enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Bu belirtileri olanlar dikkat, uzmanlar reflüyü işaret etti

– Bu belirtileri olanlar dikkat, uzmanlar reflüyü işaret etti Midede yanma ve ağza acı su gelenler dikkat, bu belirtiler reflü olabilir Reflü teşhisini kesin çözen yöntem kablosuz PH metre ölçümü Midede yanma, ağza acı su, acı tat gelme, ağız kokusu gibi şikayetlerle gelen hastaların…

Bu belirtileri olanlar dikkat, uzmanlar reflüyü işaret etti
03.12.2022
181
A+
A-

– Bu belirtileri olanlar dikkat, uzmanlar reflüyü işaret etti

Midede yanma ve ağza acı su gelenler dikkat, bu belirtiler reflü olabilir

Reflü teşhisini kesin çözen yöntem kablosuz PH metre ölçümü

DİYARBAKIR – Midede yanma, ağza acı su, acı tat gelme, ağız kokusu gibi şikayetlerle gelen hastaların reflü olabileceğini söyleyen uzmanlar uyarılarda bulunarak günümüzde birçok kişide görülen reflünün kesin teşhisinin PH metre ölçümü yöntemiyle yapılabileceğini söyledi.

“PH metre yöntemiyle teşhis konulabiliyor”

“Dört ayaklı tedavi algoritma var”

Gastroenteroloji Bölümünden Doç. Dr. Nurettin Tunç, reflünün dört ayaklı tedavi algoritması olduğunu vurguladı. Tunç, reflünün tedavisinde hem yaşam tarzı değişiklikleri hem diyetle beraber ilaç tedavisi, ilaç tedavisinin yanında endoskopik tedaviler, endoskopik tedavinin yanında cerrahi tedavi denilen dört ayaklı bir tedavi algoritma olduğunu kaydetti. Doc. Dr. Tunç, “Hasta ilk geldiği zaman az gıda yemesini, gece uyumadan en az iki üç saat önceden hiçbir şey yememesini, uyuduğu zaman mümkünse yüksek uyumasını tavsiye ediyoruz diyetle, kilo vermeyle, egzersizle geçmediyse üçüncü aşamada ilaç tedavisini öneriyoruz. İlaç tedavisinde bizim verdiğimiz ilaçlarla büyük ihtimal hasta rahatlıyor. Ama bazı hastalarımızda bunlara rağmen yaşam kalitesi çok kötü oluyor. İş kalitesi çok kötü. Performansı çok kötü düşüyor. Bu tür hastalarda dördüncü aşamada endoskopik tedavi yöntemlerimiz var. Nedir bu endoskopik tedavi yöntemleri ARM dediğimiz (Anti reflü mukozektomi) ve anti reflü mukozal ablasyon dediğimiz iki yöntemimiz var. ARM ve ARMA dediğimiz bu iki tedavi yöntemini de biz burada uyguluyoruz. ARMA ve ARM’de. Bunlar da yüzde 80-90 semptomlarda ameliyatsız bir şekilde iyileşme oluyor. Bu iyileşmeyle birlikte hasta şikayetleri çok ciddi oranda azalıyor. Tabii biz bunları hemen her gelen hastaya önermiyoruz. Bu algoritmayı takip ettikten sonra hastaları tam bir rahatlama yoksa cerrahi öncesi önereceğimiz bir endoskopik tedavi yöntemi olur. Bunlar çok başarılı olarak uygulanabiliyor. Son seçenek olarak da gerekirse eğer çok ileri düzeydeyse ve hasta hakikaten yaşam şeyi çok kötüyse cerrahi tedaviyi de önerebiliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: / Sağlık
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.