enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5378
EURO
36,0191
ALTIN
3.004,24
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Depremlerin bölgesel ihracat üzerinde etkisi detaylandırıldı

Kahramanmaraş depremlerinin bölgesel ihracat üzerindeki etkisi Merkez Bankası bünyesinde reel sektör temsilcileriyle yapılan saha görüşmeleriyla detaylandırıldı. Merkez Bankası, “Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Bölgesel İhracattaki Toparlanma Eğilimi” konulu raporunu yayımladı.

Depremlerin bölgesel ihracat üzerinde etkisi detaylandırıldı
26.01.2024
1
A+
A-

ANKARA (İGFA) – 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta art arda meydana gelen ve “Asrın Felaketi” olarak da nitelenen büyük depremler sonucunda 11 ilimiz büyük zarar görmüş ve bu iller afet bölgesi ilan edilirken, Kahramanmaraş depremlerinin bölgesel ihracat üzerindeki etkisi sentetik kontrol metodu ile analiz edildi.

Elde edilen bulgular Merkez Bankası bünyesinde reel sektör temsilcileriyle yapılan saha görüşmeleri ışığında detaylandırıldı.

2023 yılı Şubat ile Eylül aylarını kapsayan dönemde bölge genelindeki deprem kaynaklı ihracat kaybı yaklaşık 2,1 milyar ABD doları olarak tahmin edildi.

İhracattaki daralma oransal olarak sıralandığında, yüzde 43, yüzde 33,8, yüzde 31,9 ve yüzde 30 ile Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay; hacimsel olarak sıralandığında ise, 925,6 milyon ABD doları, 750,9 milyon ABD doları ve 300,8 milyon ABD doları ile Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş ön plana çıkmaktadır. Aynı dönemde Mersin’in ihracatının yüzde 19,5 artmasının bölge içerisinde kayan talebin bir yansıması olduğu değerlendirildi.

Söz konusu eğillim raporunu kaleme alan Ufuk Can’ın yazısına ilişkin Ekonomi Notları’na ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.