Kedilerin şirin görüntüsünün tamamlayıcı bir parçası olan bıyıklar, bir kedi için sanıldığından çok daha önemli bir görev üstleniyor. Kedilerin yönlerini bulması konusunda büyük bir rol üstlenen bıyıkların kesilmesi konusu ise birçok kişi için soru işareti oluşturuyor. Peki kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kedilerin bıyıkları kesilir mi? Kedinin bıyıkları kesilince uzar mı? İşte detaylar…
Kedilerin şirin görüntüsünün tamamlayıcı bir parçası olan bıyıklar, bir kedi için sanıldığından çok daha önemli bir görev üstleniyor. Kedilerin yönlerini bulması konusunda büyük bir rol üstlenen bıyıkların kesilmesi konusu ise birçok kişi için soru işareti oluşturuyor. Peki kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kedilerin bıyıkları kesilir mi? Kedinin bıyıkları kesilince uzar mı? İşte detaylar…
Sevimli görüntüleri ve her hareketleriyle kalbimizi çalan kediler, en mutsuz hissettiğimiz anda bile neşe kaynağımız haline geliyor. Minicik patileri, üçgen şeklindeki kulakları ve boncuk gibi gözleriyle sevgimizi kazanan kediler hakkında bilmediğimiz birçok şey olabilir. “Acaba kedimi yıkayabilir miyim?”, “Kedilerin tırnakları kesilir mi?” ya da “Kedilere hangi aşılar yapılmalı?” gibi pek çok soru arama motorlarında hızla araştırırken en dikkat çeken sorulardan biri de “Kedilerin bıyıkları kesilir mi?” oluyor. Kedilerin şirin görünmesine oldukça büyük bir etki sağlayan bıyıklarının tek özelliği elbette bu değil. Gelin, herkesin merak ettiği “Kedilerin bıyıkları ne işe yarar? Kedilerin bıyıkları kesilir mi?” gibi sorulara birlikte yanıt arayalım.
KEDİLERİN BIYIKLARI NE İŞE YARAR?
Kedilerin bıyıkları kedinin cinsine göre değişkenlik gösterse de genel olarak her iki tarafta da 12 tane olacak şekilde toplamda 24 bıyığı bulunmaktadır. Bıyıkların uzunluğu vücudunun boyutuyla doğru orantılıdır. “Duyu kılları” olarak da adlandırılan bu bıyıklar, kedilerin mesafe ve alanı algılamasını sağlayan sinirlerden oluşmaktadır. Yön bulma, korunma ve etrafı algılamaya yardımcı olan bıyıklar, kedilerin kendilerini savunmasında ve atak yapmalarında oldukça önemlidir.
Gece şartlarında kedilerin görme kabiliyetine destek sağlayan bıyıklar, içerisinde bulunan sinirler sayesinde etraftaki titreşimlerin algılanmasını sağlar. Eğer kedi yüksek bir yerden atlayacaksa bıyıkları sayesinde mesafeyi ölçebilir ve ona göre hamlesini yapar.
Bıyıklarına dokunulmasından hiç haz etmeyen kediler, uyurken dahi bıyıklarına dokunulduğunu hissedip uyanabilir. New Orleans’ta yaşayan Amerikalı veteriner Mark Cousins, kedilerin bıyıklarını ‘Bir kedinin dünyayı nasıl algıladığının güçlü ve önemli bir parçası’ şeklinde yorumluyor.
KEDİLERİN BIYIKLARI KESİLİR Mİ? KEDİLERİN BIYIKLARI KOPARSA NE OLUR?
Sevimli dostlarımız bıyıklarının yön belirleme ve karar almada önemli ölçüde etken oluşturduğunu göz önünde alırsak onun bıyıklarını kesmenin pek de doğru bir karar olduğunu söyleyemeyiz. “Bu kutu içeri girmek için çok küçük mü?”, “Masaya zıplayabilmek için mesafe çok mu fazla?” gibi sorulara yanıt arayan kedimizin bıyıklarının kesilmesi demek yaşamlarının zorlaşması demek.
Bıyığı kesilen kedinin işlev yetenekleri azaldığı için yön bulmada zorlanabilir ve bununla beraber baş dönmesi, korku, kötü bir ruh haline sahip olabilir. Tıbbi bir prosedür olmadığı sürece kedilerinizin bıyıkları asla kesmemelisiniz.
KEDİLERİN BIYIKLARI DÖKÜLÜR MÜ? KEDİLERİN BIYIKLARI YENİDEN ÇIKAR MI?
Dönemsel olarak kedilerin bıyıkları kendi kendine dökülebilir. Özellikle yavru kedilerin bıyıkları daha hızlı bir şekilde dökülüp uzayabilir. Eğer yetersiz beslenme, aşırı titizlik, saçkıran hastalığı ve vitamin eksikliği gibi etkiler kedinizde görülmüyorsa doğal yollar nedeniyle bıyıklarının dökülmesi normaldir. Dökülen bıyıklar zaman içerisinde uzayacaktır.
UFAK BİR NOT:
Kedilerin bıyıkları çok hassas olduğu için sürekli bıyıklarına dokunmanız onun stresli hissetmesine sebep olabilir. Bu da kedinin bıyıklarının dökülmesini tetikleyebilir.
KEDİLERİN BIYIKLARI NEDEN SİYAHLAŞIR?
Kedilerin bıyıklarının zaman içerisinde siyahlaştığını görüyorsanız endişelenmeyin. Kedilerin yaşları ilerledikçe beyaz olan bıyıkları yavaş yavaş siyaha dönmektedir.