enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mehmet Büyükekşi duyurdu! Türk futbolu için dev proje

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi Türk futbolunun kurtuluş reçetesini, “Kulüplerimizin ekonomik bağımsızlığını kazanması lazım. Hedefimiz, güneş …

Mehmet Büyükekşi duyurdu! Türk futbolu için dev proje
21.11.2022
64
A+
A-

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi Türk futbolunun kurtuluş reçetesini, “Kulüplerimizin ekonomik bağımsızlığını kazanması lazım. Hedefimiz, güneş enerjisi sistemi kurmak. Yeni çıkan yönetmeliğe göre her şirket veya kuruma, tükettiği elektrik kadar lisans almadan elektrik üretebilme hakkı verildi. Biz de oradan faydalanarak kulüplere gelir sağlayacağız” sözleriyle açıkladı.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, A Milli Takım’ın Gaziantep’te Çekya ile oynadığı maçta basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türk futbolunda yaşanan sıkıntıları, yanlışları tüm açıklığıyla ortaya koyan Büyükekşi, üzerinde çalıştıkları kurtuluş reçetelerini de büyük bir samimiyetle anlattı. Kulüplerin ekonomik olarak bağımsızlığını kazanabilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan, bunun için ‘Güneş’ten faydalanacaklarını şöyle anlattı:

“Bizim artık sürdürülebilirliği sağlamamız, kulüplerimizi ekonomik olarak bağımsızlığa kavuşturmamız lazım. 25 milyar borcu var takımların. Faizlerini falan 10 yıl vadeye ayırmışlar. Hesap edersek bu 50 milyara kadar çıkıyor. Şimdi bunu ödemeleri mümkün değil.”

“50 MW’lık bir yatırım yapacağız”

“Galatasaray kulübü başkanımız (Dursun Özbek) diyor ki, ‘Başka bir kaynak bulursak’ ödeyebiliriz. Futbol dışı bir kaynak. Bunu her takımın yapması mümkün değil. Bununla ilgili de bir projemiz var. Enerji fiyatları malum çok yükseldi. Özellikle elektrik fiyatları. Geçen gün Malatya’nın maçı naklen yayınlanacak, 2 saat kalmış. Parayı ödemedikleri için elektrikleri kesmişler. Krizi son dakika çözdük. 300-400 bin lira ödediler, elektrik açıldı. Bütün kulüplerimize 1. Lig, 2 ve 3 de dahil bir yazı gönderip projemizi anlattık: Güneş enerjisi sistemi kurmak. Her kulübün kendi ihtiyacı kadar. Şu anda epey bir kulüp cevap verdi. 50 MW’lık bir yatırım yapacağız.”

“Hazineden arsa alacağız”

“Hazineden arsa alacağız. Aksaray veya Niğde civarında 600-700 dönümlük bir arazi. Yeni çıkan yönetmeliğe göre her şirket veya kuruma, tükettiği elektrik kadar lisans almadan kendi elektriğini üretebilme hakkı verildi. Ama bunu kulüplerin tek tek yapacak ne bilgisi var ne elemanı. Hazinenin tahsis edeceği tarım arazisi olmayan yere kurulacak bu güneş enerjisi sistemi. Radikal olmamız gerek. Kulüpler kendi gönlüyle yapmıyorsa, zorla yapacaklar demek ki. Bu durum tabii ki mali yükümlülük getirecek ama 2 oyuncu almazsa onu telafi eder.”

“Futbolcu ithal etmek yerine tersini yapalım.”

“İlk günden beri düşüncem şuydu; ‘Futbolcu ithal etmek yerine tersini yapalım. Tersi ne, hoca ithal edelim.’ Ama hocanın takımı çalıştırması için değil. Altyapıya hoca yetiştirmesi için. Bugün asgari ücret 5500 lira. Temizlik işçisi de 5500 alıyor, güvenlik görevlileri de 5500 alıyor. Bu hocanın sosyal yaşantısı nasıl olacak ki o çocuğa bir şey verebilsin. Onun için benim düşüncem şu; dört kategoriye ayırmak. 10-13 yaş arası, 13-15 yaş arası, 15-17 arası, 17-19 ya da 17-21 gibi. Çünkü her grupta hocanın farklı özellikleri olması gerekiyor. Aynı bir ilkokul hocası gibi çocuğa nasıl davranılacak, çocuğun kişisel gelişimi, özellikle fiziksel gelişimini bilmesi gerekir. Taktik falan öğretmeye gerek yok.”

“Ücreti bizden sigorta kulüpten”

“Her altyapı grubunda 21 hoca var. Fizyoterapistler, profesyoneller hariç. Bu hocaların eğitimini bitirirken, günün şartlarına göre bir ücret belirleyeceğiz ve TFF onaylı bir sertifika vereceğiz. Bu, 10-13 yaşındaki çocukları çalıştırabilir ve başkasını çalıştıramaz. Bu hocalar ‘Aman ben yukarı çıkayım’ diye düşünmeyecek. Çünkü o hep 10-13’ü çalıştıracak. Sonra tekrar 10’u alacak. Kulübe diyeceğiz ki bunun ücreti 15 bin lira. Öbürünün ücreti 17-18 bin lira faraza söylüyorum. Bu ücretleri 6 ay biz federasyon olarak verelim, kulüpler sadece sigortasını yapsın. 6 ay sonra onlar versin. Birinci hedefimiz bu.”

“Almanlar daha çok Türk çıkartıyor”

“Almanya’da yaşayan Türklerin sayısı 3-4 milyonu geçmez ama bizden daha fazla Türk oyuncu çıkarıyor. Burada demek ki problem Türklerde değil sistemde. İş verenler şikâyet eder bazen, ‘İşte Türkler çok tembel, çalışmıyor’ falan. Ben de Almanlara sorarım ‘Türk işçiler nasıl?’ diye. ‘Çok iyi, mükemmel’ derler. İşte oradaki sistem onları çalıştırıyor. Bizdeki sistem bunları çalıştırmıyor. Onun için sistemi değiştirmemiz lazım.”

“Ümit veya genç takımlardan şu anda A Milli Takım’da oynayan futbolcu yok. Hocaya sormuş Kuntz, ‘Var mı şu an alabileceğim biri’ diye? ‘Yok’ demiş hoca. Böyle bir sistem olur mu?”

“TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, milli takımlarda yaşanan sistem bozukluğunu da şöyle dile getirdi: “Birçok anne-baba arıyor bizi. Oğlumun mili takıma alınması lazımdı, alınmıyor. Burada torpil mi var’ diyor. Bakıyorum gerçekten milli takımlardaki çocuklar hep belirli yörelerden. İstanbul, bir parça Gençlerbirliği, bir parça Altınordu, bir parça Trabzon. Başka yöreden hemen hemen yok gibi, varsa da istisna. Ümit milli veya genç milli takımlardan şu anda milli takımda oynayan oyuncu yok. Hocaya sormuş Kuntz, var mı şu an alabileceğim oyuncu diye? Yok demiş hoca. Ya böyle bir sistem olur mu. Halbu ki bunun bir merdiven sistem olması lazım.”

“Varsa yoksa yabancı…”

Diyelim ki çocuk U15’te oynuyorsa 16, 17 bir sürdürülebilirlik olması lazım. Arda Güler mesela A Milli Takım’a alındı. 17 yaşında ama U15’te oynamamış, U16’da oynamamış, 17’de direkt milli takıma geliyor. Varsa yoksa yabancı. Şimdi ben bugün desem ki ‘Yabancı serbest’, herhalde herkes 20-30 tane yabancı alır.”

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.