enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
17°C
İstanbul
17°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C

Yusufeli’ndeki dev projede tarihi gün

Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 22 Kasım Salı günü …

Yusufeli’ndeki dev projede tarihi gün
21.11.2022
51
A+
A-

Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 22 Kasım Salı günü (yarın) su tutma töreni düzenlenecek.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde, Çoruh nehri üzerine yapılan ve kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajında, 22 Kasım (yarın) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törene arım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte su tutmaya başlanacak. Türkiye’nin prestij projelerinden biri olan ve 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmi bulunan Yusufeli Barajı, üretime geçtiğinde 558 megavat kurulu gücüyle yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreterek ekonomiye 4,1 milyar lira katkı sağlayacak. Yusufeli Barajı, havzadaki diğer barajların enerji üretimini de yüzde 10 artıracak. Yusufeli ilçe merkezi sular altında kalacağı için ilçenin üst kısmında yapılan yeni yerleşim yerindeki konutlar törenle hak sahiplerine teslim edilecek.

9 YILDA YAPILDI

Temeli 26 Şubat 2013’te atılan barajın 275 metreyle yüksekliğindeki gövdesinin inşaatına 20 Haziran 2014’te başlandı. 10 Temmuz 2018’te başlayan gövde beton döküm işlemi ise 24 Haziran 2021’de tamamlandı. Tamamı milli sermayeyle, Türk mühendis ve işçisinin alın teriyle inşa edilen Yusufeli Barajı gövde inşaatı 4 bin kişi, gece gündüz demeden çalıştı. Dar bir vadi içinde ve engebeli arazi şartlarında gerçekleştirilen proje, 9 yılda tamamlandı. Baraj dolduğunda ise havza içerisinde kalan Yusufeli ilçe merkezi ve köylerdeki 5 bin konut, 270 iş yeri ve 9 bin 430 dönüm tarım arazisi su altında kalacak. Yusufeli ilçe merkezi sular altında kalacağı için, ilçenin üst kısmındaki Yansıtıcılar-Sakut mevkiinde yeni bir Yusufeli inşa edildi. 2015 ayrı bölgede 2015’teTOKİ Başkanlığınca başlayan inşaatta, 3 ayrı bölgeye 2 bin 654 hak sahibi için yeni konut ve işyerleri ile kamu binaları yapıldı. Yine 7 ayrı köy için de yöresel mimaride, 2’şer katlı modern evler yapıldı. Toplam 520 köy evi inşa edildi. Yeni yapılan konut ve iş yerleri düzenlenecek törenle hak sahiplerine teslim edilecek. Yusufeli, 152 yıllık tarihinde 7’nci kez taşındı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.