanan obezite, kişinin dış görünüşünü etkileyen basit bir kilo alımı değil, önemli bir hastalıktır. Obez kişilerde, diyabet, kalp-damar hastalıkları, depresyon ve kanser gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Bu hastalıklar obez kişilerin yaşam sürelerinin kısalmasına neden olabiliyor.

Genlerimizin iştahımızı, metabolizma hızımızı, yağ depolama şeklimizi ve kapasitemizi belirlediğini dile getiren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferit Kerim Küçükler, obezite gelişiminde birden fazla faktör rol oynadığını belirterek, “Genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam, yüksek kalorili beslenme, hormonal nedenler ve ilaçlar obezitenin gelişmesine sebep olabiliyor. Stres ve düzensiz uyku kilo almamıza yol açabiliyor. Ayrıca ailemizden aldığımız beslenme alışkanlıkları da çok önemlidir. Yaşlandıkça metabolizmamız yavaşlıyor,daha az egzersiz yapmaya başlıyoruz. Yanı sıra, kadınlarda gebelik ve menopoz kilo alımı açsından önemli dönemlerdir. Cushing hastalığı, hipotiroidi, akromegali ve polikistik over sendromu gibi hormonal hastalıklar sebebiyle de kilo alınabiliyor. Nadir görülen Prader Willi sendromu gibi bazı hastalıklar, çocukluk döneminden itibaren obeziteye yol açabiliyor. Kortizon, antidepresan ve antipsikotik gibi bazı ilaçlar da kilo almaya neden olabiliyor” diye konuştu.

OBEZİTENİN EN SIK NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Obezitenin kilo fazlalığının dışında pek çok hastalığın da gelişmesi için bir risk oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Ferit Kerim Küçükler, “İnsülin direnci ve diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, karaciğer yağlanması, polikistik over sendromu, kısırlık, uyku apnesi, astım, kireçlenme, depresyon ve kanser obezite ile birlikte en sık görülen hastalıklardandır” diye konuştu.

Egzersizin, hastaların en çok zorlandığı konulardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Ferit Kerim Küçükler, egzersizi günlük hayata dahil etmek ve istikrarla devam ettirmek için şu önerilerde bulundu:

  • Haftada en az beş gün ve otuzar dakika orta şiddette (yeni kalp atımlarınızın hızlandığını hissedene kadar) egzersiz yapın. Eğer kondisyonunuz yeterli değilse yavaştan başlayın ve zamanla süreyi ve yoğunluğu artırın.
  • Yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme gibi egzersizler kalp atış hızınızı artırır ve yağ yakımını destekler.
  • Ağırlık kaldırma, direnç bantları ya da vücut ağırlığı kullanarak yapılan aktiviteler kas kütlenizi arttıran direnç egzersizleridir.
  • Asansör yerine merdiven kullanma, kısa mesafeler için arabayı tercih etmeme gibi günlük aktivitelerinizde değişiklikler yapabilirsiniz.
  • Unutmayın önemli olan sürekliliktir. Yaptığınız tüm eylemleri uzun süreli devam ettirmeniz son derece önemli.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.