enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2247
EURO
34,9384
ALTIN
2.418,85
BIST
10.676,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
26°C
SON DAKİKA
23:56 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı Düğün Törenlerine Katıldı
23:55 Efes Selçuk Projeleri İzmir Büyükşehir Gündeminde
23:40 Tugay: Pamucak’a gözümüz gibi bakacağız
23:39 Üreten Ev Hanımları Kermesi’ne büyük ilgi
23:38 İzmir Büyükşehir Belediyesi “Öldürmeyeceğiz yaşatacağız”
20:40 İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’yı makamında ziyaret etti
20:39 Başkan Cemil Tugay’ın gündeminde Selçuk’un projeleri var
18:38 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Millet her zaman son sözü söyler
18:36 Başkan Zeyrek DİSK heyetini konuk etti
18:33 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin yeni başkanı oldu
18:32 Çankaya Belediyesinde 2014-2024 yılları arasında başkan yardımcılığı görevi yapan Gülsün Bor son yolculuğuna uğurlandı
18:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bağdat Caddesini Yeniliyor
18:29 Aydın Büyükşehir Belediyesi, sokakta yaşayan can dostların her türlü ihtiyacını karşılıyor
18:20 ilaçlama çalımaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor
18:11 Aliağa Belediyesi’nden Vergi Hatırlatması
18:09 Çiğli Belediyesi Türkçe Okuma Yazma Kursu Sona Erdi
18:08 Edremit Belediyesi, öğrencilere ücretsiz online destek programı
17:50 Bahar Şenliği Kavaklı Sahili Amfi’de başladı
17:21 Bağdat Caddesi yenileniyor
17:20 Malatya’da trafik güvenliği için çalışmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocuk sahibi olamayanlara üroloji tavsiyesi

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, çocuk sahibi olamayan çiftlerin ilk olarak üroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Çocuk sahibi olamayanlara üroloji tavsiyesi
07.11.2023
1
A+
A-

MoraDergisi (BURSA İGFA)
Spermin testislerde yapılan erkeklere ait bir üreme hücresi olduğunu vurgulayan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, “Tıp bilimindeki ismi spermatid yada spermatozoon dur. Çoğul kullanılması gerekince spermatozoa ismini alır. Testiste sperm yapımına spermatogenez ismi verilir” dedi.

Sperm hücresinin vücut hücresinden genetik olarak farkı 23 kromozom içermesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Lilciler, “23 kromozom içeren kadın yumurtası ile birleşince 46 kromozom içeren, insanı oluşturacak olan embriyoyu yapar. Yumurtayı dölleyen sperm X kromozomu içeriyorsa bebeğin genetik yapısı 46 XX yani kadın olur. Eğer sperm Y kromozomu taşıyorsa bebeğin genetik yapısı 46 XY yani erkek olacaktır. Kadın yumurtasını döllemek için milyonlarca sperm yarışır, en sağlıklı olan bir tanesi bunu başarır. Sperm, prostatın ve veziküla seminalis denilen meni kesesinin sıvısı ile karışık halde vücuttan dışarıya atılır. Buna meni veya semen denir. Sperm ile meni farklı şeylerdir. Meninin sadece %5’i spermden oluşur. Meninin geri kalanı spermlerin canlı kalmasını ve hareketli olmasını sağlayan maddeleri içerir” dedi.

Spermin baş, boyun ve kuyruk olmak üzere üç bölümden oluştuğunu kaydeden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Kilciler, “Spermin baş kısmında akrozom ismi verilen bir şapka bulunur. Bu şapka spermin yumurtaya tutunmasını ve yumurta içerisine genetik materyalinin gönderilmesi görevini yapar. Spermin baş kısmında kromozomları oluşturan DNA’lar bulunur. Spermin boynu ise enerji üretimini sağlayan mitokondrileri içerir. Spermin kuyruk kısmı ise spermin hareketliliğini sağlar. Sperm bu sayede önce rahim ağzını geçer, sonra rahim içerisinde ilerleyerek tuba uterina denilen kanala girer, kanalın orta kısımlarında kadın yumurtası ile birleşir ve embriyoyu oluşturur. Sperm kadın genital sisteminde 48 saat canlı kalabilir. Erkek testislerden birini herhangi bir nedenle kaybederse diğer testis bebek yapmaya yetecek kadar sperm yapabilir. Doğal yoldan çocuk sahibi olabilmek için spermin mililitresinde en az 15 milyon sperm bulunması gerekir. Ancak sayı tek kriter değildir, spermlerin hareketliliği ve morfolojisi de (şekli) çocuk sahibi olmayı belirleyen diğer iki kriterdir. Normal spermiogramda tüm spermlerin %50’si hareketli olmalı, hareketli spermlerin de en az ’i ileri hızlı hareketli olmalıdır. Doğal yoldan çocuk sahibi olmak için spermlerin en az %4’ü normal morfolojiye sahip olması gerekir. Çift baş, büyük baş, küçük baş, kalın boyun, uzun boyun, ince boyun, kısa kuyruk, çift kuyruk, uzun kuyruk başlıca sperm morfoloji bozukluklarıdır. Spermlerin sayı, hareketlilik ve morfolojisini gösteren teste spermiogram veya sperm sayımı ismi verilir. Spermiogram parametreleri olan sayı, hareket ve morfolojinin dünya sağlık örgütünün verdiği rakamların üzerinde olunca kesin çocuk olacak diye bir şey olmadığı gibi bu rakamların altında olunca da kesinlikle çocuk olmaz diye bir şey de yoktur. Sonuç olarak çocuk sahibi olamayan çiftlerde öncelikle erkeğin tetkiklerini yaptırmak daha hızlı, kolay ve ucuzdur. Bu yüzden çocuk sahibi olamayan çiftlerin ilk baş vuracağı hekim ÜROLOJİ UZMANI olmalıdır” dedi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.