enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5792
EURO
36,3708
ALTIN
2.911,96
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Dünya harp tarihine geçecek adım: KIZILELMA artık pistte

İnsansız hava araçları konusunda dünyanın en yetkin ülkelerinden biri haline gelen Türkiye, TB-2 ile gelen başarısının tesadüfi olmadığını ve bu …

Dünya harp tarihine geçecek adım: KIZILELMA artık pistte
21.11.2022
57
A+
A-

İnsansız hava araçları konusunda dünyanın en yetkin ülkelerinden biri haline gelen Türkiye, TB-2 ile gelen başarısının tesadüfi olmadığını ve bu alanda uzun yıllar etkin faaliyet yürüteceğini gösteriyor. Önce AKINCI ve AKSUNGUR ile elini güçlendiren Ankara, son olarak KIZILELMA MIUS ile bu alandaki en ileri ülke olmaya hızla yaklaşıyor.

Sadece Türkiye’nin değil dünyanın kendi alanında en iyi savunma sanayii şirketlerinden biri olan BAYKAR’ın Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, KIZILELMA’nın pist üzerindeki görüntülerini ‘Emekledi, yürüdü, koştu’ notuyla paylaştı.

Peki, insansız bir hava aracı için taksi ve koşu testi ne anlama geliyor? Bu aşama neden önemli ve sonrasında nasıl bir yol haritası izlenecek? KIZILELMA’nın ilk uçuşunu ne zaman yapması bekleniyor? Hem bu soruların yanıtını hem de KIZILELMA’nın sahadaki dengeleri nasıl değiştireceği konusunu Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile konuştuk…

UÇUŞ ÖNCESİ SON AŞAMA

Kadir Doğan, öncelikle ‘taksi’ kavramını açıklayarak başlıyor anlatmaya… En genel haliyle “Pist üzerinde, yerde ana fonksiyonları çalışır bir halde hareket etmesi” olarak aktardığı taksinin, aslında uçuş öncesi son aşama olduğunun altını çiziyor.

Bu aşamada sistemin genel bütünü üzerinde önemli etkisi olan motor, sensörler, yazılımlar ve mekanik sistemlerin son yer testlerinin yapıldığı bilgisini paylaşıyor Doğan ve hava aracının ilk uçuşunda herhangi bir sorunla karşılaşmaması için yapılan bu testlerin son derece önemli olduğuna değiniyor.

“KIZILELMA DAHA ÖNCE AÇIKLANAN TARİHTEN ÖNCE UÇABİLİR”

“Gökyüzüne ‘1’ kala” olarak nitelenen bu etabın aslında farklı dinamikleri olduğundan da bahsediyor Kadir Doğan. Hava aracının geliştirme süreci boyunca birçok simülasyon, analiz, döngüde donanım/döngüde yazılım gibi test/analiz süreçlerinin gerçekleştiğini öğreniyoruz. Tüm bunlar yer testi ve uçuşlu testleriyle doğrulanarak hava aracının optimizasyonu sağlanıyor.

Selçuk Bayraktar’ın daha önceki açıklamalarında KIZILELMA için 2023’ün ilk çeyreğine işaret ettiğini anımsatıyoruz… Bu test görüntülerinin ardından söz konusu takvimin öne çekilmesinin kendisini şaşırtmayacağını söylüyor Kadir Doğan:

“Test görüntülerinin bize gösterdiği en net mesele Baykar’ın çok ama çok hızlı bir şekilde ilerlediği… Akıncı’dan elde edilen tecrübelerin büyük katkısı ekibin yoğun çalışmasıyla birleşince ortaya böyle bir fotoğraf çıkıyor.

Bugünkü görüntülerden sonra eğer bir aksilik çıkmazsa bu yıl bitmeden KIZILELMA’nın ilk uçuşunu gerçekleştirebileceğine inanıyorum. Ancak unutulmamalı ki ilk uçuş yapıldıktan sonra uzun bir süre testler devam edecek ve nihayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri dünyada sadece birkaç ülkenin sahip olduğu bir teknolojiye daha sahip olacak.”

“DÜNYADA HENÜZ BİR ÖRNEĞİ YOK”

Sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması halinde KIZILELMA Türkiye’nin envanterde bulunan ilk Muharip İnsansız Uçak Sistemi olacak.

Bu gerçeği ‘çok önemli’ olarak niteliyor Kadir Doğan ve “Dünya’da KIZILELMA sınıfında olup, olgunlaşmış ve operasyonel bir konsept içerisinde tam bir verimle kullanılan herhangi bir hava aracı bulunmuyor.” bilgisini paylaşıyor.

ABD, İngiltere, Rusya ve Çin’in bu tipteki hava araçlarına çok ciddi yatırım yaptıklarını hatırlatıyoruz… Kadir Doğan bu durumun önemli bir gerçeği değiştirmeyeceği uyarısıyla sözlerini tamamlıyor:

“Eğer Türk Silahlı Kuvvetleri, KIZILELMA’yı geçmişte olduğu gibi doğru bir operasyonel konsept içerisinde yoğun bir şekilde kullanmayı başarırsa dengeler bir kez daha değişecek.

TSK bu yolla hem çok önemli bir ihtiyacını gidermiş, hem de harp alanının en uç noktasındaki teknolojilerde bile dünyaya öncülük etmiş olacak. Tüm bunları alt alta koyduğunuzda KIZILELMA sadece Türk savunma sanayi için değil dünyada bu konseptin kullanılması için çok kritik bir ürün… Haliyle herkesin gözü kulağı onda olacak.

KIZILELMA’nın dünya harp tarihine geçeceğini söylememiz yanlış ya da abartı olmaz. Umarım gökyüzünde süzüldüğü günleri de bir an önce görebiliriz…”

KAYNAK: TRT HABER/SERTAN AKSAN
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.