enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5677
EURO
36,2813
ALTIN
2.992,80
BIST
9.344,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

İhracatta kasım rekoru

İhracatta Kasım ayı rekoru kırıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat rakamlarla açıkladı. Kasım ayında ihracat yüzde 5,2 artarak 23 milyar 11 milyon dolar ile tarihin en yüksek aylık rakamına ulaştı.

İhracatta kasım rekoru
02.12.2023
2
A+
A-

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 Kasım ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Kasımda ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artarak 23 milyar 11 milyon dolar oldu. Kasımda tarihin en yüksek aylık ihracat rakamını kırdık” dedi.

Bakan Bolat’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Kasım’da da tarihimizin en yüksek aylık rekorumuzu kırmış olduk. Kasım ayında 23,01 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Ocak-Kasım döneminde 232,9 milyar dolara çıktı. 4 ay üst üste dış ticaret açığımızda ciddi gerileme var, ithalatta gerileme var, Eylül’de cari işlemlerde nasıl fazla verdik. Ekim ve Kasım aylarında cari işlemler dengemiz aylık olarak dengede olmasını bekliyoruz, az bir miktar fazlada olabilir. İhracatın ithalatı karşılama oranı 8.2 puan artarak Kasım ayında yüzde 79,5 olarak gerçekleşti.

“İHRACATÇILARIMIZI HER PLATFORMDA DESTEKLİYORUZ”

Son 4 ayda ihracatın ithalatı karşılama oranı yükselmekte, bu da cari işlemler dengesini düzeltme anlamında bize önemli bir avantaj sağlamaktadır. Haziran’dan bu yana ihracatımız miktar değer olarak hep yukarı doğru gidiyor. Temmuz’da 19,8 milyar dolardı, Ağustos’ta 21,6, Eylül’de 22,5 milyar dolar, Ekim’de 22,9 milyar dolara çıktık, Kasım’da 23 milyar dolara çıktık. Bakanlık olarak iki hedef belirliyoruz. Birincisi her ay ihracatımızın bir yıl öncesinin aynı ayına göre artış sağlaması, ikincisi de her ay bir önceki aydan biraz daha yukarı tırmanmayı başarabilmek. Bunu ihracatçılar ailesi yapıyor. Biz de onları her platformda destekliyoruz.

“ÜLKEMİZİN DAHA FAZLA ÜRETİM VE DÖVİZ GELİRİ ELDE ETMESİNİN PEŞİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Çeşitli destek modülleri, ticaret diplomasisi, ikili anlaşmalar, dış ticaret ithalat konusundaki düzenleyici tedbirlerle ülkemizin daha fazla üretim ve döviz geliri elde etmesinin peşinde çalışıyoruz.

“YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜN İHRACATIMIZI 2028’DE YÜZDE 50’YE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Depremin etkisi arkadaşlarımız bunun etki analizi çalışmalarını yaptılar 6 milyar doların üzerinde kayba yol açtı. Sevindirici bir konu da orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 11 ayda 88.5 milyar dolar orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı yapmışız. Payımız yüzde 36’yken yüzde 40,2’ye yükseldi. 2028’de 12. kalkınma planının son yılında hedefimiz yüzde 50’ye ulaşabilmek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.