İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, Türkiye’nin yeşil dönüşümünün önemli olduğunu vurgulayarak “Yeni termik santraller yapılmayacak” dedi.
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, Türkiye’nin yeşil dönüşümünün önemli olduğunu vurgulayarak “Yeni termik santraller yapılmayacak” dedi.
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Şehir Ekonomileri” başlığıyla bir sunum yaptı. Türkiye’nin yeşil dönüşümünün önemli olduğunu vurgulayan Selçuk Sarıyar, “Türkiye’de yeşil dönüşüm bir yandan yeni istihdam olanakları yaratıyor. Ama sürdürülebilirlik açısından seçeneklerin daha kısıtlı olduğu sektörlerdeki işleri riske atması da bir olasılık. Türkiye’nin mevcut ekonomik yapısı içerisindeki rekabetçi ürün sayısı oldukça düşük. Dünya Bankası’nın analizlerine göre en fazla iş gücü kaybı metal, kömür ve kimyevi malzemeler sektörlerinde olacak. Dünya Bankası’nın sunduğu yol haritasının uygulanması halinde Türkiye’de kömürün elektrik üretimind e yüzde 32 olan payının, 2030 yılında yüzde 9’a inmesi hedeflenmekte. Zonguldak, Manisa, Kütahya, Bartın, Afşin, Elbistan bu durumdan en çok etkilenecek bölgeler arasında” dedi.
Millet İttifakı’nın ortak politikalar mutabakat metninde yer alan ifadelere atıfta bulunan Sarıyar, “Yeni termik santral yapılmayacak ve mevcut santraller içerisinde uygulanacak kapatma planlarının sosyal ve ekonomik çerçevede mağduriyete neden olmadan gerçekleşeceğinin altını çizmek isterim” diye konuştu.
Ekonomi yeniden canlandırılmalı
Kahramanmaraş merkezli depremlerin bölge kentleri üzerindeki ekonomik etkisine de değinen Selçuk Sarıyar, şunları söyledi: “Üretimin durma noktasına geldiği şehirlerde kısa vadede sonuç getirecek adımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Yine gelir kaynağını kaybeden vatandaşlarımız için alternatifler yaratmamız şart. Türkiye’nin ihracatının yüzde 10’unu sağlayan, yıllık büyümeye bir puandan fazla katkı sağlayan bu illerimizi iktisadi hayata geri kazandırmama gibi bir lüksümüz bulunamaz. Üretim emekçi, çalışan ve iş gücü ile mümkündür” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı