enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

‘Üretime Engel Yok’ Dedi, Engelli Bireylere Engelsiz Projelerde Tam Destek Verdi

Engelli bireylerin toplumda aktif rol alma haklarını gözetebildikleri temel alanlardan bir tanesi çalışma hayatı. Baycan Elektrik, geliştirdiği altyapı ve engeli olan çalışanların özverili çalışmaları ile verimlilik oranlarını % 30’dan %70’e çıkarmayı başardı.

‘Üretime Engel Yok’ Dedi, Engelli Bireylere Engelsiz Projelerde Tam Destek Verdi
18.04.2023
38
A+
A-

Engelli bireylerin toplumda aktif rol alma haklarını gözetebildikleri temel alanlardan bir tanesi çalışma hayatı. Baycan Elektrik, geliştirdiği altyapı ve engeli olan çalışanların özverili çalışmaları ile verimlilik oranlarını % 30’dan %70’e çıkarmayı başardı. Toplamda 29 engelli personeli istihdam eden firma ilerleyen dönemde bu sayının artmasını hedefliyor. Firmanın Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Engelli çalışanlarımız ile her türlü ayrıntıyı düşündük. Fabrikamızda çalışan engelli bireylerin çalışma hayatlarında varsa sorunları tespit etmeye ve bunlara birlikte çözüm üretmeye gayret gösteriyoruz.” dedi.

Kablo gruplama sektöründe 56 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Baycan Elektrik, kuruluşundan bu yana tüm çalışanları için erişilebilirlik ve eşitlik hedefliyor. Baycan Elektrik; fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duyusal yetilerindeki kayıplar sebebi ile toplumsal yaşama katılımları kısıtlanan ve engeli olan bireylere yönelik yürüttüğü çalışmalarda bu ilkeleri yaşatıyor. 

ENGELLİ MONTAJ ATÖLYESİ PROJESİ İŞ BİRLİĞİNDE 13 ENGELLİ ÇALIŞAN 

2014 yılında Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, İŞKUR ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Türkiye’de bir ilke imza atarak Engelli Montaj Atölyesi’ni kurdu. 2019’da açılan ikinci Montaj Atölyesi’ne organize sanayi bölgesinde kurulu olan firmalar parça başı işlerini teslim etmeye başladı. Aynı yıl Baycan Elektrik, merkezde eğitim alan 6 genci istihdam etti. Günümüzde bu proje kapsamında Baycan’da 13 engelli personel çalışıyor. 

TOPLAMDA 29 ENGELLİ BİREYE İŞ İMKANI SAĞLANDI

‘Üretime engel yok’ sloganı ile çalışmalarına devam eden Montaj Atölyesi, engelli bireylerin istihdamı için temeller atıyor. Engelli bireylerin toplumda aktif rol alabildikleri alanlar yaratan bu projeye Baycan Elektrik olarak katkıda bulunmanın gurur verici olduğunu ifade eden Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Montaj atölyesi iştiraki ile istihdam ettiğimiz bireylerle birlikte işletmemizde toplam 29 engelli personel aktif olarak çalışıyor. Aralarında bizimle 10 yıldır çalışanlar da var. Onlarla birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz. Engelli bireylerle çalışmalarımız sadece işletme içerisinde sınırlı kalmıyor. Bu anlamda sosyal sorumluluk projesi yürüten çeşitli kurum ve kuruluşlara destek vermeye devam ediyoruz. Örneğin, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Engelsiz Yaşam Atölyesi’ndeki zihinsel engelli ve Alzheimer’lı bireyler ile fabrika alanımız dışında 2022 aralık ayından beri kablo gruplama çalışmaları yapıyoruz” dedi. 

PROJELERDEKİ ENGELLİ PERSONELLER NASIL SEÇİLİYOR?

Projelere dahil olan engelli bireylerin nasıl seçildiği hakkında Yılmaz, “Çalışma ortamımız ve yürüttüğümüz faaliyetleri göz önünde bulundurarak Tepebaşı Montaj Atölyesi’ndeki sorumlu öğretmenler burada eğitim alan bireyler ile bizi bir araya getiriyorlar. Montaj atölyesinde bu kişiler ile yüz yüze görüşme gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında bizimle çalışmaya başlayacak olan bireylerin en başta Baycan’da kendisini güvende ve mutlu hissedeceğinden emin olmak istiyoruz. Yeni iş başı yapan her kişide olduğu gibi engelli çalışanlarımızın da çalışma ortamında gereksinim duyacağı destekler farklılık göstermektedir. Bunun için bu bireylerin işletmemize en iyi nasıl uyum sağlayabileceklerini ilk dönemde tespit edebilmek adına onları aileleri ile fabrikamıza davet ediyoruz. Ailelerinin de desteği ile onları daha yakından tanımaya ve onların duyarlı oldukları noktaları öğrenmeye çalışıyoruz. Böylelikle doğru işi doğru kişi ile eşleştirmiş oluyoruz” ifadesini kullandı. 

