enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
15:50 Konut fiyatlarında yüzde 52 artış
15:42 Başkan Tugay Samsun’da Bandırma Vapuru’nu ziyaret etti
15:40 Başkan Tugay: “İzmir ve Samsun kadersel olarak bağlı iki şehir”
15:39 LÖSEV’in iyileşmiş gençleri, 19 Mayıs’ta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak ve saygılarını iletmek amacıyla Ulus’ta Atatürk Anıtı’na çelenk koydu
15:28 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yıl dönümü, 19 Mayıs 2024 Pazar günü Malkara’da düzenlenen tören ve etkinlikler ile coşkuyla kutlandı
15:27 Başkan Özarslan Samsun’dan Gelen Türk Bayrağını ve Toprağı Teslim Aldı
15:20 878 milyon TL’lik SED ödemeleri tamamlandı
14:40 Çiğlili Bisikletseverler 19 Mayıs için Pedal Çevirdi
14:39 Dönem Sonu Toplantısını Yapan Konya Büyükşehir Çocuk Meclisi Üyeleri Beyşehir’de Kamp Yaptı
14:38 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Karaman’da da törenle kutlandı
14:36 Türkiye yüksek hızlı trenlerle taşındı
14:27 Tohum Takas Şenliği’ne “tasarruf tedbiri” iptali
14:26 İzmir’de 19 Mayıs coşkusu Cumhuriyet Meydanı rengarenk
14:25 Kartepe Dağ Deresi Islah Çalışmalarında Son Aşamaya Gelindi
14:23 Milliyetçi Hareket Partisi’nin Kızılcahamam Kampı Yapıldı
14:22 Buca’da rengarenk bayram kutlaması
14:13 Karşıyaka’da 19 Mayıs’a muhteşem kutlama!
14:11 Dilovası Hastane Yolu’nda ilerleme yüzde 62
13:58 Başiskele Su Sporları Merkezine çelik kolon
13:57 Çiğli Belediyesi 19 Mayıs’ı Coşkuyla Kutladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Okullar olası depremlere hazır mı?

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Öğr. Görevlisi Esad Sadık Demirtaş, okullarda bulunan acil durum ekiplerinin yeterlilikleri konusu hakkında bilgi verdi.

Okullar olası depremlere hazır mı?
28.10.2023
0
A+
A-
Okullar olası depremlere hazır mı?

 Uzmanından ‘Okul Afet ve Acil Durum Yönetim Kurulu oluşturulmalı’ önerisi!

Özellikle anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde karşılaşılacak bir acil durum ya da afet anında öğrencilerin nasıl davranacaklarını bilmeleri ve onları yönlendirecek olan kişilerin yeterlilikleri oldukça önemli. İş Sağlığı ve Güvenliği Öğr. Görevlisi Esad Sadık Demirtaş, okullarda ‘Okul Afet ve Acil Durum Yönetim Kurulu’ oluşturulması önerisinde bulundu. Demirtaş, “Kurul bünyesinde acil durumlara ilk müdahaleyi gerçekleştirerek daha büyük felaketlerin olmasını önlemek için personeller arasından acil durum ekipleri belirlenmeli.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Öğr. Görevlisi Esad Sadık Demirtaş, okullarda bulunan acil durum ekiplerinin yeterlilikleri konusu hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin jeolojik, meteorolojik ve topografik yapısı nedeniyle sıklıkla doğa kaynaklı afetlere maruz kaldığını dile getiren Demirtaş, AFAD verilerine göre, bu coğrafyanın Türkiye’yi başta depremler olmak üzere, yangın, heyelan, su baskını, kaya düşmesi ve çığ gibi çeşitli afetlerle ve acil durumlarla karşı karşıya getirdiğini anlattı.

Ülkemizde deprem meydana gelme ihtimali bulunması ve gerçekleşme zamanı, şiddeti ve süresinin bilinmemesinin depreme nerede yakalanacağımızı da bilmememize neden olduğunu kaydeden Demirtaş, şöyle devam etti:

“Bu sebeple evlerde, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde, yollarda, okullarda ve birçok alanda acil durumlarla karşılaşabilir ve doğal afetlere maruz kalabiliriz. Özellikle anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde karşılaşılacak bir acil durum ya da afet anında öğrencilerin nasıl davranacaklarını bilmeleri ve onları yönlendirecek olan kişilerin yeterlilikleri oldukça önemli.

