enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5742
EURO
36,2998
ALTIN
2.993,27
BIST
9.359,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Trilye’nin kara incisi sofralarımıza nasıl geliyor? İşte zeytinin serüveni…

Trilye halkının geçim kaynağı kara incinin hasat zamanı başladı. Zeytin, sofralarımıza hangi aşamalardan geçerek geliyor? İşte zeytinin üretim hikayesi…

Trilye’nin kara incisi sofralarımıza nasıl geliyor? İşte zeytinin serüveni…
27.11.2023
1
A+
A-

Esmanur GÜLBAHAR – M. Taha ÇELİKBAŞ – Sergen DURAK – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
Zeytinin üretiminin ciddi bir emek ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu belirten Marmarabirlik’e bağlı 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Cüneyt Soylu, zeytinde hasadın Aralık ayının başına kadar sürdüğünü ifade etti.

Tüm tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytinin de meşakkatli bir ürün olduğunu ifade eden Başkan Soylu, “Yılın başından sonuna kadar budaması ile başlayıp ilaçlama, sulama aşamalarının ardından zirai mücadele devam ediyor. Zeytin, hasat başlayana kadar emek isteyen, bölgemizin kara elmasıdır. Ailelerimizin de geçim kaynağını oluşturuyor. Sofralara gelene kadar da birçok işlemden geçiyor. Önce üreticiler olarak üretiyoruz, daha sonra da Marmarabirlik’e teslim ediyoruz. Marmarabirlik, ürünü doğal fermente şeklinde olgunlaştırıyor ve sonra sofralarımıza kadar getiriyor. Biz Mudanya Kooperatifi olarak 300-350 kişi ile çalışıyoruz. Sezonda bu rakamlar daha da artıyor. Bölgemizin insanlarını tercih ediyoruz, kendi personelimiz de bölge halkıdır ve zeytinci çocuklarıdır” diye konuştu.

Ürün alım kampanyasınü sürdürdüklerini kaydeden Başkan Soylu, son yıllarda makineli hasat yapıldığı için işlemin daha hızlı ilerlediğini ifade ederek, “Eskiden Mart ayına kadar yapılan hasat, makineler sayesinde yıl bitmeden aralık ayında bitebiliyor. Motorlu makinelerimiz var, elektrikli sırta takmalı bataryalarımız var, insan gücünden ziyade makine gücü ile hasat yapıyoruz. Aralık ayı çıkmadan hasat bitiyor. Kurumumuz bu sene de üreticinin yanında durdu. Tavan fiyatta 125, taban fiyatta da 47 TL gibi bir fiyat açıkladı. Alt ve orta tane olan zeytinlerde artış oranı yüksek” dedi.

“ÜRETİCİ, MARMARABİRLİK ALIM POLİTİKALARINDAN MEMNUN”

Üreticinin Marmarabirlik’in alım politikalarından oldukça memnun olduğuna ve bu yılın bereketli geçtiğine dikkat çeken Soylu, “Marmarabirlik, son 3 yıldan beri kota uygulanmadan alım yapıyor. Birliğimiz, genel başkanımız ve başkan vekilimize de buradan teşekkür etmek istiyorum. Rekoltenin az olmasından dolayı da zeytinin tanesi bu yıl biraz daha iri. Bereketli bir yıl diyebilirim” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.