enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Ayman Yaylası’nda zafer köylülerin

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesindeki Ayman Yaylası’nda kurulacak taş ocağına karşı yöre halkının açtığı davada bölgede inceleme yapan bilirkişi …

Ayman Yaylası’nda zafer köylülerin
05.02.2022
175
A+
A-

Bolu’nun Kıbrıscık ilçesindeki Ayman Yaylası’nda kurulacak taş ocağına karşı yöre halkının açtığı davada bölgede inceleme yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor ortaya çıktı.

DSİ tarafından Seben’de yapacak olan HES barajına, Kıbrısçık yolu üzerindeki Ayman Yaylası’na taş ocağı açmak için geçtiğimiz yıl Ağustos ayında çalışmalara başlayan ekipleri köylüler durdurdu.

Bir süre sonra tekrar bölgeye gelen ekipler yaklaşık 150 ağaç kestikten sonra yöre halkının tepkileriyle karşılayınca yayladan ayrılmak zorunda kaldı.

Taş ocağının yapılması için bin 500 ağacın kesileceğini ileri süren köylüler hukuksal mücadele de başlattı.

İdare mahkemesi, köylülerin itirazlarını yerinde görerek karar verilinceye kadar, bölgedeki çalışmaları durdurma kararı vererek bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi.

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI UYGUN DEĞİL”

Aymar Yaylası’nda inceleme yapan bilirkişi heyeti, hazırladığı raporu mahkemeye verdi.

Raporda taş ocağı açılması için verilen ÇED gerekli değildir kararının, ocağın çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediği gerekçesiyle yerinde olmadığı ifade edildi.

Ayrıca üretim izninin iptalinin uygun olacağı da bilirkişi raporunda yer aldı.

“DOĞAL YAŞAM VE HAYVANCILIK ETKİLENECEK”

Raporda, taş ocağı açılması durumda, ocakta yapılacak patlatmaların yerleşim yerlerini ve alandaki yüksek gerilim hattına zarar verebileceği, bu nedenle elektrik kesintisi, yangın gibi durumların oluşabileceğine dikkat çekildi.

Ocaktan çıkacak tozun bölgedeki hayvancılığa etki edeceği, ayrıca yabani hayvanların yaşam alanlarının daralacağı vurgulandı.

Bilirkişi raporunda bölgedeki Sarı Çam ağaçlarının kesileceğini ancak günümüzde ağaçların korunmasının büyük bir önemi olduğu vurgulandı.

Bilirkişi heyeti, bölgede daha önce açılan taş ocakları olduğunu belirterek, Seben Taşlıyayla Göleti ve Sulama Projesi için bu taş ocaklarının kullanılmasının daha uygun olduğunu kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.