Belirli periyotlarla tatbikatlar yapılmalı

Bu yüzden okullarda ‘Okul Afet ve Acil Durum Yönetim Kurulu’ oluşturulmalı. Kurul bünyesinde acil durumlara ilk müdahaleyi gerçekleştirerek daha büyük felaketlerin olmasını önlemek için personeller arasından acil durum ekipleri belirlenmeli.”

Okullarda acil durum ve afetlerin önemine yönelik birçok ülkede çalışmalar yürütüldüğünü de dile getiren Demirtaş, şunları kaydetti:

“Belirli periyotlarla tatbikatlar yapılarak meydana gelmesi muhtemel afet ve acil durumlar karşısında planlı bir çalışma gerçekleştiriliyor. Ülkemizde bu alanda ‘İşyerlerindeki Acil Durumlar Hakkındaki Yönetmelik’ ile çalışma ortamlarında acil durum planlarının hazırlanması, önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda yapılması gereken çalışmalar ile bu durumların güvenli olarak yönetilmesi ve bu konularda görevlendirilecek ekiplerin belirlenmesi kanunla açıkça belirlenmiştir.

Acil durum planları hazırlanmalı ve görevliler eğitilmeli

Ayrıca 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ile beraber çalışma ortamlarında İş Sağılığı ve Güvenliğine verilen önem artırılmak istenmiştir. İşyerlerinde ve kurumlarda risk değerlendirmesi ve acil durum planları hazırlama çalışmalarına katılmak, tehlike ve riskleri analiz ederek çalışanların daha güvenli bir ortamda işlerini yürütebilmeleri için üniversitelerde İş Sağlığı ve Güvenliği programları kurularak İş Güvenliği Uzmanları yetiştirilmeye devam ediliyor.

Okullarda acil durum ve afetlerle ilgili yapılması gereken çalışmalarda özellikle okul yöneticilerine çok iş düşüyor. Acil durum planı çalışmaları yapılması, ekipler görevlendirilirken personellerin gönüllük esasına göre belirlenmesi ve görev alacakları alanlarda yeterli bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Özel durumlu kişiler, hamile çalışanlar, yaşlılar, uzun süreli izne ayrılanlar, görevlendirme ile başka bölgelerde çalışanlar gibi kişilerin acil durum ekiplerinde olmamaları gerekir.”

Demirtaş, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe atıfta bulunarak, şunları söyledi:

“İşyerlerinde, acil durumlara müdahale ve acil durumlarla mücadele için, yapı yüksekliği 30.50 m.’den fazla olan konut binaları ile içinde 50 kişiden fazla insan bulunan konut dışı her türlü yapıda, binada, tesiste, işletmede ve içinde 200’den fazla kişinin barındığı sitelerde; söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım olmak üzere toplam 4 birimden oluşan acil durum ekipleri kurulmalı.

Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak belirlenen iş kollarında ve bu binalarda sırasıyla her 30, 40, 50 kişiye ilk yardım hariç en az bir ekip üyesi belirlenmeli. İlk yardımda ise bu sayılar sırasıyla 10, 15, 20 kişiye en az bir kişi olmalı. 10’dan az çalışanı olan işyerlerinin söndürme, kurtarma ve koruma ekiplerinin tamamı için en az 1 destek elemanı görevlendirmeleri yeterli.

Acil durum ekipleri nasıl belirleniyor?

Özellikle acil durum ekipleri belirlenirken;

Fiziksel ve zihinsel açıdan hazır olan ve iş için nitelik ve beceriye sahip kişiler,

Sağlık kontrolleri temiz çıkan, risk yönetimi konularında geniş eğitimlere sahip kişiler ya da eğitim alarak kendini geliştirmeye çalışan kişiler,

İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında risk ve tehlikelerin ayrımını rahatlıkla yapan kişiler,

Acil duruma maruz kalan kişiler ile etkili iletişim diline sahip kişiler,

Maruz kalan kişilere kurtarılma anında psikolojik destek verebilecek kişiler tercih edilmeli.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.