enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2876
EURO
34,9440
ALTIN
2.445,65
BIST
10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
19:27 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Muğla’da sürülmeyen tarla kalmayacak”
19:26 Nilüfer’de “Bizim Ev” buluşması
19:20 Bursa’da Başkan Bozbey tarım paydaşlarıyla buluştu
19:11 Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK Bergama Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliklere katıldı
19:10 “Özel” çocuklardan Başkan Kınay’a ziyaret
19:06 Erdoğan’dan kan bağışçılarına ziyaret
18:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Üretim planlamasına yeni desteklemeler yolda
18:36 Gürsu Gündem yayın hayatına ‘merhaba’ dedi
18:27 Sivas Belediyesi, mezarlık alanlarında düzenli olarak gerçekleştirdiği temizlik çalışmalarına devam ediyor
18:25 Harran Üniversitesinde Eczacılık Fakültesi Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi
18:15 Sivas Belediyesi tarafından Eski Numune Hastanesi yerine kazandırılan millet bahçesi projesinde sona yaklaşıldı
18:14 Osmangazi Türk bayraklarıyla donatılacak
18:13 Burhaniye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilçe genelinde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor
18:11 Başkan Tugay, İzmir tarımının yol haritasını açıkladı
18:08 Ortaokul Öğretmenleri İçin Teknoloji Destekli Platform
18:06 Başkan Özdemir: “Kutlama değil, farkındalık haftası”
17:55 Jet2 Kemer için 510 bin koltuk ayırdı
17:31 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Ekonomiye katkı sağlıyoruz”
17:29 AESOB Başkanı Dere’den Başkan Topaloğlu’na ziyaret
17:28 Edremit Belediyesi Anneler Günü’nde anne ve çocukları buluşturdu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ege üniversitesinin projesi Nasa’da..

Ege Üniversitesi, “Uluslararası Uzay Araştırmaları” çalışmalarına destek vermeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyetin 100 Yılında gerçekleştirilen “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu” kapsamında uzaya gidecek olan Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştireceği 13 deneyden biri Ege Üniversitesine ait.

Ege üniversitesinin projesi Nasa’da..
17.01.2024
2
A+
A-

Ege Üniversitesi, “Uluslararası Uzay Araştırmaları” çalışmalarına destek vermeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyetin 100 Yılında gerçekleştirilen “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu” kapsamında uzaya gidecek olan Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştireceği 13 deneyden biri Ege Üniversitesine ait. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday’ ın yaptığı ve araştırmacılar Doç. Dr. Barış Uzilday’ın ve Prof. Dr. İsmail Türkan ile beraber gerçekleştirdiği “Ekstrem Halofit olan Schrenkiella parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması- EXTREMOPHYTE” isimli proje için ilk adım atıldı.

Türk Uzay Ajansı ve TÜBİTAK-UZAY tarafından desteklenen proje için Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)- Kennedy Uzay Merkezi’ne giden Doç. Dr. Barış Uzilday, uzayda gerçekleştirilecek bitki biyolojisi konusundaki denemelerin hazırlık aşamasını yürütüyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bu tarihi görevde yer alan, bayrağımızı uzayda gururla dalgalandıracak olan ilk uzay yolcusu astronotlarımızı daha önce üniversitemizde ağırlamıştık. Ülkemizin ilk uzay yolcusu astronotlarımız, Fen Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yapılacak proje hakkında eğitimler aldı. Ege Üniversitesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemiz ve milletimiz için bilimin rehberliğinde var gücümüzle çalışarak üretmeyi ve gelişmeyi sürdüreceğiz” dedi. Türk uzay yolcusu Gezeravcı, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday yürütücülüğünde, araştırmacılar Prof. Dr. İsmail Türkan ve Doç. Dr. Barış Uzilday ile beraber gerçekleştirdikleri projede, uzayda ve dünya üzerinde yetiştirilen A. thaliana ve S. parvula bitkileri, tuz stresine maruz bırakılarak yeni nesil dizileme yöntemi (RNA-seq) ile transkriptom analizi yapılacak. Bu çalışma, mikro yerçekiminde yetişen glikofitik ve halofitik bitkilerin tuz stresine karşı gösterdikleri fizyolojik ve moleküler yanıtları karşılaştırmayı amaçlıyor. Proje, Türk Uzay Ajansı ve TÜBİTAK-UZAY tarafından desteklenmeye hak kazandı.

13 farklı deney yapılacak

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nda 13 farklı deney yapılacak. Türk uzay yolcusu Gezeravcı Ocak ayındaki fırlatmanın ardından ISS’de 14 gün kalarak İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte AX-3 misyonunda  görev alacak. Uçuş, Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak. Uzay aracı Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde bulunan Fırlatma Kompleksi 39A’dan kalkacak. Oradan Uluslararası Uzay İstasyonu’na uçacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.