Millet İttifakı’nın ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-Anayasa Değişikliği Önerisi’ne CHP’ye yakın medyadan da tepki geldi.
6+1 partili Millet İttifakı’nın 9’uncu toplantısında açıklanan ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem-Anayasa Değişikliği Önerisi’ne muhalefet kanadı sıcak yaklaşmadı. 150 sayfa, 84 maddeden oluşan Anayasa değişikliği önerisinde dokunulmazlığın kaldırmasının zorlaşması, OHAL KHK’larına son verilmesi, belediye başkanlarını görevden uzaklaştırma yetkisinin İçişleri Bakanlığı’ndan alınması gibi maddeler PKK ve FETÖ’ye umut oldu.
FONDAŞ BİLE BEĞENMEDİ
Kamuoyunda rahatsızlık uyandıran maddeleriyle tartışma konusu olan öneri paketine, CHP’ye yakın Evrensel gazetesi de tepki gösterdi. “Güçlendirilmemiş demokrasi” manşetiyle çıkan Evrensel, 3 yazarın makalesinin anonsuyla Millet İttifakı’nın vaatlerine karşı, “Öneriler yamalı bohça“, “Güdük metin” “Demokratikleşme balonu” gibi ifadeler kullandı.
SÜREK: YAMALI BOHÇA
Evrensel yazarı Kamil Tekin Sürek, “Altılı masanın anayasa değişikliği önerilerinin bir sistemi yok. Bir iç tutarlılığı yok. Yamalı bohça. Demokratikleşme getirecek değişiklikler yok. Beş sene önceki sistemde çok küçük birkaç rötuş yaparak demokratikleşiyoruz balonunu satmak istiyorlar. Altmış sene öncesine dönüyoruz. 1961 Anayasa’sını aynen geri getiriyoruz deselerdi, o da demokratik bir anayasa değildi ama getirdikleri taslaktan daha iyi bir iş yapmış olurlardı.” sözlerini sarf etti.
POLAT: GÜDÜK METİN
Fatih Polat, “Demokratik açıdan ‘milli bütünlük’ bağlamına halel getirmemesi öncelenen güdük bir metin” diye yazdı.
YALÇINER: SAKAT DOĞDU
Mustafa Yalçıner, şunları kaleme aldı: “Aslında açıklanan yepyeni bir anayasa değil, eski anayasada değişiklik önerileri. ‘6’lı Masa’nın önerisi daha başından bu nedenle problemli, bu nedenle sakat doğmuş bir ‘yenileme‘.”