enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7779
EURO
35,0533
ALTIN
2.439,52
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Bin 500 çiftçinin toprak analizi Talas Belediyesi’nden

Kayseri’nin Talas Belediyesi, kırsal mahallelerde çiftçilik yapan bin 500 üreticiye toprak analizi desteği vermeye başladı.

Bin 500 çiftçinin toprak analizi Talas Belediyesi’nden
31.05.2023
1
A+
A-

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sisteminde kaydı bulunan ve 10 dekar veya üzeri tarlaya sahip çiftçilere destek olan Kayseri Talas Belediyesi, üreticilerin toprak analizi yaptırarak daha verimli ürün elde etmelerini sağlamayı hedefliyor.

Uygulama kapsamında bin 500 çiftçiye destek olmayı planlayan Talas Belediyesi, toprak analiz ücretinin yarısını karşılayarak, üreticinin yükünü azaltıyor.

Tarımdaki üretimin ve verimin artırılması hedeflenen uygulama kapsamında toprak analizi yaptırmak isteyen çiftçilerin tarlalarına gidilerek numune alınıyor. Özel torbalara konulan numune daha sonra laboratuvara ulaştırılıyor. Burada belirli işlemlerden geçen toprak örnekleri değerlendirilerek sonuçları raporlanıyor.

ÇİFTÇİNİN MALİYETİ AZALACAK

Gübre kullanımını azaltmak ve çiftçiyi gereksiz maliyetten kurtarmak için başlatılan uygulama kapsamında alınan numunelerde toprağın yapısı ve organik madde miktarı başta olmak üzere çeşitli analizler yapılıyor. Çıkan rapora göre toprağın hangi minerallere ihtiyaç duyduğu, hangi tip gübre kullanılması gerektiği ve ürün yetiştirme potansiyeli konusunda çiftçiler bilgilendiriliyor. Analizin sonuçlanmasının ardından o tarladan hangi ürünlerin yetişebileceği ve verimliliği öngörülüyor. Böylelikle bilinçli tarım yapılarak üretim ve kalite artırılmış oluyor.

ÜRETİCİ UYGULAMADAN MEMNUN

Başlatılan uygulama kapsamında tarlasından ilk örneğin alındığı çiftçi Naci Zengin, Talas Belediyesi’nin verdiği yüzde 50 hibeli tohum desteğinden de yararlandığını belirterek, “30 dönüm aspir ekildi. Toprak analiziyle ilgili biz şimdiye kadar işin açığı böyle bir işlem yaptırmadık. Bu uygulamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Talas Belediyemize bu desteğinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Tarım ve hayvancılık konularında yapılan destekler kapsamındaki toprak analiz ücretinin yarısı Talas Belediyesi diğer yarısı ise çiftçi tarafından karşılanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.