Türkiye’yi etkileyen deprem felaketinin yanı sıra EYT düzenlemesinin de devreye girmesiyle kadın istihdam oranın daha da gerileyebileceğine dikkat çeken Selmin Gök, işverenlere sürdürülebilir büyüme için kadınlara yönelik eğitim ve öncelikli istihdam desteği çağrısında bulundu.
Türkiye’yi etkileyen deprem felaketinin yanı sıra EYT düzenlemesinin de devreye girmesiyle kadın istihdam oranın daha da gerileyebileceğine dikkat çeken Selmin Gök, işverenlere sürdürülebilir büyüme için kadınlara yönelik eğitim ve öncelikli istihdam desteği çağrısında bulundu.
Genel-İş’in Kadın Emeği Raporu’na göre, deprem olan illerde zaten düşük olan kadın istihdamı daha da düşecek. Deprem bölgesindeki illerde istihdam edilen kadınların yarısı kayıt dışı çalıştırılıyor. Türkiye’de her 10 işsiz kadından biri deprem bölgesinde yaşıyor.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan Gender Gap Report 2022 verilerine göre küresel cinsiyet farkını kapatmak için 132 yıl gibi bir zamana ihtiyaç olduğu söyleniyor. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı sadece yüzde 34, OECD ortalaması ise yüzde 64. OECD ülkeleri çapında yapılan araştırmaya göre kadın ve erkek arasındaki iş gücüne katılım farkının kapanması ülke ekonomisini iyileştiriyor. Yani kadın istihdamını artırmak ülkemizin gayri safi milli hasılasını yükselterek sosyal ve ekonomik refahı sağlayacak. Bu nedenle Türkiye’yi etkileyen deprem felaketinin yanı sıra EYT düzenlemesinin de devreye girmesiyle kadın istihdam oranın daha da gerileyebileceğine dikkat çeken Selmin Gök, işverenlere sürdürülebilir büyüme için kadınlara yönelik eğitim ve öncelikli istihdam desteği çağrısında bulundu.
TÜİK’in hane halkı iş gücü araştırması sonuçlarına göre 2022’de kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 32.8, erkeklerde ise yüzde 70.3 oldu. Eğitim durumlarına göre bakıldığında ise kadınların eğitim seviyesi arttıkça iş gücüne daha fazla katıldıkları görüldü.
Selmin Gök “İş dünyası, afetten etkilenen kadınların hayatlarına daha fazla dokunmalı ve onlara iş imkânı da yaratmalı. Barınma, kıyafet gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması elzem olsa da sürdürülebilir bir yaşam formülü değil. Bölgede çalışan kadın iş gücünün yüzde 52’sinin sosyal güvencesiz olduğu ortaya çıktı. Bu, her iki kadından birinin işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamaması demek ve bu durum sosyal adalet açısından çok vahim bir sonuç” diyen Selmin Gök işverenleri harekete geçmeye ve kadın istihdamı konusunda öncü olmaya davet etti.
“Eğitim ve istihdam desteği için iş dünyasıyla el ele vermeye hazırız”
Bazı şirketlerle birlikte kadının toplumdaki yerine güçlendirmeyi amaç edinen çeşitli kuruluşlar ve platformlar kadına yönelik istihdam seferberliği için kolları sıvadı. Tecrübeli ve yetişmiş kadın iş gücünün çalışma hayatında kalmasının yanı sıra yeni bir meslek sahibi olmak isteyen veya iş gücüne katılmak isteyen kadınlar için de iş dünyasının birçok fırsatı bünyesinde barındırdığını belirten Selmin Gök, bu seferberliğe katılan kurum ve kuruluşlarının sayısının artmasının aynı zamanda iş dünyasının bir süredir yaşadığı yetenek krizi probleminin çözümüne de fayda sağlayacağını iletiyor.
Deprem bölgesinde KPSS’yi kazanan gençlerin görev atamalarının yapılması, özel sektörde kapsamlı mesleki eğitim programlarının devreye alınması, dijitalleşmeyle birlikte artan yetenek açığını kapatmak için bölgedeki gençlerin eğitilmesi, kadınların ve çocukların duygusal ve psikolojik iyileşmeleri için çeşitli eğitim ve iletişim faaliyetlerinin düzenlenmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Selmin Gök Eğitim Danışmanlık Şirketi Kurucusu, gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. “Daha çok kadın yöneticiye, daha çok kadın girişimciye ihtiyacımız var. Bunu sağlamak, çekirdek aile yapısından ülke ekonomisine kadar oldukça geniş kapsamda toplumsal fayda sağlar ve sosyal refaha katkıda bulunur” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı