enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
21°C
İstanbul
21°C
Hafif Yağmurlu
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
27°C
SON DAKİKA
15:20 İmamoğlu’ndan Başkan Yeğin’e tebrik ziyareti
15:06 DEVA Partili Karal’dan hükümete kurban çağrısı
14:44 CHP’li Baydemir’den taziye mesajı
14:42 Dışişleri’nden Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu için çağrı
14:38 Fethiye-Göcek pilot bölge ilan edildi… Kıyılar şamandıra ile korunacak
14:37 İzmit Belediyesi vatandaşı yalnız bırakmıyor
14:36 Kocaeli’de hummalı yol çalışması
14:10 İnegöl Belediyesi İle Kitaplar Hediyeye Dönüşüyor
13:51 Selçuklu Belediyesi Konya Bilim Merkezi’nde düzenlenen SERAFEST etkinliğine katılarak kompost üretimi standında kompost üretimi hakkında vatandaşları bilgilendirdi
13:48 Kadiköy’deki Hasta Ağaçların Yerine Yenileri Dikilecek
13:43 Türkiye 6. Akıl ve Zeka Oyunları Finalleri’ne Konyalı Öğrenciler Damga Vurdu
13:15 Ekrem İmamoğlu, Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin’i makamında tebrik etti
13:14 Bornova Belediyesi’nden vergi ödeme kolaylığı
13:13 Karşıyaka’da yüzlerce çöp konteyneri tek tek ilaçlanıyor
13:03 HONOR Dört Katmanlı Yapay Zeka Mimarisini Tanıtıyor! VivaTech 2024’te Daha Fazla Yapay Zeka Deneyimi için Google Cloud ile İş Birliği Yaptı
12:50 Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, Ankara ziyaretleri kapsamında Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nu ziyaret etti
12:49 Wilcynski Caddesi’nde yol çalışmasına devam
12:48 Antalya Büyükşehir’in ‘Koku Bahçesi’ ilgi görüyor
12:37 Bakan Tunç: 27 Mayıs demokrasi tarihinin kara lekesi
12:36 Başkanı Arı Nevşehir U17 Ligi’nin final müsabakasını izledi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Enkaz çalışmalarında bu noktalara dikkat!

Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında 11 ildeki enkazların ortadan kaldırılmasına başlandı.

Enkaz çalışmalarında bu noktalara dikkat!
06.03.2023
78
A+
A-

Ülkemizi yasa boğan 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrasında 11 ildeki enkazların ortadan kaldırılmasına başlandı. İnsan ve çevre sağlığı açısından önemli riskler barındıran enkazların uygun şekilde kaldırılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, enkazların öncelikle geçici depolama alanlarına alınmasını sonra özelliklerine ve risk seviyelerine uygun şekilde ayrılıp dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Enkaz kaldırılması sırasında ortaya çıkan tozların da sağlık açısından pek çok sakıncalar oluşturabileceğini ifade eden uzmanlar, enkazın kaldırılması sırasında kanserojen ve tehlikeli maddelerin büyük bir kısmının solunum yoluyla taşınacağı için hafriyat aşamasında spreyleme yapılmasını ve maske kullanılmasını tavsiye etti.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çevre Sağlığı Programı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, deprem bölgesindeki enkazların insan ve çevre sağlığına uygun şekilde bertaraf edilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Enkaz atık miktarı çok fazla

Ülkemizi derinden sarsan Kahramanmaraş depremlerinin pek çok ilimizi ve bu illerde yaşayan 13 milyonu aşkın insanı doğrudan etkilediğini kaydeden Dr. Ahmet Adiller, “Depremden yüksek oranda etkilenen illerde yaşamın tekrar kurulması nihai hedeflerin başında gelmektedir. Bu hedefin gerçekleşmesi için söz konusu yerleşim alanlarında yıkılan yapılara ait atıkların uzaklaştırılması ilk adımı oluşturmaktadır. Depremin şiddeti, yayıldığı alan ve yıkılan bina sayısı göz önünde bulundurulduğunda işlenmesi gereken enkaz atık miktarının çok olması öngörülmektedir.” dedi.

