Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri FakültesiFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuray Elibolyürütücülüğünde, Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Serhat Bor ve ekibinin dahil olduğu multidisipliner “AbdominalBloating/Distansiyonlu (ABD) Hastalarda Semptomlar ile Kor KasFonksiyonları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” adlı proje TÜBİTAK 1002 A-Hızlı Destek Modülü tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri FakültesiFizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nuray Elibolyürütücülüğünde, Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Serhat Bor ve ekibinin dahil olduğu multidisipliner “AbdominalBloating/Distansiyonlu (ABD) Hastalarda Semptomlar ile Kor KasFonksiyonları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” adlı proje TÜBİTAK 1002 A-Hızlı Destek Modülü tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.
“Hastalığın tanı ve tedavisinde klinisyenler büyük zorluk yaşıyor” ABD hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Nuray Elibol, “Abdominal Bloating/Distansiyon çok sık karşılaşılan, tanı ve tedavisinde klinisyenlerin büyük zorluk yaşadığı bir hastalıktır. Hastaların yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açan bu hastalığın tanı ve tedavi sorunları nedeniyle hastalar ardışık başvurular ile sağlık sisteminde önemli yük oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarında hastalığa karşı yaygın bir ön yargı; hastalığın tamama yakını somatizasyon bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlardan kaynaklandığıdır. Klinisyenler de bunun da etkisiyle ABD hastalarından kaçma eğilimindedir” diye konuştu.
“Hastalık sadece psikososyal değil aynı zamanda fiziksel etkisi var” Projenin kazanımlarını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Elibol, “Bu projeyle, hastalığın sorununun temel mekanizmasının psikososyal bir problem olmadığı aynı zamanda fiziksel sağlığı tehdit eden bir durum olduğunun gösterilmesi sağlanacaktır. ABD olan kişilerde kor kas fonksiyonlarını ayrıntılı, çok yönlü ve objektif olarak değerlendirmenin amaçlandığı projede olası problemler belirlenerek konuya ilişkin dünya literatüründe referans niteliği taşıyacak bir çalışma yürütülecek ve proje sonuçları koruma stratejilerinin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan ilk adımın atılmasında temel teşkil edecektir. Türkiye’de bir ilk olan Gastroenteroloji ve Fizyoterapi iş birliği içeren proje kapsamında ABD’nin zamanla oluşturacağı problemlere yönelik erken dönemde alınacak önlemlerle hastalık gelişme veya ilerleme riskinin önüne geçilmesi ve tedaviye duyulan ihtiyacın en aza indirgenerek sağlık harcamalarının azaltılması ile ülke ekonomisine katkıda bulunulacaktır” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı