enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,3773
ALTIN
2.923,25
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Dünyanın en büyük aktif yanardağı harekete geçti

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, patlamanın Pazar gecesi geç saatlerde Hawaii Büyük Ada’daki Mauna Loa’da başladığını açıkladı. Sabah …

Dünyanın en büyük aktif yanardağı harekete geçti
28.11.2022
94
A+
A-

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, patlamanın Pazar gecesi geç saatlerde Hawaii Büyük Ada’daki Mauna Loa’da başladığını açıkladı.

Sabah saatlerinde yapılan açıklamada da, lav akıntılarının zirve alanı içinde kaldığı ve yakınlardaki toplulukları tehdit etmediği belirtildi.

Ajans ayrıca, Mauna Loa lav akıntıları nedeniyle risk altında olan sakinleri patlama hazırlıklarını gözden geçirmeleri konusunda uyardı.

Bilim adamları, en son 1984’te patlayan volkanın zirvesinde kaydedilen depremler nedeniyle ‘alarm halindeydi’. Öte yandan, bölgedeki Büyük Ada’nın bazı bölümleri, Honolulu’daki Ulusal Hava Durumu Servisi tarafından yayınlanan ve bazı bölgelerde 0.6 santimetre kadar kül birikebileceğini söyleyen bir kül yağışı konusunda uyarı yayınlamıştı.

Hawaii takımadalarının en güneydeki adası olan Büyük Hawaii Adası’nı oluşturan beş volkandan biri olan Mauna Loa, deniz seviyesinden 4.169 metre yükseklikte bulunuyor.

Mauna Loa, bir yerleşim bölgesinde patlayan ve 2018’de 700 evi yerle bir eden Kilauea yanardağının çok daha büyük boyutlara sahip bir komşusu. Yanadağın yamaçlarından bazıları Kilauea’nınkinden çok daha dik olması nedeniyle, lavın çok daha hızlı akabileceği tahmin ediliyor.

1950’deki bir patlama sırasında, dağın lavları üç saatten kısa bir sürede 24 kilometrelik mesafeyi aşarak okyanusa ulaşmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.