AB ve G7 ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması kararına tepki gösteren Rusya Federasyon Konseyi Ekonomi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı İvan Abramov, bunun Avrupa ekonomisi için korkunç sonuçları olacağını belirtti.
Avrupa Birliği (AB), G7 ve Avustralya’nın Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması konusunda aldığı karara, Rusya’dan tepki geldi.
“AVRUPA EKONOMİSİ İÇİN CİDDİ SONUÇLARI OLACAK”
Rusya Federasyon Konseyi Ekonomi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Ivan Abramov, söz konusu kararın uygulanmasıyla dünya genelinde petrol fiyatlarının daha da artacağını ifade etti.
Senatör Abramov, “Böyle bir kararın sonuçları belli. Gelişmiş tedarik zincirinin bozulmasına ve dünya genelinde akaryakıt fiyatlarının artışına çığ etkisi oluşturacak. Rus petrolüne G7 tarafından tavan fiyat uygulamasının Avrupa halkına ve Avrupa ekonomisi için çok ciddi sonuçları olacak” dedi.
“PETROLÜMÜZÜ BİZİMLE KARŞILIKLI YARAR SAĞLAYAN ÜLKELERE SATACAĞIZ”
Avrupalıların bu kararla birlikte soğuk bir kış geçireceğini vurgulayan Abramov, Rusya’nın, G7’nin belirlediği tavan fiyattan petrol satışı yapmayacağını ve petrol alışverişi yaptığı ülkelerle ticaretlerine devam edeceklerini söyledi.
Abramov, “Tabii ki petrolümüzü belirlenen bu fiyatlardan satmayacağız. Petrolümüz bizimle karşılıklı yarar sağlayacak şekilde iş birliği yapmak isteyen ülkelere satılacak” ifadelerini kullandı.
RUS SİYASETÇİ SLUTSKİY: AVRUPA KENDİNİ ZARARA SOKACAK BİR KRİZ YARATTI
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Dışişleri Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ise, AB ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat getirerek kendilerinin zarar göreceği bir enerji krizi yarattığını belirtti.
Slutskiy, “AB ülkeleri en çok kendilerinin zarar göreceği bir enerji krizi yaratıyor ve ABD’yi zenginleştiriyor. Bu politikanın sonuçlarının çok yakında Batı ülkelerinin yetkilileri için acı verici bir bumerang olacağını düşünüyorum” dedi.
Rusya’nın AB ve G7 ülkelerinin belirlediği fiyatlardan petrol satmayacağını vurgulayan Slutskiy, “Bizim için önemli olan yapay ‘dış sınırlamalar’ değil, ekonomik çıkarlarımızdır. AB’nin ardından G7 de kendi ayağına sıktı. Rusya yönetiminin temsilcileri, böyle bir kararın alınması halinde petrolün tedarik edilmeyeceğini defalarca dile getirdi” diye konuştu.