enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2512
EURO
35,0803
ALTIN
2.464,90
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
21:32 Güney Kore’nin Changwon şehrinin itfaiye teşkilatından oluşan bir heyet Nevşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nü ziyaret ederek incelemelerde bulundu
21:31 Nevşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından ‘Aile ve Ailenin Önemi’ konulu konferans düzenlendi
21:29 Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner Engelsiz Yarınlar Buluşması”na katıldı
21:28 Konak’tan hazır giyim sektöründe kadın istihdamına yeni model
21:26 Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi yıl boyunca sürdürdüğü kurslarını yaz tatilinde de artırarak devam ettirecek
21:17 Başkan Ertaş, sahada çalışmaları inceledi
21:16 Başkan Ertaş, engelli öğrencinin dileğini gerçekleştirdi
21:15 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras: Ortakent için iki proje üzerinde çalışıyoruz
21:14 Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
21:13 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Eğitim atağımızla vizyon projelere imza attık”
21:10 YKS ücretleri Bayrampaşa Belediyesi’nden
20:29 Antalya Büyükşehir’e ait toplu ulaşım araçları 19 Mayıs’ta ücretsiz
20:28 Başkan Topaloğlu engellilerle bir araya geldi
20:27 Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Çiçek Bahçesi ziyaretçilerine kapılarını açmak için gün sayıyor
20:25 Malatya’da Hyundai-TEV Anaokulu Açıldı
20:23 Göynük Fen Lisesi TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı yapıldı
20:10 İzmir Avrupa’ya daha yakın olacak
19:19 Başkan Duman’dan Gençlik Festivali’ne davet
19:17 Geyve Belediyesi’nin Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilatı Başkanlığı ile yapmış olduğu protokol ile basketbol sahalarının yapımına başlandı
19:16 Başkan Altay: “İsrail’e Uyguladığı Zulme Kayıtsız ve Şartsız Son Vermesi İçin Çağrıda Bulunuyoruz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Otizm nedir, nasıl başlar?

Yaygın gelişimsel hastalıklardan biri olan otizm hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması durumudur. Peki otizm ne zaman ve nasıl başlar?

Otizm nedir, nasıl başlar?
07.12.2023
0
A+
A-

Zübeyde ÖZLÜ – Gülsüm YILDIRIM – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
Otizm spektrum bozukluğu (OSB) ya da kısa adıyla otizm, bir bireyin beyninin gelişiminde başkalarını nasıl algıladığı ve onlarla nasıl sosyalleştiğini etkileyen, bu sebeple de sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan tıbbi bir durumdur.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Akkaya, Otizm rahatsızlığı ile ilgili Herkes Duysun’a yaptığı açıklamada otizmin genellikle doğuştan geldiğini belirtti.

“OTİZM DOĞUŞTAN GELEN BİR HASTALIK”

Otizmin doğuştan gelen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Akkaya, “Otizm genlikle çocukluk yaşlarında başlayan ama muhtemelen doğuştan gelen bir yaygın gelişimsel bozukluktur. Çocuğun gelişmesinde, ilerlemesinde yani bir yetişkin olmasına engel olan bir gelişimsel bozukluktur.” dedi.

Otizmin ciddi işlev bozukluğuna neden olduğunu söyleyen Akkaya, “Otizmin tek çeşidi vardır ama yaygın gelişimsel bozukluklar dediğimizde hastalık kümesinin hastalıklarından biridir otizm. Yaygın gelişimsel bozukluğun farklı tipleri de vardır. Otizm kadar ağır yıkım yapmayan, otizm kadar ciddi işlev bozukluğu yapmayan daha hafif tipleri de var.” ifadelerini kullandı.

“OTİZM DOĞUMLA BİRLİKTE BAŞLAR”

Otizm tanısının koyulması için çocuğun belli bir yaşa gelmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Cengiz Akkaya, “Otizm doğumla birlikte başlar. Çocuk doğduğu gün ya da anne karnında olduğu gün de de otistiktir ancak tanı koymak için 2 ila 4 yaşına gelmesi beklenir.” dedi.

“HER OTİZMLİ ÇOCUĞUN ÖZEL YETENEKLERİ YOKTUR”

Her otizmli çocuğun özel yeteneklere sahip olma durumunun gerçek olmadığını söyleyen Akkaya, “Otizmli çocukların özel yetenekleri yoktur. Yalnız tüm insanlarda olduğu gibi normal zeka, zeka geriliği olan insan bir de ileri zekalı insan diye ayrılır. Otistik çocukların da aynı şekilde ileri zekalısı, normal zekalısı vardır diğer insanlarda olduğu gibi. Otistik bir çocuk ileri zekalı olacak diye bir şey yoktur. Tüm insanlarda olduğu gibi normal, sağlıklı çocuk nasıl ileri zekalı olabilir, normal zekalı olabilirse ya da zeka geriliği de olabilir. Bu durum otistikler içinde de öyledir.” dedi.

KİŞİNİN OTİZMLİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Otizmli kişinin anlaşılma ve algılanma durumunun, kişinin otizm seviyesinin belirlediğine değinen Akkaya, ilk bakışta anlaşılan ve anlaşılamayan birçok hasta olduğunu belirtti.

“Otizmli çocuklar genellikle göz teması kurmaz” diyen Akkaya, “Hareketli nesnelere ilgileri çok yoğundur. İsmini seslendirdiğinizde size cevap vermez gibi belirtiler olabilir ama bir çocuğa otizm tanısı koymak oldukça zordur. Çocuk psikiyatrislerinin bile tanı koymakta zorlandıklarını söylemek mümkün. Onlar bile bazı psikolojik testler yapmak zorunda kalıyorlar. Çok ileri derecede otistik olanlar dışında kalan otizmli bireyleri tanımlamak, anlamak mümkün değildir ama genel olarak diğer çocuklar arasına karışmıyorsa, onlarla etkileşime giremiyorsa, onlarla uyumlu şekilde oynayamıyorsa, onların oyununa ayak uyduramıyorsa ve bunları bir kere değil sürekli yapıyorsa işte o zaman aileler şüphelenebilir.” diye konuştu.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.