enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Vanaları kısan Rusya gaz krizini körüklüyor

Kış aylarında stokların tükenmesiyle Avrupa’da doğalgaz en kıymetli enerji kaynaklarından biri oldu. Fiyatların hızla artması ise enerji stoku …

Vanaları kısan Rusya gaz krizini körüklüyor
07.02.2022
142
A+
A-

Kış aylarında stokların tükenmesiyle Avrupa’da doğalgaz en kıymetli enerji kaynaklarından biri oldu. Fiyatların hızla artması ise enerji stoku yüksek ülkeleri avantajlı hale getiriyor.

Dünya yeni bir enerji kriziyle karşı karşıya. Tırmanan Rusya-Ukrayna krizi fiyatları her gün yeni bir seviyeye taşıyor. Avrupa’da doğalgaz stokları tükenmek üzereyken, enerji fiyatları da rekor kırıyor. Rusya’nın muslukları kısması krizi iyice körüklüyor. Özellikle artan kış şartları hem hükümetleri hem de dar gelirli vatandaşları zorluyor.  Enerji rezervi yüksek olan ülkeler ise gelirlerini artırıyor. Bu yüzden yüksek doğalgaz ve petrol rezervi olan ülkeler daha avantajlı konuma geçiyor. Hatta başta Rusya olmak üzere enerji zengini ülkeler bu kaynakları baskı aracı olarak da kullanıyor.

ORTADOĞU LİDER

Doğalgaz rezervlerinin 79.1 trilyon metreküpü (%40.9) Ortadoğu ülkelerinde, 62.2 trilyon metreküpü (%32.1) Avrupa ve Asya ülkelerinde, 33.1 trilyon metreküpü (%17.1) Afrika/Asya Pasifik ülkelerinde, yaklaşık 30 trilyon metreküplük kısım ise ABD ve diğer ülkelerde dağınık bir şekilde bulunuyor. 2019 yılında kanıtlanmış en fazla doğalgaz rezervine sahip ülke, 47.80 trilyon metreküple Rusya olurken onu 33.80 trilyon metreküplük doğalgaz rezerviyle İran, 23.86 trilyon metreküple Katar ve 13.44 trilyon metreküplük rezerviyle ABD izledi.

Avrupa’da ‘doğalgaz’ sancısı

Rusya ile artan gerilim hem enerji fiyatlarına hem de stoklara olumsuz yansıyor. Avrupa’nın doğalgaz depolarında geçen yıl ocak sonu itibarıyla 60 milyar metreküp gaz bulunuyordu ve doluluk oranı yüzde 52 seviyesindeydi. Bu yılın aynı döneminde doluluk yüzde 37.5’e geriledi. Miktar da 18 milyar metreküp azalarak 42 milyar metreküpe geriledi. Avrupa’da deposunda en fazla doğalgaz bulunan ülke 10 milyar metreküple (yüzde 47) İtalya oldu. İtalya’yı 8,7 milyar metreküple (yüzde 35) Almanya, 4,4 milyar metreküple (yüzde 33) Fransa izledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.