enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5224
EURO
36,1690
ALTIN
2.965,59
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Kronik Ruhsal Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Mobil Uygulamalı Rehabilitasyon Programı Tasarlanacak

Ege Üniversitesi TÜBİTAK nezdinde başarılarını sürdürmeye devam ediyor

Kronik Ruhsal Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Mobil Uygulamalı Rehabilitasyon Programı Tasarlanacak
17.10.2023
3
A+
A-

Ege Üniversitesi TÜBİTAK nezdinde başarılarını sürdürmeye devam ediyor.  Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği doktora öğrencisi Senem Önol’un yürütücülüğünü yaptığı “Kronik Ruhsal Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Geliştirilen Günlük Yaşam Aktiviteleri Mobil Uygulamasının İşlevselliğe Etkisi” projesi, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Danışmanlığını Hemşirelik Fakültesi Dekanı ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları  Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in üstlendiği projede kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin günlük yaşamda aktivitelerini planlama ve uygulamalarını sağlamaya yönelik dijital mobil uygulamalı rehabilitasyon programı tasarlanacak. 

Proje ekibini makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilimsel ekosistem bizi TÜBİTAK nezdinde başarılı kılmaya devam ediyor. Danışmanlığını Hemşirelik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in üstlendiği yürütücülüğünü doktora öğrencimiz Senem Önol’un yaptığı proje TÜBİTAK’tan destek aldı. Hocamızı ve öğrencisini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi. 

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Projede, kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin günlük yaşamda aktivitelerini planlama ve uygulamalarını sağlamaya yönelik dijital mobil uygulamalı rehabilitasyon programı tasarlamayı amaçlıyoruz. Rehabilitasyon programıyla, bu bireylerin gereksinimlerinin belirlenmesi, bireysel görüşmelerle belirlenen aktivite alanlarının desteklenmesi ve mobil uygulama programıyla bu aktivitelerin takibinin yapılmasını hedefliyoruz. planlanan rehabilitasyon programı bu bireylerin işlevselliklerinin artırmasına katkı sağlayacak” dedi. 

Eğitim ve mobil uygulama programıyla hastaların takibi yapılacak

Şizofreni ve bipolar bozukluk hastalığına sahip bireylerin rehabilitasyon programlarının sürdürülebilir olmasının önemine değinen doktora öğrencisi Senem Önol, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre yeti yitimine sebep olan ilk 10  hastalık grubunda yer alan şizofreni ve bipolar bozukluk bireylerde öğrenme, kendine bakım, çalışma, insan ilişkileri ve yaşam becerileri gibi birçok işlevsel alanda yetersizliklere, iş ve toplumsal yaşamda sorunlara yol açıyor. Bu nedenle bu hastalara yönelik rehabilitasyon programlarının sürdürülebilir olması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda fayda sağlayacağı öngörülen projemiz, Ege Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde (TRSM) tedavisi takip edilen ve merkeze kayıtlı olan hastalara yönelik günlük yaşam aktiviteleriyle ilgili teorik eğitim ve mobil uygulama programıyla bu aktivitelerin takibinin yapılacağı rehabilitasyon programından oluşuyor. Bu rehabilitasyon programı ile hastaların nüks sayısı ve tekrarlı hastane yatışlarının azalması, ilaç uyumunun sağlanması, işlevselliklerinin ve yaşam kalitelerinin artırılması, yeti yitiminin ve ailelerin bakım yükü azaltılması sağlanacak” diye konuştu. 

Sürdürülebilirlik noktasında hastalık grubunda bakımın kesintisiz sağlanmasının da önemli olduğunu belirten Önol, “Bu doğrultuda teknolojiyle kolaylaştırılmış tedavinin, geleneksel tedavi yaklaşımlarına kıyasla daha etkili ve herkes için daha erişilebilir bir alternatif olacağını düşünmekteyiz. Böylelikle sağlık profesyonelleri arasında hastayla yakın teması olan toplum ruh sağlığı hemşiresi, TRSM’de hizmet sunmasının yanında hastanın merkeze gelmediği günlerde de hastanın takibini yapabilecek. Gerçekleştirilecek pilot çalışmanın başarılı olması ile projenin sonraki ve nihai hedefleri arasında ülkemiz genelindeki TRSM’lerde standart rehabilitasyon programı olarak uygulanmasına öncelik etmesi hedefliyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.