 İŞ-BAŞI, İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE KALİTE BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİ 

“Baycan Elektrik’te çalışan engelli bireyler, işe başlama süreçleri kapsamında her operatöre verilen iş-başı, iş sağlığı ve güvenliği ve kalite bilinçlendirme eğitimlerini alıyorlar” diyen Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Bazı durumlarda kişilerin eğitimlerini görsel ve pratik ağırlıklı uyarlamalar ile özelleştiriyoruz. Takım liderleri ve bant sorumluları üretime girdikleri andan itibaren çalışanlarımızın yanında onlara hem destek sağlıyor hem de aktardıkları bilgilerle nitelik kazandırmaya devam ediyorlar. Oryantasyon süreçlerini insan kaynakları bölümümüz yakından takip ediyor. 

Fabrikamızda çalışan engelli bireylerin çalışma hayatlarında varsa sorunları tespit etmeye ve bunlara birlikte çözüm üretmeye gayret gösteriyoruz. Örneğin, yüksek sese karşı duyarlı olan bir personelimizi daha sessiz bir iş istasyonda görevlendirdik. Engelleri aşarak çalışanlarımızın kendilerini yaptıkları işte geliştirebileceği bir alan yaratıyoruz.”

ENGELLİ ÇALIŞANLAR NE DEDİ?

Engelli çalışanlar Baycan Ailesi’ne katıldıktan sonra daha üretken ve sosyal bireyler olarak yaşamlarını sürdürdüklerini ifade ediyorlar. 

4 yıldır Baycan’la çalışan Gülşah Hanım (30) bu konuda; ‘’Baycan’da çalışmaya başladıktan sonra kendime olan özgüvenim daha çok arttı. Bir şeyler yapmak, başarmak bizleri ve ailemizi çok mutlu ediyor.’’ (Kendisinin aktif olarak tenis turnuvalarına katılımı Baycan tarafından desteklenmektedir.) diyerek düşüncelerini paylaştı. 

Firmada montaj operatörü olarak çalışmaya başlayan Mehmet Bey (37) ise Baycan’la olan çalışma deneyimi ile ilgili; ‘Montaj operatörü olarak başladığım görevimde kısa zamanda terfi ettim ve şimdi vardiya amirliği yapıyorum. Bana sunduğu fırsat eşitliği için Baycan’a teşekkür ederim.’ dedi. 

Bu şekilde ekonomik bağımsızlıklarını çalışarak kazanan engelli bireyler üreten topluma katılıyor. Onların başarıları Baycan’ın şirket kültürüne olumlu katkılar sağlıyor. 

 ‘HERKES ÜRETEBİLİR’ FELSEFESİ VE SAĞLANAN İMKANLAR BERABERİNDE ENGELLİ BİREYLER ÇALIŞMA HAYATINA KAZANDIRILIYOR 

Engelli çalışanlarla ilgili tüm ayrıntıların düşünüldüğünü dile getiren Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, son olarak şöyle konuştu:

“6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işletmemizde bulunan ISG uzmanı ve işyeri hekimi gözetiminde tüm işe alım süreçlerimiz ve eğitimlerimizin periyodik kontrol ve takipleri sağlanıyor. Bu faaliyetlerde Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB)’den anlaşmalı olarak hizmet alıyoruz. Engelli çalışanlarımız için 5378 sayılı Engelliler Kanunu kapsamında özel risk analizi yapıyoruz. İşletmemiz engelli bireylerin istihdamı için gerekli tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği gibi onları ailemize katmanın değerini kurum içinde düzenlediğimiz eğitim ve etkinliklerde vurguluyoruz. Engelli çalışanlarımızın Baycan’daki takım ruhuna katkı sağlayarak, diğer personellerimizin moral ve çalışan memnuniyetini artırdığını gözlemledik. 2013’ten beri bizimle olan Zuhal Hanım’ın (47) dediği gibi ‘’Onları hayata kazandırmanın sevincini paylaşıyoruz.’’ Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi içinde engelli bireylerin istihdamına yönelik projelerin sürdürülebilirliğini sağlayan örnek bir firma olmanın haklı gururunu yaşıyor ve Baycan Elektrik’te herkesin üretebileceğine inanıyoruz. 

Engelli bireylerin toplumda aktif rol alma haklarını gözetebildikleri temel alanlardan biri çalışma hayatı. Bu anlamda Baycan’da geliştirdiğimiz altyapı ve engeli olan çalışanlarımızın özverili çalışmaları ile verimlilik oranlarımızı % 30’dan %70’e çıkarmayı başardık. Bununla beraber engelli bireylerin çalışma hayatına entegrasyonu hakkında üretim sektöründe faaliyet gösteren bir işletme olarak daha çok bilinçlenmek ve farkındalık yaratmak adına bu sene içerisinde personellerimize ‘İş Yerinde Engelli Farkındalığı Eğitimi’ takvimlendirme sürecindeyiz. Birlikte çalışarak aşamayacağımız engel olmadığına ve tüm kurum, kuruluşların da aynı kültürü yaşatmaları gerektiğine inanıyoruz. Değerli Tepebaşı Belediyesi’ne, EOSB’ye ve diğer proje ortaklarına teşekkür ediyoruz. İlerleyen dönemde istihdam ettiğimiz engelli bireylerimizin sayıca artmasını ve benzeri projelerin devamını diliyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.