enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
18:40 Karaman Belediyesi’nin bu yıl 10-19 Mayıs tarihlerinde düzenlediği 4. Karaman Kitap Günleri, kitapseverlerin yoğun ilgisiyle devam ediyor
18:39 Ekrem İmamoğlu, Ramallah Belediye Başkanı Issa Raja Kassis’i misafir etti
18:38 Nevşehir Belediye si tarafından Anneler Günü dolayısıyla düzenlenen programda Elmas Arı, Nevşehir Belediye Başkanı olan oğlu Rasim Arı’yı anlattı
18:08 Aydın Büyükşehir Belediyesi, anneleri bir araya getirerek onların Anneler Günü’nü coşku içerisinde kutlamasını sağladı
18:06 Adıyaman’da kaza: 1 ölü, 1 yaralı
17:27 CHP Ege Bölgesi İl Başkanlarından Başkan Tugay’a tebrik ziyareti Başkan Tugay: “Bizler Cumhuriyet’i kuran partinin mirasçılarıyız”
17:20 Büyükakın: “Mutlu annelerle mutlu gelecek inşa ediyoruz”
17:07 Düzce’de 3 aracın karıştığı kazada 4 kişi yaralandı
17:06 Öğretmenler İbrahim Oktugan için eylem yaptı
16:43 Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kadınların her alanda eşit ve görünür olması amacıyla Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı kuruldu
16:42 Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız’dan SMA Hastası Doruk’a Doğum Günü Sürprizi
16:40 Edremit ve Batı Lesvos kardeş şehir olma yolunda
16:20 Fahrettin Altun: “Samimi gayreler küresel barışa katkı sağlayacak”
15:22 Aydın Büyükşehir Belediyesi Billboard ve Reklam Mecralarını Kendisi İşletecek
15:06 Düzce’de elektrikli bisiklet ile minibüs çarpıştı: 1 yaralı
14:20 Yıldırım’da Kadın Spor Merkezi ilaçlandı
13:55 KOMEK Pazarı Anneler Günü Etkinliği Kadın Kursiyerlerin Ekonomisine Destek Oldu
13:54 Başkan Şadi Özdemir’den huzurevindeki annelere sürpriz ziyaret
13:27 Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Anneler Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı
13:26 Başkan Topaloğlu’ndan öğrencilere motivasyon yemeği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Popüler Kültür Modası: Buz Banyosu

Mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklarla karşı karşıya kalınca serinlemek için buz kovalarının içine oturan kişi sayısı artış göstermekte.

Popüler Kültür Modası: Buz Banyosu
14.08.2023
0
A+
A-

Mevsim normallerinin üstünde sıcaklıklarla karşı karşıya kalınca serinlemek için buz kovalarının içine oturan kişi sayısı artış göstermekte. Özellikle sosyal medya hesaplarında gördüğümüz buzlu su kovasında belli bir süre kalmayı tercih eden kişiler doğru mu yapıyor?

Gerçekten sağlığa iyi geliyor mu? Faydaları ya da riskleri nelerdir sorularının cevaplarını Liv Hopsital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu anlattı.

Buz banyosuna kimler ilgi gösteriyor?

Son zamanlarda sosyal medyada buz küvetine girerek sağlıklı ve dinç kaldığını iddia edenler ve birbirlerini düelloya davet edenler görmeye başladık. Bu nedenle beyin kanaması, ritim bozukluğu ve kalp krizi geçiren insanların olduğu haberleri de gelmeye başladı. Aşırı sıcaklardan bunalanlar, sağlıkta alternatif yolları denemeyi sevenler, hatta belki de ekonomik zorlukların stresini sıradışı işlerle unutmaya çalışanlar özellikle bu konuya ilgi gösteriyor.
Vücudun normal sıcaklığı kaç olmalı?

