enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7047
EURO
35,1239
ALTIN
2.448,12
BIST
10.376,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
31°C
İstanbul
31°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
SON DAKİKA
11:25 Kocasinan’da camiler gül kokuyor
11:07 Özdağ: Sorumlusunu başka yerde aramayın
11:06 Bursa Gülbahçe mahallesinde gider kokuları isyan ettiriyor
10:57 İzmir Foça’da Kent Konseyi’nde ‘Acar’ dönemi
10:56 Muğla Büyükşehirden Denizcilik Bayramına çok özel kutlama
10:39 YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar’dan BUÜ’ye geçmiş olsun ziyareti
10:38 ‘Vicdanımıza hesap veriyoruz’
10:22 Mülki idarelerde görev değişikliği
10:08 Konya Büyükşehir tarımsal destek başvurularını alıyor
10:07 İçişleri düzensiz göçe ‘Kalkan’ oluyor!
10:06 Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantısı için Ankara’da
09:54 Bursa’yı gülümsetecek yönetim kadrosu buluştu
09:52 Düzce’de uyuşturucu operasyonu yapıldı
01:38 İki bakanlıkta istifa ve atama!
01:06 Bakan Özhaseki görevinden istifa etti
21:37 Nevşehir Belediyesi’nin, çocuk ve gençlere yönelik sağlıklı bir yaşam kültürünü benimsetmek amacıyla düzenlediği Yaz Spor Okulları’nın yeni dönemi başladı
21:36 Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Aliağa’da Kutlandı
21:34 Konak Belediye Meclisi temmuz ayı toplantısını gerçekleştirdi
21:33 Başkan Görkem Duman: “Bütün iyi niyetimizle Şirinyer Pazar Yeri’nin açılması için çalışıyoruz”
21:32 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel Efes Selçuk’ta çıkan ve 350 hektarlık alanın tahrip olduğu orman yangını sonrasında Arvalya Mevkii Pamucak Bölgesinde incelemelerde bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gençlerin yüzde 73’ü Türkiye dışında yaşamak istiyor

“Türkiye Gençlik Araştırması 2021” başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yaklaşık yüzde 72.9’u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye …

Gençlerin yüzde 73’ü Türkiye dışında yaşamak istiyor
15.02.2022
147
A+
A-

“Türkiye Gençlik Araştırması 2021” başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yaklaşık yüzde 72.9’u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istiyor.

Ankara’da temsilciliği olan Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, Mayıs-Eylül 2021 tarihleri arasında 28 ilde ve 3 bin 243 kişiyle yüz yüze gerçekleştirdiği “Türkiye Gençlik Araştırması 2021” çalışmasını kamuoyuyla paylaştı.

Gençlere göre ülkenin bugün ve gelecekteki en temel sorunları arasında ekonomik çöküntü, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı başta geliyor.

Gençlerin yüzde 82.9’u “Türkiye’de gelir dağılımının dengesiz olduğunu, eşit olmadığını” söyledi. Türkiye’de gelir dağılımının dengeli ve eşit olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 1.8 olarak açıklandı.

İŞSİZLİĞİN NEDENİ ADAM KAYIRMACILIK

Araştırmaya katılanların yüzde 87.3’ü “Türkiye’de çok fazla işsizlik var” görüşünde. Gençler, işsizliğin birinci nedeni olarak “adam kayırmacılık ve torpili” gösterirken, yüzde 64.1’i de “kamuya işe alımlarda ehliyet ve liyakate göre davranılmadığını” düşünüyor.

Gençlere memnuniyet ve mutluluk durumları sorulduğunda yüzde 55.2’sinin “şimdiki yaşamından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz olduğu” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 25.8’i ise şimdiki hayatından hiç memnun olmadığını, aksine mutsuz olduğunu ifade etti.

Araştırmanın en önemli bulgularından biri “İmkânınız olsa Türkiye’de mi yaşamak istersiniz yoksa başka bir ülkede mi?” sorusuna verilen yanıtla ortaya çıktı.

ALMANYA’DA YAŞAMAK İSTİYORLAR

Gençlerin yaklaşık yüzde 72.9’u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Bu grubun ilk tercihi yüzde 30,6’lık bir oranla başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri. ABD, Kanada ve İskandinav ülkeleri de verilen yanıtlar arasında.

Başka ülkelerde yaşamak isteğinin motivasyonlarına bakıldığında ise ilk sırada yüzde 32,4’lük bir oranla, “Oradaki yaşam koşullarının Türkiye’deki yaşam koşullarından daha iyi olması” gerekçesi yer alıyor. Gidilecek ülkede insan haklarının daha gelişmiş olması, daha fazla özgürlük olması ve Türkiye’de iş sorunu ve orada daha kolay iş bulabileceği gerekçeleri de sıralanıyor.

YÜZDE 48’İ CUMHURBAŞKANI’NA HİÇ GÜVENMİYOR

Araştırmaya katılanların yüzde 48’i Cumhurbaşkanı’na “hiç güvenmediğini” yüzde 10.8 “güvenmediği ifade etti. Yüzde 8,9’luk bir grup Cumhurbaşkanı’na “çok güvendiğini,” yüzde 10.5’lik diğer bir kesim ise “güvendiğini” söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.