Geçici depolama alanı oluşturulmalıdır

Bu atıkların öncelikle geçici depolama alanlarına alınması gerektiğini ifade eden Dr. Ahmet Adiller, “Bu atıklar mevcut geri dönüşüm ve bertaraf tesislerinde de işlenebilir. Ancak bu büyüklükteki bir atığın geri dönüşüm için işlenmesi ve geri dönüştürülemeyen kısmının bertaraf edilmesi mevcut tesislerin kapasitesinin taşıyabileceğinden daha yüksek bir yük getirebilir. Bu yüzden enkaz atıkları bu tesisler yerine alternatif olarak oluşturulacak bir geçici depolama alanına alınmalıdır.” dedi. 

Geçici depolama alanları su  kaynaklarına uzak olmalıdır

Geçici depolama alanlarında olması gereken özelliklere de dikkat çeken Dr. Ahmet Adiller, “Bu alan bölgesel su kaynaklarının yer almadığı, karayoluyla rahatlıkla ulaşılabilecek, fay hattı üzerinde bulunmayan ve sağlam bir zemine sahip olmalıdır. Bu alanın belirlenmesi ve özellikle zemin için gerekli ön hazırlıkların yapılmasından sonra enkazın hızlı bir şekilde bu alana taşınması gerekmektedir. Çünkü enkazın kaldırılmadığı her gün enkaz içerisinde kalan organik maddenin bozunması ile çevresel bir sağlık riski oluşmaktadır ve bu sağlık riski bölgede bulunan vatandaşlarımızı ve canlıları tehdit etmektedir.” uyarısında bulundu.

Eski yapılarda asbest riski bulunuyor

İnşaat yıkıntıları ya da hafriyat atıklarının günümüzde çevresel olarak risk faktörü düşük olan ve inert adı verilen atıklardan olduğunu kaydeden Dr. Ahmet Adiller, “Ancak geçmişte üretilen pek çok yapı malzemesi asbest gibi çevre ve insan sağlığına zarar veren içeriklere sahiptir. Ayrıca deprem gibi afetler sonucunda yıkılan yapılarda, yapının hammaddesi olarak kulanılmayan ancak içerisinde depolanan pek çok tehlikeli madde bulunabilir.” dedi. 

Yapının kullanım amacı da bilinmelidir

Bu yüzden enkazı kaldırılan yapının kullanım amacının da bilinmesi ve enkaz kaldırma çalışmalarının ona uygun olarak kaldırılması gerektiğini ifade eden Dr. Ahmet Adiller, “Kaldı ki enkazın kaldırılması sırasında etrafa yayılacak olan toz bile içerisinde herhangi bir kanserojen ya da tehlikeli bir madde barındırmasa da insan sağlığına oldukça zararlıdır.” dedi.

Spreyleme yapılmalı, maske kullanılmalı

Enkaz kaldırılması sırasında ortaya çıkan tozların da sağlık açısından pek çok sakıncalar oluşturabileceğini ifade eden Dr. Ahmet Adiller, “Ayrıca enkazın kaldırılması sırasında kanserojen ve tehlikeli maddelerin büyük bir kısmı da solunum yoluyla taşınacağı için, havaya kalkan tozlar bu maddelerin taşınmasına da sebep olacaktır. Bu yüzden enkaz kaldırma sırasında günümüzde inşaatların hafriyat aşamasında da yapılan spreyleme ve maske kullanımı toz yayılımını minimize ederek insan ve canlı sağlığını koruyacaktır.” tavsiyesinde bulundu.

Atıklar özelliklerine ve risk seviyelerine göre ayrılmalıdır

Enkazın kaldırılması ve geçici depolama tesisine taşınması sonrasında ise bu atıkların özelliklerine ve risk seviyelerine göre ayrılması gerektiğini ifade eden Dr. Ahmet Adiller, “İnşaat yıkıntı atıklarının büyük bir kısmı geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir özelliktedir. Ancak bu atıklara karışmış ya da bulaşmış olan pek çok tehlikeli madde ya da atık bulunabilir. Bu yüzden deprem bölgesindeki atıkların toplanması ve işlenmesi konusunda detaylı bir inceleme ve iyi bir planlama yapılması oldukça önemlidir.” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.