Vücudun normal sıcaklığı 36-37 santigrad derece arasındadır. Vücut sıcaklığı 35 santigradın altına düştüğünde ve 37,5 santigrad derecenin üstüne çıktığında metabolik değişimler olmaya başlar. Dış ortamın sıcaklığının değişimi ile beraber cilt ve cilt altı yağ dokusu ter bezleri ile beraber bu sıcaklık değişimine adaptasyon sağlamaya çalışır. Soğukta damarlar büzülür, sıcakta ise gevşeyerek tepki gösterir. Nabız ve tansiyon bu maruziyetle hızla saniyeler içinde değişir. Cilde temas eden dış ortamın sıcaklığı düşük olduğunda (duş alma, denize girme, şok banyosu gibi) sıcaklık derecesine göre tepkinin büyüklüğü ortaya çıkar.  
Sıcaklık düşüşünün dereceleri vardır

Bunları serin, soğuk, çok soğuk ve donma şeklinde sıralayabiliriz. Banyo yaparken ideal su sıcaklığı 37-41 derece arasıdır. Temizlenmek için hafif sıcak bir su ihtiyacı hissederiz. 41 derecenin üstündeki banyoların kullanım sıklığı genelde kaplıcalar olmaktadır. 41 derecenin üstündeki banyolarda da sağlık açısından birtakım önlemler almaya gerek vardır.

Tansiyon ve şeker hastaları olumsuz etkilenmeye başlar

Soğuk su ile temasta ise serinlemek için girilen deniz veya havuz suyunun sıcaklığı genelde 20 ile 30 derece arasındadır. Örneğin Antalya’da yazın deniz sıcaklığı 28-30 dereceyken, kuzey Ege kıyılarında deniz sıcaklığı 20-22 derece civarında olabilmektedir. Bu sıcaklıkları vücut tolere eder ve herhangi bir risk oluşturmaz. 18 derecenin altında ise özellikle cilt altı yağ dokusu ince olan kalp-damar hastaları, tansiyon ve şeker hastaları olumsuz etkilenmeye başlarlar. Bu risk 12 santigrad derecenin altında ise karşı konulamaz hale gelir. Bu arada soğuğa maruziyetin süresi de çok önemlidir. Birkaç saniyelik bir soğuk etkisi ile dakikalara uzayan bir soğuk etkisinin yarattığı risk aynı derecede olmayacaktır.

Damar hastalığı, tansiyon veya ritim bozukluğu varsa dikkat

Genç ve sağlıklı bireylerin özellikle de sauna sonrası kısa süreli şok havuzuna girerek kendilerini daha dinç hissettiklerini çok sık duyarız. Ancak çok nadiren de olsa zeminde bir damar hastalığı, tansiyon veya ritim bozukluğu olan bir genç bireyde bile tehlikeli bir sonuçla karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. Damar hastalığı olmadığı halde, zeminde sinsi ve ölümcül bir ritim bozukluğunun varlığı basit bir tetiklenme ile genç ve sağlıklı görünen bireylerde bile ani ölüme sebebiyet verebilir.

Kritik sıcaklık değerini dikkate alın

Soğuğun tıbbi olarak faydalı olabileceğini düşündüğümüz durumlar da vardır. Örneğin travma sonrası o bölgeye soğuk uygulama en basit ve en etkili tedavilerden birisidir. Yine venöz yetmezliği olanlarda bacaklara duş sonrası soğuk su uygulamanın faydası vardır. Kalbi durmuş olarak acile getirilen bir hastada beyin ödemini azaltmak için yoğun bakım şartlarında hipotermi tedavisi uygulanmaktadır. Ancak bu tedavilerin varlığı soğuk duş tedavisinin herkes için faydalı olabileceği anlamına gelmez. Bunun için kritik sıcaklık değerini kalp ve damar hastaları için “18 derece”, sağlıklı bireyler için de “12 derece” olarak söyleyebiliriz. Sağlıklı olup da daha düşük derecelere maruz kalmanın, sağlık tedbirleri açısından mutlaka daha kısa bir süre sınırı olmasına azami dikkat edilmelidir.

Size cesaret vermesin

Kuzey ülkelerinden gelen buzlu havuza veya denize girme videoları size cesaret vermesin. Alkol kullanımının fazla olduğu insanlarda cilt altı yağ dokusu daha kalın olduğundan bu insanlar soğuktan nispeten daha az etkilenmektedirler.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.