enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
26°C

Bilgin: Her şeyi planladık, Akdeniz’e hazırlanıyoruz

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Mavi Vatan’ın her köşesinde aramalara devam. Biz aslında adım adım …

Bilgin: Her şeyi planladık, Akdeniz’e hazırlanıyoruz
24.11.2022
53
A+
A-

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, “Mavi Vatan’ın her köşesinde aramalara devam. Biz aslında adım adım, hafta hafta nerede ne yapacağımızı planlamış durumdayız ve o planın gereklerini yapıyoruz” dedi.

Bilgin, 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin bakım çalışmaları için Taşucu açıklarında demirlediğini dile getirerek, “Hazırlıkları tamamlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde yeniden demir alacak. Yeni görev yerinin de Akdeniz olması planlanıyor” diye konuştu.

Akdeniz’deki çalışmalarla ilgili bölgede yeni bir konsept ile arama yaptıklarını anlatan Bilgin, tuz üstü aramacılığı yaptıklarını, tuz altı yapılar için tekrar daha derin hedeflere yöneleceklerini kaydetti. Bilgin, “Önce tuz üstü yapıların potansiyellerini anlamak istiyoruz” dedi. Akdeniz’de 5 milyon yıl önce oluştuğu bilinen tuz çökeliminin üzerinde ve altında yapılan aramacılık çalışmaları böyle ifade ediliyor. Tuz deniz tabanının altında bir katman olarak bulunabiliyor. Uzmanlar bazen bu tuz katmanlarının arasında da gaz olabildiğini dile getirdiler. Fatih Sondaj Gemimiz, Karadeniz’deki Çaycuma-1’de kuyu sondaj derinliğine ulaşmış vaziyette. Test çalışmaları bu hafta tamamlanacak. Sismik araştırma gemilerimizin de biri Karadeniz’de diğeri Akdeniz’de. Adeta Mavi Vatan’ın röntgenini çekiyoruz” diye konuştu.

SUALTI ROBOTLARLA İNDİRİLİYOR

Bilgin, Karadeniz gazı ile ilgili olarak, karadan 170 kilometre açıkta ve denizin 2 bin 200 metre altında bir enerji üssü inşa ettiklerini ifade ederek, “20’den fazla ülkeden ürün tedariki yaptık. Deniz altı ekipmanlarımızı, denizin dibine sualtı robotlarla indiriyoruz Bu süreçte ekip arkadaşlarımız adeta bir cerrah hassasiyetle çalışıyor. Verdiğimiz bir söz var. Gelecek yıl bu gazı milletimizle buluşturacağız. Kararımız net, hedefimiz yakın. İşler planlandığı gibi gidiyor. 2023’de yerli gazımızı ulusal sisteme aktaracağız” diye konuştu.

KARADA HEDEF 207 KUYU

Karadaki aramalara yönelik olarak da Cumhuriyet tarihinin en yüksek sondaj sayısına ulaşıldığını bildiren Bilgin, “Bu yıl 55’i üretim olmak üzere, 150 kuyu açtık. Gelecek yıl bu rekorumuzu yenileyeceğiz. Hedefimiz 2023’te 73’ü üretim olmak üzere 207 kuyu açmak” dedi. Karada sondajlarının meyvelerini de topladıklarını kaydeden Bilgin, “Örneğin, dünya genelinde son yılların en büyük keşiflerinden biri olan Şehit Esma Çevik sahası. Burada günlük ortalama bin 100 varil üretim yapıyoruz. Terörden arındırılmış bölgelerde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.