enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9280
EURO
35,3217
ALTIN
2.459,86
BIST
10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
23:32 Başkan Tugay: İzmir için tarihi bir gün
23:31 İstanbul Vakfı’nın Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’nun fikir öncülüğüyle hayata geçirdiği Büyüt Hayallerini projesinin burs sağladığı 252 öğrenci okullarından mezun oldu
19:08 Özgür Özel: Tasarruf yok! İsrafa tüm hızla devam!
18:52 Bozbey’den BESAŞ açıklaması… Alım gücünü biliyoruz ama sürdürülebilir olması gerek
18:25 Tech Istanbul’da başvurular başladı
18:23 Mobil orman kontrol noktaları denetimde
18:22 “Denizler Halkındır Projesi” kapsamında toplantı yapıldı
17:56 Muğla’da öğretmenler ve 60-65 yaş arası için yeni dönem
17:55 Konak’ta kadınlar şiddete ve kadın cinayetlerine ‘hayır’ dedi
17:54 Oral-B sponsoru olduğu İstanbul Modern’de A Night To The Museum Gala Night lansmanını gerçekleştirdi
17:52 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi
17:51 Samsung Galaxy’nin Otomatik Engelleyici ve Mesaj Koruması özellikleri siber tehditlere karşı etkili koruma sağlıyor
17:46 Çocuklar İçin Açılacak Yaratıcı Drama Kursu İçin Kayıtlar Başladı
17:42 Bursa’da gece seferlerine tam not
17:40 Bakan Tekin, eğitim sendikalarıyla buluştu
17:39 Başkan Tugay’dan birliktelik mesajı
17:38 KOMEK Mensupları ve Mezunları Derneği Bayramda Hatay’da Çocukları Sevindirdi
17:37 İSU olarak Türkiye’nin en kaliteli ve en doğal suyunu kıymetli hemşehrilerimize ulaştırmak için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir
17:36 Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı: “Canik’imize yeni sosyal yaşam alanları kazandırıyoruz”
17:34 Nevşehir Belediyesi, A Milli Futbol Takımı’nın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) F Grubu son maçında dev ekran kuracak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona aşısı hap oluyor: Pfizer/BioNTech’ten daha etkili

ABD’de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilim insanları, corona virüsü aşısını hap formuna getirmek için kolları sıvadı …

Corona aşısı hap oluyor: Pfizer/BioNTech’ten daha etkili
01.02.2022
172
A+
A-

ABD’de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilim insanları, corona virüsü aşısını hap formuna getirmek için kolları sıvadı. Tıpkı Pfizer/BioNTech aşısı gibi mRNA ile geliştirilen corona hapı, aşıya oranla daha etkili koruma sağlayacak…

ABD’de bilim insanları, Covid-19 aşısını hap haline getirmeye bir adım daha yaklaştıklarını açıkladı. Özellikle corona virüsü pandemisi sırasında iğne olmaktan korktuğu için Covid aşısı olmayanların oranı yüzde 10 olarak açıklanmıştı. Uzmanlar, yeni keşif sayesinde bu durumun da önüne geçmeyi planlıyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) ekip, Pfizer ve Moderna tarafından Covid aşılarında kullanılan teknoloji mRNA teknolojisini sağlayabildiğini söyledikleri yaban mersini boyutunda bir tablet geliştirdi.

Daha önce, mRNA bazlı ilaçlar, insan sindirim sisteminin asidik yapısı nedeniyle oral yolla alınmıyordu. Çünkü uzmanlar, bu durumun insanlara zarar vereceğini belirtmişti.

İĞNE FOBİSİ OLANLAR İÇİN BİR NİMET

Ancak yeni geliştirilen hapın, sindirim sisteminin atlayarak doğrudan mideye ulaşacağı ve bu zararı engelleyebileceği belirtildi.

Araştırma ekibi şimdi, hapın Covid aşılarına benzer bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmayacağı ile ilgili son testleri uygulamaya başladı.

Covid hapı, insanların şırıngayı görünce bayılmasına neden olabilecek bir iğne fobisi olan “tripanofobi hastaları için bir nimet” olarak nitelendirildi.

mRNA ORANI 5 KAT FAZLA

MIT bilim insanları, 150 mikrogram mRNA’yı domuzların midelerine iletmek için hapı başarıyla kullandıklarını açıkladı. Henüz insan üzerinde denenmeyen haptaki mRNA oranının Pfizer/BioNTech’tekine oranla 5 kat fazla olduğu da vurgulandı.

Kıdemli yazar Profesör Giovanni Traverso, oral bir ilaç yoluyla mRNA iletiminin, mide ülseri gibi bazı hastalıkların tedavisinde de önemli olduğunu vurguladı.

Traverso, “Nükleik asitler, özellikle RNA, özellikle sindirim sisteminde bozulmaya karşı aşırı derecede hassas olabilir” dedi.

YENİ BİR YÖNTEM İLE GELİŞTİRİLDİ 

Matter dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, MIT’deki bilim insanları, mRNA’yı mide astarından geçtikten ve hücrelere iletilirken bozulmaya karşı daha fazla korumak için yeni bir kaplama da geliştirdiler.

Araştırmanın baş yazarı Dr Ameya Kirtane, poli(beta-amino esterler) adı verilen bu malzemenin, gerekli mRNA dozunu vermek için gereken toplam ilaç miktarını azalttığını söyledi.

Domuzlar üzerinde yapılan testte bilim insanları, her bir hayvana, hücrelerin test amacıyla bir tür protein üretmesini sağlamak üzere tasarlanmış 50 mikrogram mRNA içeren üç hap verdi.

Ekip daha sonra mRNA’nın emilip emilmediğini ve test proteinini üretmek için işlenip işlenmediğini görmek için domuzları analiz etti.

Proteinin domuz mide hücrelerinde üretildiğini, ancak diğer organlarda üretilmediğini buldular. Çalışmanın bir başka kıdemli yazarı Dr Alex Abramson, hapın oral aşı olarak kullanılması açısından bunun yeterli olabileceğini söyledi.

“Gastrointestinal sistemde birçok bağışıklık hücresi vardır ve gastrointestinal sistemin bağışıklık sistemini uyarmak, bir bağışıklık tepkisi yaratmanın bilinen bir yoludur” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.