enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

“Yazılım şirketleri Türkiye’nin ihracat büyümesini hızlandıracak potansiyelde”

Sistem Global Danışmanlık ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış” raporu yayınlandı. 

“Yazılım şirketleri Türkiye’nin ihracat büyümesini hızlandıracak potansiyelde”
21.06.2023
2
A+
A-

Sistem Global Danışmanlık ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış” raporu yayınlandı. 

Sistem Global Danışmanlık ve Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) iş birliği kapsamında hazırlanan “Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış” raporu, Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı yazılım şirketlerinin ekonomiye sağladığı istihdamı ve ihracat hacmini, son yıllardaki yazılım trendlerini, girişimcilik ve yatırımcı ekosistemlerini güçlü yönleri ve gelişim alanlarıyla birlikte değerlendiriyor. Yazılım sektörünün çatı kuruluşu YASAD’ın ev sahipliğinde 14 Haziran’da gerçekleşen Yazılım Sektörü ve Globalleşme Zirvesi’nde özel sektör ve kamu kuruluşlarının temsilcileriyle paylaşılan raporda, yazılım sektörüne yönelik hibe ve teşvik programları, sektörün fikri, sınai ve mülkiyet haklarına yaklaşımı ve kamunun yazılım düzlemindeki çalışmaları mercek altına alınıyor. 

Raporda yer alan veriler ışığında yazılım sektörünün gelişimini değerlendiren Sistem Global Danışmanlık COO’su Elif İşgör Önen, “İnovasyonlarla birlikte sürekli değişim ve gelişme halinde olan yazılım endüstrisi, her sektörden şirketi etkiliyor. Günümüzün en değerli şirketlerinin yazılım tabanlı şirketler olduğu göz önüne alındığında yazılım ekosisteminin barındırdığı potansiyeli güçlü yönleri ve gelişim alanlarıyla beraber yakından takip etmeyi, geleceğe yönelik stratejik adımların doğru kurgulanması adına önemli buluyoruz. Türkiye Yazılım Ekosistemine Genel Bakış Raporu’nu da bu vizyonla hazırladık. Dünya çapında önemli bir pazar payına sahip bu ekosistemde faaliyet gösteren firmaların, hem ülkemizdeki KOBİ’lerin dijital dönüşümüne yönelik itici güç olması hem de ihracat faaliyetleriyle ülkemize katacakları değer açısından taşıdığı önem tüm sektör paydaşlarınca anlaşılmalı. Uzun yıllardır Ar-Ge, teknoloji ve katma değerli üretim ekosistemine hizmetler sunan bir danışmanlık şirketi olarak Sistem Global’deki müşterilerimizin önemli bir kısmını yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalar oluşturuyor. Yıllar içinde yazılım yetkinliği, Ar-Ge odağı, ürünleşme mantığının oturtulması gibi kilometre taşlarında firmalarımızın olgunlaşmasına şahit ve destek olduk. Şimdi de globalleşme ve ihracat konularının yazılım firmaları tarafından benimsendiğini ve bu alanda önemli adımlar atılmaya başlandığını görmek mutluluk verici” dedi.

“Yazılım sektörü yüzde 10 büyüyecek”

Yazılım sektörünün güçlü olduğu ve iyileşme gösterdiği alanlara dair bilgi veren İşgör Önen, “Pazar gelirlerinin önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 10 artacağını öngörüyoruz. Bilişim teknolojilerinin diğer alanlarına göre yerli ürün oranının yüksek olduğu yazılımda, global trendlere uyumlu bir seyir söz konusu. Özellikle oyun ve e-ticaret gibi alanlarda bölgesel etkinliğimiz hızla yükseliyor. İstanbul’un dünyadaki girişimcilik ekosisteminde öne çıktığını, yatırım adetlerinin, miktarlarının ve bu alandaki çeşitliliğin artığını gözlemliyoruz. TEKMER, Teknopark, Hızlandırıcı, Kuluçka Merkezi gibi yapılar da hem sayıca artıyor hem de global ekosisteme entegre olma konusunda geçmişe göre çok daha başarılı. Yazılım sektöründeki bu gelişmeler, genel anlamda Türkiye teknoloji ekosistemindeki büyümeye de katkı sağlıyor. Tüm bu olanakların sektör paydaşları tarafından Türkiye’nin KOBİ kalkınmasının ve dijital dönüşümünün yanı sıra ihracatımızın itici gücü olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Yazılım şirketleri Türkiye’nin ihracat büyümesini hızlandıracak potansiyelde” dedi.

“Doğru finansman kaynaklarına erişim şart”

Yazılım sektörünün gelişimine katkıda bulunan etkenlere değinen İşgör Önen, “Yazılım sektöründeki firmaların sağlıklı büyüme göstermesi için, fikir aşamasından halka arza giden yolda, doğru zamanda doğru finansman kaynaklarına ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla yazılım endüstrisi için sektörel olgunlaşmanın iki önemli katalizörü olduğunu düşünüyoruz: şirketlerin doğru finansman kaynaklarına erişimi ve doğru globalleşme stratejilerinin oluşturulması. Sistem Global Danışmanlık olarak Londra, Berlin, Singapur ve Brüksel ofislerimiz üzerinden şirketlerin uluslararası pazarda yer almalarını desteklerken bir yandan da onlarla yatırım alma veya yapma yoluyla büyümelerini sağlıyoruz. Artık global ihracat pazarından daha büyük pay almamız gerektiğinde tüm sektör paydaşları hem fikir. Raporda da öne çıkan güçlü yönlerimizi fırsata çevirerek ve özellikle rekabetlik, yatırım-alma ve yatırım yapma gibi araçları kullanarak sektörün ihracat oranlarında hızlı bir artış sağlayacağımıza inanıyoruz” dedi.

YASAD Başkanı Gönül Kamalı ise “Yazılım ihracatının özellikle son dönemde tüm şirketlerin hedefi haline gelmesiyle birlikte sektör son bir yılda, ihracatımızın kapsamının, kapasitesinin artırılması ve hızlandırılması adına önemli aşamalar kaydetti. Teşvik sistemlerindeki büyük yenilikler, kurumlardaki globalleşme programları, oluşturulan platformlar, girişim sermayesi kuruluşlarının faaliyete geçmesi ve yatırımcı ağının genişletilmesi gibi fırsatların da etkisiyle yazılım şirketlerinin globalleşme potansiyeli daha da desteklenmektedir. Türkiye’den çıkan ve uluslararası pazarda rekabet ederken bir yandan ülkemize katma değer bırakan birçok şirket var ve bu şirketlerin sayısını artırmak mümkün” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.